Afvallen valt of staat met een goede discipline

Afvallen valt of staat met een goede discipline Afvallen valt of staat met een goede discipline. De gemiddelde mens wordt tegenwoordig steeds zwaarder. Dit heeft alles te maken met de moderne leefstijl en het snelle leven van deze tijd. Fastfood, zoetigheid, snacks, frisdrank zijn maar enkele voorbeelden van de levensmiddelen die voor gewichtstoename zorgen. De lijst met 'dikmakers' is bijna eindeloos lang. Ook het gebrek aan beweging zorgt ervoor dat mensen steeds dikker worden. Afvallen kan bijna iedereen, als je maar de discipline hebt. Wanneer de zomer nadert worden veel mensen zich bewust van hun lichaam en de kilo's die er ongewild bij zijn gekomen de afgelopen winter. Goed op je eten, drinken en beweging letten is voor veel mensen die een tijdje niet op hun eetpatroon hebben gelet voldoende om weer op het oude gewicht te komen. Afvallen is dan geen al te zware opgave.

De jeugd wordt dikker

Een groot deel van de kinderen is tegenwoordig te zwaar. Een probleem dat al op school begint. Ging je vroeger met je broodtrommeltje gevuld met brood en een stukje fruit naar school, tegenwoordig gaat het er anders aan toe. Een groot deel van de kinderen koopt de lunch gewoon op school. In de schoolkantine is het tegenwoordig meestal mogelijk om de meest uiteenlopende zaken te kopen. Gezonde en minder gezonde gerechten zijn te bestellen in de gemiddelde schoolkantine. Hetgeen het meest gegeten wordt in de kantines zijn toch de minder gezonde gerechten. Een gebrek aan de belangrijkste voedingsstoffen en een teveel aan vetten en suikers zorgt in deze fase al voor gewichtstoename.

Natuurlijk ligt dit probleem niet alleen bij de scholen. Thuis krijgen veel kinderen ook niet mee hoe belangrijk goede voeding is en welke problemen je kan krijgen wanneer je teveel van deze ongezonde en calorie rijke voeding nuttigt. Alle reclames die op TV te zien zijn werken ook niet ontmoedigend. Alles wat je je maar kunt bedenken wat gezond en ongezond is is in grote aantallen te koop in de winkels om je heen. Het is makkelijk om na school even de supermarkt in te lopen en een zak chips te halen of even bij een snackbar binnen te lopen voor frites met een hamburger. Dit alles gecombineerd met te weinig beweging resulteert in kinderen die te zwaar zijn met alle nadelige gevolgen van dien.

Ook volwassenen worden dikker

Je kunt er niet omheen. Ook steeds meer volwassen mensen krijgen te kampen met overgewicht. Ziekten die het gevolg zijn van overgewicht en ongezonde voeding zijn bijna niet meer weg te denken uit de samenleving. Het is toch wel erg om te bedenken dat veel mensen zich bij wijze van spreken dood eten terwijl dat echt niet nodig is.

Ieder pondje gaat door het mondje

Het geldt niet voor iedereen maar in bijna alle gevallen heeft overgewicht te maken met overmatig of verkeerd eten en drinken en te weinig beweging. Sommige mensen hebben gewoon een probleem met hun gewicht ook al eten ze alleen het hoognodige maar dit zijn de uitzonderingen. Het gaat erom wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet en of je jezelf goed in de hand weet te houden. In het kort komt het erop neer dat je gewicht toeneemt wanneer je meer calorieën tot je neemt dan je lichaam gebruikt.

