Het Hacker-dieet

Het Hacker-dieet is een simpel dieet waarbij je met behulp van een computerprogramma kan bijhouden hoeveel calorieën je inneemt en verbruikt. Zo kan je ook gemakkelijk aanpassingen doen aan je dieet.

Wat is het Hacker dieet

Het Hacker dieet is een dieet dat gecreëerd werd door de uitvinder van 'Autodesk', John Walker, en dat terug te vinden is in een elektronisch boek dat dezelfde naam draagt. Het boek is er om gewichtsverlies te stimuleren door heel precies weer te geven hoeveel calorieën je opneemt en hoeveel je er verbruikt. Zo wordt duidelijk wat de effecten ervan zijn op je gewicht.
Met behulp van een programma waarin je grafieken kan maken (in het boek wordt Excel gebruikt) legt hij al deze gegevens vast. Door te sporten en calorieën te tellen kan je berekenen hoeveel energie je verbruikt. Om gewicht te verliezen kan je dan minder calorieën gaan opnemen of meer gaan sporten. John Walker heeft niets te maken met geneeskunde of voeding in zijn professionele leven. Zo schrijft hij zelf dat zijn boek een dieetboek is, geschreven door iemand die het grootste deel van zijn leven dik was. Te weinig calorieën opnemen kan niet alleen resulteren in het kwijtspelen van vet, maar je spieren kunnen ook aangetast worden.

'Engineering problem'

Volgens Walker wordt het probleem van overgewicht met zijn dieet benadert alsof het een 'engineering problem' is, een fout in je constructie. Hij beweert dat hij hierdoor in staat was om in een jaar tijd van 98 kilo te vermageren naar 66 kilo. Een gewichtsverlies van 32 kilo dat hij wist te behouden. Volgens Walker is het belangrijk naar de essentie van het probleem te kijken. Hij negeert de kleine variabelen zoals het voedseltype dat je consumeert,de frequentie van eten, je metabolisme en zelfs sport. De sleutel tot gewichtsverlies is het vergelijken van geconsumeerde calorieën met verbruikte calorieën. Als je minder calorieën consumeert dan je verbrandt verlies je gewicht en omgekeerd kom je bij, zo simpel is het. Om een constant gewichtsverlies aan te houden, aan het gewenste tempo, is het noodzakelijk om de inname en het gewichtsverlies nauwkeurig bij te houden en aan de hand daarvan aanpassingen te maken in je eetwijze om je doel te bereiken.

Het lichaam als een systeem

Walker laat de lezer ook kennismaken met simpele feedback- en controlesystemen. Hij toont spreadsheets die feedback, schommelingen en 'data smoothing' (het uitmiddelen van gegevens) demonstreren om zo zijn argumenten te illustreren. 'Data smoothing' is een sleutelelement van het systeem, zodat je niet ontmoedigd geraakt als je even geen gewicht verliest en zodat je je kan concentreren op het gewichtsverlies op lange termijn. Het dieet heeft een vrij simpele aanpak, namelijk het tellen van calorieën, maar wat het zo succesvol maakt is de unieke focus op feedback door het bijhouden van je gewichtsverlies in een passend programma. Er worden bepaalde technieken getoond om bij Excel of bij het gebruik van pen en papier 'data smoothing' toe te passen zodat je je dieet kan aanpassen en niet ontmoedigd geraakt door schommelingen op korte termijn door het vasthouden van water of andere factoren. De lineaire trend in je grafiek gebruiken als controlesysteem is ook een erg belangrijke factor van het dieet. Zo kan je al snel zien of je aan het hervallen bent en terug gaat aankomen nadat je je doelgewicht bereikt hebt. Walker stelt dat 'bij de grote meerderheid van mensen die gewicht verliezen komen de kilo's op korte tijd ook terug. Als je snel even naar de lineaire trend in je grafiek kijkt kan je gemakkelijk kleine aanpassingen maken in je inname. Zo heb je een grotere controle op je gewicht en dat je hele leven lang.

Programma's

Walker gebruikt Excel spreadsheets om gegevens op in te vullen en waardoor je dan grafieken krijgt die nauwkeurig bijhouden hoeveel je afvalt en wat je moet aanpassen. Maar in zijn boek suggereert hij nog andere software pakketten die je kan gebruiken. Online zijn er ook verschillende programma's die het volgen en in grafiek zetten van je gewichtgegevens mogelijk maken.

Sporten

Walker zegt dat 'je niet sport om gewicht te verliezen (hoewel het wel helpt). Je sport omdat je zo langer zal leven en je beter zal voelen. Hoewel Walker zegt dat gewichtsverlies niet het doel is van sporten, toch wijdt hij een heel hoofdstuk van zijn boek aan sporten. Walker suggereert dat je het dieet kan combineren met oefeningen die hij afleidde van het 'Royal Canadian Air Force 5BX' oefenprogramma.
© 2010 - 2024 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…
Het streep-je-slank dieetHet streep-je-slank dieetIn Nederland is het al bekend onder vele vrouwen; het streep-je-slank dieet, opgezet door het tijdschrift Margriet. Door…

Vasten op groente- en fruitsapjesEen dieet op basis van sapjes zou erg heilzaam zijn voor het lichaam en zorgt ervoor dat je kilo's verliest. Of dit waar…
Fruitarisme: een veganistisch dieetFruitarisme is een dieet bestaande uit, zoals de naam al suggereert, fruit. Het klinkt erg gezond maar door het gebrek a…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.