Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap Tijdens de zwangerschap komt iedere vrouw aan in gewicht. Maar hoeveel komt een vrouw gemiddeld aan en wat is een gezond gewicht? Een en ander hangt af van het eigen BMI: deze bepaalt hoeveel een vrouw tijdens de zwangerschap mag aankomen.

Hoeveel aankomen tijdens de zwangerschap?

Iedereen die zwanger is, zal in gewicht aankomen. Dit is heel normaal: de baby neemt toe in gewicht, er wordt meer vruchtwater aangemaakt en de vrouw maakt meer vetweefsel aan en houdt meer vocht vast. Wie niet aankomt tijdens de zwangerschap, heeft een probleem.

Hoeveel een zwangere vrouw gemiddeld aankomt, hangt af van haar BMI, haar eetgewoonten tijdens de zwangerschap, haar mate van beweging en een eenling-of meerlingenzwangerschap. Een vrouw met een normaal BMI tussen de 18.5 en 24, zou aan het einde van de zwangerschap 11 tot 16 kilo meer moeten wegen. Hoe hoger het BMI, hoe minder de vrouw tijdens de zwangerschap aan zou moeten komen. Voor een BMI tussen de 25 en 29.9 geldt dat de vrouw tijdens de zwangerschap gemiddeld 7 tot 11 kilo moet aankomen. Voor vrouwen die zwaarlijvig zijn (meer dan 30 BMI) zou 5 tot 9 kilo gewichtstoename al voldoende zijn. Vrouwen met onderwicht mogen wel tot 18 kilo aankomen. Voor een tweelingzwangerschap geldt dat de vrouw tot wel 20 kilo aan kan komen.

Waarom is aankomen zo belangrijk?

Het is van belang dat een zwangere vrouw voldoende in gewicht aankomt tijdens de zwangerschap. Een te lage gewichtstoename zorgt ervoor dat er meer kans bestaat op een kind met een te laag geboortegewicht. Deze kans kan toenemen tot wel 300%. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte toe: tot wel 30%. Ook roken en het gebruik van alcohol kan deze kansen doen toenemen. Vrouwen die naast roken en drinken ook nog eens te weinig aankomen in de zwangerschap, kunnen ernstige in de problemen geraken.

Vrouwen die tijdens een eerste zwangerschap afvallen, wegen na de bevalling minder dan voor de zwangerschap. Deze vrouwen hebben tijdens een tweede zwangerschap een grotere kans op een vroeggeboorte, zelfs wanneer ze tijdens de tweede zwangerschap normaal aankomen.

Kinderen die te vroeg zijn geboren om een laag geboortegewicht hebben, sterven vaker in hun eerste jaar dan 'normaal' geboren kinderen. Onder andere wiegendood kan een gevolg zijn van vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Ook kan er hersenschade ontstaan als gevolg van een te laag suikergehalte in het bloed. Een verstandelijke of lichamelijke beperking behoort ook tot de risicofactoren.

Teveel gewichtstoename is niet goed

Tijdens de zwagerschap zal de vrouw erop moeten letten niet teveel in gewicht toe te nemen. Natuurlijk is een goede gewichtstoename belangrijk voor de gezondheid van de baby, maar een teveel aan gewicht veroorzaakt ook problemen. Vrouwen die al overgewicht hadden, hebben meer kan op een keizersnede tijdens de bevalling. Ook sterven baby's van moeders met overgewicht wat vaker tijdens of na de bevalling.

Vrouwen die meer aankomen dan de aanbevolen gewichtstoename, zullen een hogere kans hebben op zwaarlijvigheid na een aantal jaar. Bovendien zorgt een teveel aan gewichtstoename ervoor dat de kilo's er na de bevalling niet zo makkelijk afgaan. Dit kan frustrerend zijn voor de vrouw.

Zwangere vrouwen met overwicht hebben een grotere kans op suikerziekte of op zwangerschapsvergiftiging. Ook is de kans op een miskraam velen malen groter. Bovendien kunnen artsen moeite hebben met een medische behandeling in de zwangerschap. Het geven van een ruggenprik tijdens een bevalling kan problemen opleveren bij vrouwen met overgewicht. Een ruggenprik wordt veelal geven bij een keizersnede. Omdat vrouwen met overgewicht een hogere kans hebben op een keizersnede, kan dit voor grotere problemen zorgen.

Zwaardere moeders krijgen vaker zwaardere baby's. Baby's hebben meer kans op overgewicht. Ook krijgen deze baby's vaker hartproblemen. Vrouwen met overgewicht hebben meer kans op een te vroeg geboren kind.

Let op voeding

Ieder pondje gaat door het mondje, een uitspraak die de koe bij de hoorns vat. Vrouwen die onderwicht hebben, doen er goed aan om tijdens de zwangerschap meer aan te komen. Melkproducten zijn gezond en zorgen ervoor dat je sneller aankomt, vooral de volle variant. Snoep en koek is natuurlijk lekker en zorgt voor een snellere gewichtstoename, maar is niet gezond voor zowel moeder als kind.

Bij een te snelle gewichtstoename zal er gelet moeten worden op de voeding. Vermijd snacks, koek en snoep en vervang deze door fruit, magere producten en volkoren producten. Door vaker te eten en kleinere maaltijden te nemen, verdwijnt een hongerige gevoel gedurende de dag. Dit voorkomt dat men al snel naar een zak chips graait en deze in één keer leeg eet. Ook verhelpt dit misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
Gewicht tijdens de zwangerschapGewicht tijdens de zwangerschapDat je aankomt tijdens de zwangerschap is heel normaal. Het is zelfs gezond. Wel moet je natuurlijk oppassen dat je niet…
Gewichtstoename tijdens de zwangerschapGewichtstoename tijdens de zwangerschapGemiddeld komt een zwangere vrouw zo'n 12 kilo aan tijdens de zwangerschap. Hiervan zal ongeveer de helft na de bevallin…
Gewichtstoename tijdens je zwangerschapGewichtstoename tijdens je zwangerschapIn gewicht aankomen tijdens de zwangerschap is volstrekt normaal, het gebeurt iedereen. Maar wat is nu een gezonde, norm…

Zwanger: bloedverliesZwanger: bloedverliesZwanger en bloedverlies: de schrik voor iedere zwangere vrouw. Het bloedverlies kan optreden na het vrijen, maar kan ook…
Zwanger: nesteldrangZwanger: nesteldrangNesteldrang komt voor bij de zwangere vrouw en komt het meest tot uiting ruim één maand voor de bevalling. Toch kan nest…
Bronnen en referenties
  • http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=mothers-pregnancy-weight
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.