Langzaam maar zeker

In de meeste gevallen is het aankomen een lang slepend proces. Langzaam maar zeker komen de kilo's erbij. Omdat het meestal zo langzaam gaat, maken de meeste mensen zich hier niet druk om tot het te laat is. Factoren als stress, drukte en weinig tijd om tot rust te komen spelen hierin mee. Veel mensen die stress ervaren eten en/of drinken meer dan ze nodig hebben en hebben geen oog voor de hoeveelheid die ze tot zich nemen. De kleine toename in het gewicht nemen ze op de koop toe omdat de weegschaal maar een klein beetje meer naar rechts wijst en ze grotere problemen hebben dan dat beetje gewichtstoename. Uiteindelijk komen eigenlijk alle mensen op een gegeven moment met beide benen op de grond waarna ze zich beseffen dat ze over een langere periode toch wel heel veel zwaarder zijn geworden. Dit is het moment dat mensen het plan lanceren om te gaan afvallen. Dit is ook het moment waarop je het gevecht met jezelf aan moet gaan en dat je discipline nodig hebt om dit gevecht te winnen.

Afvallen en discipline

Het overgrote deel van de mensen zet op een gegeven moment in het leven de stap om wat kilo's kwijt te raken. Wanneer je goed gemotiveerd bent is het dan ook goed mogelijk om af te vallen. Als je er niet voor de volle honderd procent achter staat is het misschien beter om wel naar je eetpatroon te kijken en daar wat in aan te passen maar het gevecht met jezelf pas op een later tijdstip aan te gaan. Het is heel erg zwaar, zo niet onmogelijk om af te vallen terwijl je van tevoren al voelt dat je er de discipline niet voor op kan brengen. Een mislukte afval poging is niet bevorderlijk voor volgende pogingen.

Belangrijk is dat je jezelf heel erg bewust bent van het probleem van overgewicht. Je gezondheid, de wijze waarop anderen naar je kijken, het gevoel van onbehagen wanneer je in je zwembroek op het strand langs duizenden mensen loopt, het gevoel dat je niet goed kunt ademen wanneer je je veters vastmaakt of de reacties van mensen die naar je kijken met een uitdrukking van "als ik zo zwaar was zou ik dat niet eten". De bewustwording van je overgewicht en alle negatieve dingen die ermee te maken hebben is het begin van het gevecht met jezelf. Wanneer je je heel goed bewust bent van je probleem dan heb je de eerste slag al gewonnen. Gebruik deze gevoelens en negatieve ervaringen als drijfveer door jezelf ermee te motiveren om je overgewicht aan te pakken. Ook hier is discipline van belang. Zonder discipline ga je deze eerste slag niet winnen.

Start dus met afvallen op het moment dat jij zelf het gevoel hebt dat je er volledig achter staat en dat je er sterk genoeg voor in je schoenen staat. Ga heel kritisch kijken naar wat je allemaal eet en drinkt op een dag. Kunnen de maaltijden kleiner of eet je maar één bord in plaats van twee. Drink magere melk in plaats van halfvolle of volle. Neem mager broodbeleg in plaats van vet broodbeleg. Laat de alcohol staan.

Kijk ook goed naar de hoeveelheid dat je beweegt. Probeer zoveel mogelijk te bewegen op een dag door met je fiets naar het werk te gaan als dit haalbaar is, neem de trap in plaats van de lift, ga buiten lunchen in plaats van in de kantine en ga sporten. Dit zijn maar enkele voorbeelden uit een ellenlange lijst met punten waar je naar kan kijken. Wanneer je sterk genoeg bent is het niet zo heel moeilijk om op je eetpatroon te letten maar op momenten dat je minder sterk in je schoenen staat is het belangrijk dat je je niet uit het veld laat slaan maar vol houdt.

