Vasten op groente- en fruitsapjes

Een dieet op basis van sapjes zou erg heilzaam zijn voor het lichaam en zorgt ervoor dat je kilo's verliest. Of dit waar is en of het wel gezond is, is nog niet bewezen.

Vasten met behulp van fruit en groentensap

Vasten op basis van fruit-en groentensapjes is een soort van detox dieet waarbij alleen maar sap van fruit en groenten wordt gedronken. Dit soort voedsel verteert snel omdat het verteringsproces van sap weinig energie vergt van het lichaam. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om dit soort dieet te volgen. Er zijn ook verschillende manieren waarop je zo'n dieet kan volgen. Zo worden er als aanvulling van het dieet veel supplementen op de markt gebracht.

De redenen

Redenen om dit vastendieet te volgen zijn bijvoorbeeld van spirituele of religieuze aard. Ook wordt het dieet gebruikt om gewicht te verliezen of in een poging om af te kicken van slechte gewoontes zoals roken, veel gesuikerde dranken drinken, overeten, cafeïne verslaving, etc. Andere redenen kunnen van medische aard zijn. Zo gebruiken sommige mensen het dieet als een alternatieve geneeswijze voor pijn, kanker, depressies, artritis, infecties die niet te behandelen zijn met antibiotica, auto-immuunziektes en vele andere ongeneeslijke aandoeningen.

Methodes

Sommige mensen volgen het dieet zo'n twee keer per jaar en dat telkens ongeveer een week lang of iets langer. Zo zuiveren ze hun lichaam tegelijkertijd met de natuur z'n jaarlijkse cycli. Deze halfjaarlijkse vastperiode kan ook aangevuld worden met maandelijkse periodes van vasten die dan wel korter zijn en zo'n 2à 3 dagen duren. Sommige periodes van vasten kunnen bijvoorbeeld ook een trip van een week naar een kuuroord zijn. Zo is Thailand een erg populaire bestemming voor vasters.
Omdat puur sap weinig of geen vezels bevat, gebruiken vasters vaak een klysma of een laxeermiddel op basis van kruiden of zout water tijdens hun vasten om zo afvalstoffen uit de darmen en colon te verwijderen. Een andere methode is het mengen van de sapjes met het zaadomhulsel van de plantago ovata. Deze worden niet geabsorbeerd door het lichaam maar ze zetten uit in volume wanneer ze water absorberen en stimuleren de darmwerking.

Soorten sapjes

Sommige vruchten die gebruikt worden bij het vasten op basis van sap zijn:
  • Groenten: Selder, komkommer, tomaat, rode peper of paprika
  • Bladgroen: Peterselie, blad van boerenkool, bietenblad, snijbiet, spinazie
  • Kolen: Broccoli, witte kool, rode kool
  • Wortelgroenten: Wortelen, bieten, aardappelen
  • Fruit: Blauwe druiven, appels, citrusvruchten, Açai bes
  • Kruiden: Yuccawortel, venkel, aarmunt, pepermunt, basilicum, gember, look, ui, chillipeper, verse kurkuma, silybum
  • Sap van tarwegras en spirulina ( een blauwgroene alge)

Mogelijke bijwerkingen

Vasters moeten ervoor zorgen dat ze hun inname van vitamines en voedingsstoffen op peil houden. Voorts zijn er gene specifieke bijwerkingen die alleen maar geassocieerd kunnen worden met het vasten op basis van sapjes. Toch zijn er enkele medische aandoeningen zoals diabetes die kunnen verergeren door het overmatige gebruik van bepaalde sappen. Sapjes die pompelmoes bevatten kunnen ook een averechts effect hebben als ze gemengd worden met medicijnen. Ook kunnen de sappen van vruchten die een hoog zuurgehalte hebben, zoals tomaten en citrusvruchten, het natuurlijke zuur-base gehalte van het lichaam verstoren. Sommige individu's moeten voorzichtig zijn met dit soort diëten en moeten vooraleer ze beginnen te vasten een dokter raadplegen. Het kan gaan om kinderen, ondervoede/te magere personen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kankerpatiënten, individu's met een slecht immuunsysteem, individu's die recentelijk geopereerd zijn, mensen die last hebben van maagzweren, lage bloeddruk en oververmoeidheid.

Kritiek

Sommige wetenschappers, diëtisten en dokters vinden vasten op basis van sap of andere ontgiftingsdiëten niet erg effectief en zelfs minder effectief als zeg maar een glas water drinken. Het is in het algemeen onschadelijk maar volgens hen geldverspilling. Dr. Catherine Collins, Hoofddiëtiste van het St. George's Hospital Medical School in Londen, Engeland, stelt dat ' Het concept van ontgifting (detox) is meer een marketing mythe dan een fysiologische entiteit. Het idee dat een lawine van vitaminen, mineralen en laxeermiddelen, genomen over een periode van 2 tot 7 dagen, een langdurig voordelig effect zou hebben voor het lichaam is ook een marketing mythe." Voorstanders van vasten geloven dat je tijdens het vasten minder energie verbruikt bij het verteren van voedsel, zodat er meer energie is voor het lichaam om giftige stoffen (Toxines) te verdrijven. Er wordt gezegd dat toxines in veel klieren en organen van het menselijke lichaam voorkomen en verschillende soorten van vasten op basis van sapjes richten zich dan ook op verschillende delen van het lichaam. Zo geloven een groot deel van de vasters dat je door onthouding van vast voedsel je je lichaam de kans geeft om zich te herstellen en genezen van schade en vermoeidheid die veroorzaakt werd door de stress van vertering. Als je alleen maar water drink verbrandt het lichaam volgens hen opgeslagen suikers of glycogeen zodat er minder insuline nodig is om het lichaam te helpen met de voedselvertering. Zo krijgt de pancreas ook een beetje rust. Sapjesdiëten die door kuuroorden worden aangeraden zorgen wel voor gewichtsverlies maar niet voor rust voor je verteringssysteem. Andere mensen kiezen ervoor te vasten omdat ze een bepaald deel van het lichaam willen zuiveren zoals: de lever, de nieren, de urinebuis, de huid, de galblaas, de hersenen, het immuunsysteem, etc. Er zit echter geen wetenschappelijk bewijs achter deze beweringen.
© 2010 - 2024 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Afvallen met grapefruit of grapefruitsapKun je afvallen met grapefruit? Dat grapefruit erg gezond is weten we allemaal wel. Het is immers een vrucht en er zitte…

De Master Cleanse: een ontgiftingsdieetDe Master Cleanse bestaat uit het nuttigen van een mix die bestaat uit citroenen, esdoornsiroop, cayennepeper en laxeren…
Het Hacker-dieetHet Hacker-dieet is een simpel dieet waarbij je met behulp van een computerprogramma kan bijhouden hoeveel calorieën je…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.