De Master Cleanse: een ontgiftingsdieet

De Master Cleanse bestaat uit het nuttigen van een mix die bestaat uit citroenen, esdoornsiroop, cayennepeper en laxerende thee. Het zou heilzaam zijn voor je gezondheid en helpen om gewicht te verliezen. Toch is het volgens dokters niet altijd even gezond om het dieet te volgen.

The Master Cleanse

De Master Cleanse, ook gekend als de 'Lemon Cleanse' of het 'esdoornsiroop dieet', is een ontgiftend programma voor lichaam en geest dat gecreëerd werd in 1941 door Stanley Burroughs, een alternatieve dokter. In het midden van de jaren '90 werd het terug erg populair omdat Peter Glickman het dieet terug ging promoten. Burroughs zegt dat het een ontgiftingskuur is die helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam en helpt om gewicht te verliezen. Ook kan het gebruikt worden als een kuur voor zweren en volgens Burroughs eigenlijk voor 'elke soort van ziekte'. Voor deze beweringen zijn echter geen empirische of wetenschappelijke bewijzen.
De Master Cleanse zou ervoor zorgen dat het lichaam gezuiverd wordt en dat je minder gaat hunkeren naar bv. drugs, alcohol, tabak, eten, koffie, thee en verschillende andere warme dranken. De reiniging (cleanse) bestaat uit het drinken van een mix met daarin citroenen, esdoornsiroop en cayennepeper en ook een laxerende thee. Tijdens de kuur wordt er nooit vast voedsel gegeten. Voorstanders bevelen een reinigingsperiode van minstens tien dagen aan, maar sommige mensen blijven zelfs langer het dieet volgen, tot wel 45 of 90 dagen.

Voordelen voor je gezondheid

Stanley Burroughs en andere auteurs beweren dat de Master Cleanse giftige stoffen zoals pesticiden, hormonen, voorgeschreven medicatie, chemische meststoffen en metalen verwijderen uit het lichaam. Bij gezonde mensen is het lichaam zo gemaakt dat het de alledaagse giftige stoffen zelf kan verwijderen met behulp van de longen, nieren, lever en andere eliminatie organen. Voorstanders van de Master Cleanse beweren dat ze met behulp van het dieet gewicht verloren hebben, meer energie gekregen hebben en zelfs chronische ziektes overwonnen hebben. Buiten het feit dat het dieet voor gewichtsverlies zorgt zijn er geen empirische bewijzen voor de andere beweringen.
Voedingsdeskundige Jane Clark wijst er wel op dat er bepaalde essentiële voedingsstoffen ontbreken bij het dieet. Zo is er een tekort aan proteïnen, vitamines en mineralen. Hoewel er op korte termijn geen proteïnentekort kan ontstaan is het toch belangrijk dit in de gaten te houden. Deze tekorten (je neemt ook mindere calorieën op dan gewoonlijk) kunnen leiden tot hoofdpijn en andere symptomen op korte termijn. Op langere termijn kan het gevaarlijk worden om het dieet te blijven volgen.
Clark gelooft ook dat de 'saltwater flush' (een spoeling met behulp van zout water die tijdens het dieet soms wordt toegepast) schadelijke maar ook goede bacteriën uit het lichaam kunnen verwijden. Een dieet dat geen vast voedsel toelaat kan er ook voor zorgen dat het individu geconstipeerd geraakt of pijn krijgt als hij na het dieet weer vast voedsel begint te eten. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van diarree. Dit is niet zo erg maar als het langer aanhoudt dan 2 dagen is het belangrijk om een dokter te raadplegen. Mensen met darmproblemen zoals 'spastische darmen' kunnen te maken krijgen met irritaties tijdens de reinigingsproces.

Gewichtsverlies

Veel voorstanders van het dieet bevelen het niet enkel aan voor gewichtsverlies maar ook voor de zuiverende functie ervan. Toch valt het gewichtsverlies het meest op na de Master Cleanse.
Sommige celebrities hebben gebruik gemaakt van het limonadedieet om snel gewicht te verliezen. Zij zetten 'gewone' mensen ertoe aan hun voorbeeld te volgen en gebruik te maken van een extreem dieet of een crashdieet. In 2006 kreeg de Master Cleanse veel aandacht van de media omdat enkele celebrities er gebruik van maakten. Zangeres en actrice Beyoncé volgde de Master Cleanse 14 dagen lang en verloor zo 10 kilo voor haar rol in de film Dreamgirls. Andere bekendheden zijn de co-host van Howard Stern, Robin Quivers, die beweert dat hij 33 kilo verloor met de kuur. Ook Jared Leto volgde de Master Cleanse en verloor hiermee het gewicht dat hij verplicht was aangekomen om 'Mark David Chapman' te spelen (hiervoor kwam hij 28 kilo aan).
Medici zeggen dat degene die de Master Cleanse gebruiken om gewicht te verliezen het uiteindelijk terug zullen aankomen in de toekomst. Beyoncé raadt de kuur niet aan om gewicht te verliezen tenzij het nodig is om in een film te kunnen spelen. Volgens haar zijn er andere, betere manieren om gewicht te verliezen. Volgens dokters is het ontbreken van essentiële voedingsstoffen de belangrijkste reden om ontgiftingskuren niet te volgen. Ze vinden ze onnodig en mogelijk zelfs gevaarlijk voor de gezondheid.
© 2010 - 2024 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Detoxen: wat mag je wel en niet eten?Detoxen: wat mag je wel en niet eten?Detoxen staat voor het ontgiften van je lichaam. Gedurende een kortere of langere periode ga je je voedingspatroon flink…

Snel gewicht verliezenSnel gewicht verliezenInmiddels weten we allemaal wel dat de kilo’s die we af willen vallen over het algemeen alleen van structurele aard zijn…
Vasten op groente- en fruitsapjesEen dieet op basis van sapjes zou erg heilzaam zijn voor het lichaam en zorgt ervoor dat je kilo's verliest. Of dit waar…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.