Belangrijk is ook om uit te vinden welk voedsel weinig calorieën heeft en waar je niet al te snel weer honger van krijgt. Over het algemeen is het zo dat wanneer je als ontbijt één of twee boterhammen eet met mager broodbeleg dat je binnen enkele uren op zoet gaat naar iets eetbaars. Probeer hiermee te experimenteren. Wat heb je nodig om het honger gevoel zo lang mogelijk uit te stellen. Wat voor veel mensen goed werkt is een milkshake die is gemaakt van een maaltijd vervanger. Deze maaltijd vervanger bevat alles wat je nodig hebt. Zeker wanneer je het goed schudt of de milkshake met de mixer maakt waardoor hij heel dik en luchtig van structuur wordt krijg je er een vol gevoel van dat lang aan kan houden. Één of twee maaltijden vervangen met deze vervangers is een goede en makkelijke manier om je hongergevoel te onderdrukken. Maar ook hier geldt weer dat je op een gegeven moment honger krijgt en dat je je dan goed moet kunnen beheersen om niet te gaan snaaien.

Smokkelen mag

Wanneer je begint met afvallen zal je niet direct gewicht kwijtraken, dat zal even duren. Wanneer je eenmaal gewicht gaat verliezen wordt je een stuk gemotiveerder en zal je het langer volhouden om alleen te eten en te drinken wat je nodig hebt.
Op een gegeven moment, meestal wanneer je op ongeveer hetzelfde gewicht zit, krijg je een terugslag. Deze terugslag kan betekenen dat je meer gaat snoepen of af en toe een keertje smokkelt maar vaak komt het ook voor dat mensen zich een soort bodemloze put voelen en door blijven gaan met eten en drinken van dikmakers zonder het gevoel te hebben dat ze iets hebben gegeten. Af en toe smokkelen is geen probleem. Dit kan je zien als een beloning voor je harde werk, maar pas wel op dat het bij een keer smokkelen blijft.

Ook een complete terugval is niet iets waardoor je je moet laten afschrikken en stopt met afvallen. Probeer niet volledig naar de verkeerde kant door te slaan maar geniet van de ongezonde dingen die je deze dagen niet kan laten staan. Blijf je in dat geval goed bewust van je probleem en wat er moet gebeuren. Zorg ervoor dat deze terugval niet lager duurt dan één of twee dagen. Na deze paar dagen moet je weer serieus op je eten gaan letten. Dit kan moeilijk zijn maar met de juiste motivatie en discipline komt het juiste ritme weer terug en kan je weer snel verder gaan met afvallen. Het is wel afhankelijk van de persoon wat dit smokkelen heeft op het resultaat van het afvallen. Sommige mensen merken er niets van en blijven afvallen, anderen staan even stil op hetzelfde gewicht en anderen hebben er meteen weer een kilo bij. Smokkelen mag gewoon maar probeer het alleen te doen om jezelf te belonen, bijvoorbeeld wanneer je een doel bereikt hebt.

Denk na over wat je eet

Domweg minder eten, op de calorieën letten of het advies van de diëtiste opvolgen heeft geen zin. Denk na over wat je eet en houdt de weegschaal goed in de gaten. De beste manier om af te vallen is om je te verdiepen in alles wat je eet en goed na te denken over de dingen die je wel en niet meer gaat eten. Denk goed na over de hoeveelheden, de frequentie en de tussendoortjes die je eet. Let goed op wanneer je hongergevoel snel terug komt, of juist niet. Denk na, trek je conclusies en handel hiernaar. En opnieuw is de discipline enorm belangrijk hierbij. Is de discipline er niet, dan kan je erop wachten dat je teveel gaat eten.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Gewichtstoename tijdens de zwangerschapGewichtstoename tijdens de zwangerschapTijdens de zwangerschap komt iedere vrouw aan in gewicht. Maar hoeveel komt een vrouw gemiddeld aan en wat is een gezond…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…

Afvallen met de citroensapkuurAfvallen met de citroensapkuurEen geheel nieuwe vorm van afvallen is gewichtsverlies met de citroensapkuur. Dat citroensap zorgt voor gewichtsverlies…
Snel gewicht verliezenSnel gewicht verliezenInmiddels weten we allemaal wel dat de kilo’s die we af willen vallen over het algemeen alleen van structurele aard zijn…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 05-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.