Snel gewicht verliezen

Snel gewicht verliezen Inmiddels weten we allemaal wel dat de kilo’s die we af willen vallen over het algemeen alleen van structurele aard zijn als we het met de weg van geleidelijkheid doen. Dat neemt niet weg dat we ook wel eens snel wat kilo’s af willen vallen, zeker zo met de zomer in aantocht, en dat kan. Het is echter geen oplossing om op structurele wijze deze manier van eten te volgen, om de simpele reden dat je dan ondervoed raakt en vitamines gaat missen, met alle gevolgen van dien.

Basis

Het is goed – bij iedere dieetvorm – om dagelijks een multivitamine te nemen en 1,5 tot 2 liter water. Deze hoeveelheid is altijd belangrijk, maar zeker ook als je aan het diëten bent.
Andere basisregels zijn:
 • Verdeel je voeding over de gehele dag. Zo blijven je darmen bezig.
 • Neem op dagbasis enkele lepels gebroken lijnzaad, om de ontlasting te stimuleren. Het lijnzaad kan bijvoorbeeld door een bakje yoghurt gemengd worden.
 • Koffie en thee zonder suiker of melk mogen de hele dag, maar probeer cafeïne en theïne vrije producten te nemen.
 • Beweeg extra, goed om af te vallen en goed voor de spijsvertering.
 • Iets kouder in huis/de omgeving maakt dat je lichaam harder moet werken, wat goed is in het proces als je af wilt vallen.

Voeding

Belangrijk bij elk dieet is dat je geen honger gevoel moet krijgen, want de kans dat je het dan niet volhoudt is groter. Daarnaast heb je dan meer kans dat je ook nog eens gaat snaaien en helemaal in de fout gaat.
Verdeel je eten over de dag en probeer niet boven de 800 calorieën uit te komen gedurende 7 tot max. 10 dagen. Langer dan dat is enig moment niet meer verantwoord. Verder zijn verse groenten altijd prima en bevatten erg weinig calorieën. Probeer varkensvlees te laten staan en de koolhydraten te beperken.

Enkele voorbeelden:
 • ochtend: bakje magere kwark met kleingemaakte peer en enkele trosjes rode bessen
 • middag: omelet van 2 eieren met enkele plakjes tomaat en plakje rosbief
 • avond: vers aangemaakte sla met sherrytomaatjes, wat blokjes komkommer, wat cocktailuitjes, handje kappertjes, halve paprika en 100 gram verse garnalen

 • ochtend: bakje magere yoghurt met banaan en enkele aardbeien
 • middag: 2 gekookte eieren enkele volkoren crackers
 • avond: 300 gram broccoli koken met mootje zalm

 • ochtend: 3 volkoren crackers met Huttenkase en wat plakjes tomaat erop
 • middag: grote kom vers gemaakte groenten kippensoep
 • avond: vers aangemaakte rucola sla met wat naturel dressing (niet op oliebasis), wat gehalveerde sherrytomaatjes en wat pijnboonpitjes. Verwarm in de oven een plak verse geitenkaas op een plak appel en serveer deze bij de sla.

 • ochtend: schaaltje magere yoghurt met vers gesneden stukjes meloen (verschillende soorten voor een betere smaak)
 • middag: 2 volkoren beschuiten met wat Philapelphia light met een plak rosbief
 • avond: 250 gram verse bloemkool koken en snipper er bij het droogstomen wat magere strooikaas overheen. Serveer het met een middelgrote kipfilet van de grill

Tussendoor

Om de darmen in beweging te houden is het goed om ook tussen de maaltijden door wat te eten. Bovendien voorkomt het dat je het honger gevoel krijgt. Neem bijvoorbeeld een grapefruit of meloen tussendoor of wat verse gemengd fruit uit een bakje (niet met stroop aangemaakt!). Maar ook een klein bakje verse soep (vooral niet de cup-a-soup, want deze zijn erg zout) opwarmen vult prima.

Begin niet aan de “tussendoor repen” want deze zijn erg suikerrijk en tellen veel calorieën. Als je toch iets van vast voedsel tussendoor wilt, kan je zelfs beter een soepstengel nemen.

Bewegen

Bewegen is altijd goed, dat weten we, maar het stimuleert de spijsvertering en maak daarom bijvoorbeeld een extra wandeling gedurende je dieet. Of ga ergens lopend naar toe, waar je normaliter de auto voor zou nemen.
Neem je ergens de bus naar toe, stap dan een halte eerder uit om die wandeling te maken of maak je hond blij door wat uitgebreider met hem/haar te gaan lopen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Afvallen valt of staat met een goede disciplineAfvallen valt of staat met een goede disciplineAfvallen valt of staat met een goede discipline. De gemiddelde mens wordt tegenwoordig steeds zwaarder. Dit heeft alles…
De Master Cleanse: een ontgiftingsdieetDe Master Cleanse bestaat uit het nuttigen van een mix die bestaat uit citroenen, esdoornsiroop, cayennepeper en laxeren…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.