Afvallen doe je zo

Een aantal eenvoudige afvaltips die voor iedereen die gezond af wil vallen te realiseren zijn. Het is niet verstandig om alle tips ineens op te pakken. Doe het stap voor stap zodat het behapbaar blijft en de motivatie en discipline ook aanwezig blijven. Teveel aanpassingen en inspanningen tegelijkertijd werkt averechts. Probeer steeds stap voor stap de tips op te pakken en deze in de praktijk te brengen.

Dagelijkse beweging

Elke vorm van beweging zorgt voor verbranding. In het dagelijkse leven kun je hierbij denken aan de trap nemen in plaats van de lift. Op de fiets naar het werk in plaats van met de auto. Te voet naar de supermarkt en de brievenbus in plaats van met de auto.
Met 20 minuutjes wandelen verbrand je al circa 100 calorieën. 40 minuten fietsen resulteert in een verbranding van circa 300 calorieën. Dagelijkse beweging helpt al voor een groot deel.

Een goede verdeling van de koolhydraten gedurende de dag

Koolhydraten zijn van belang voor de concentratie en de geestelijke prestaties. Tijdens het middag- en avondeten mogen er best wat extra koolhydraten binnen komen. Het is echter verstandig om de toename koolhydraten over de rest van de dag verdeeld enigszins te verminderen. Wanneer men veel koolhydraten eet, zal het bloedsuikergehalte stijgen en is het lichaam in beduidend mindere mate in staat om vetten te verbranden. In de avondperiode worden er meestal geen geestelijk zware inspanningen meer van ons verwacht waardoor het ook niet noodzakelijk is om koolhydraten tot ons te nemen. Voeding zoals aardappels, pasta en suikerhoudende producten kunnen daardoor in de avond best achterwege gelaten worden.

Voldoende drinken

Door dagelijks minimaal 2 liter water te drinken vul je de maag, verminder je het gevoel van honger en verbeter je de verbranding van het lichaam. Thee kan ook, maar dan uiteraard zonder suiker. Door voldoende water te drinken voorkom je de drang om bij dorst naar frisdranken te grijpen.

Geen alcohol

Alcohol bevat veel calorieën en wakkert de honger aan. Wanneer men 1 maand lang geen alcohol zou nuttigen en verder geen aanpassingen aan eten, drinken en bewegingspatronen doet, is een gewichtsreductie van circa 3 kilogram mogelijk.

Meer ''ballast'' binnen krijgen

Ballast is voeding die weinig calorieën bevat maar wel heel lang een verzadigd gevoel geven. Circa 30 gram ballast per dag is prima. Je kunt hierbij denken aan de volgende producten:
  • volkorenbrood
  • appels
  • groene bonen
  • Muesli
  • Espresso
  • Rucola salade

Regelmatig op de weegschaal gaan staan

Door regelmatig te wegen is het mogelijk om de voortgang bij te houden. Wanneer je steeds ziet dat er weer gewicht verloren gaat geeft dit extra motivatie om door te gaan. Mocht er dan toch per ongeluk een kilo of twee bijgekomen zijn, is het beduidend eenvoudiger om de kleine hoeveelheden weer kwijt te raken dan wanneer dit ongemerkt oploopt naar 5 kilo of meer. 1 keer per dag is echter voldoende.

Sporten

Uiteraard draagt sporten voor een groot deel bij een het afvallen. Mensen die een aantal keren per week sporten, verbranden ook meer calorieën wanneer ze voor de televisie op de bank zitten. Dit komt doordat het lichaam dan constant bezig is de spieren warm te houden. Het lichaam is daarmee steeds in staat om een sportieve inspanning te leveren.

Tussendoortjes achterwege laten

Door drie maal per dag een goede vullende maaltijd te nuttigen voorkom je honger tussen de maaltijden door. Mocht je nou toch echt honger krijgen tussen de maaltijden dan is het aan te bevelen om natuuryoghurt, een ei of walnoten te eten. In ieder geval producten met een laag suikergehalte.

50% 25% en 25%

Een goed bord middageten bestaat uit:
  • 50% groente
  • 25% vis of kip
  • 25% koolhydraten zoals aardappelen en pasta

Zoals eerder beschreven is een iets hogere mate van koolhydraten ook prima tijdens een middagmaal, zolang er weinig tot geen koolhydraten bij eventuele tussendoortjes gegeten worden.

Een welkome afwisseling

Zonder één dag van genot in de week is het heel moeilijk om een dergelijk dieet vol te houden. Daarom is het van belang om bijvoorbeeld in het weekend een dag te ''zondigen''. Deze dag moet natuurlijk geen compensatiedag worden waardoor de kwijt geraakte kilo's er weer dubbel bijkomen maar als je jezelf constant de genotmomenten blijft onthouden is elk dieet gedoemd om te mislukken.

Niet alleen denken maar gewoon doen!

Via onderstaande link is de verzamelsite te vinden
Afvalmethodieken.startze
© 2015 - 2024 Gregor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…

High Fat dieet: afvallen door vet te etenHigh Fat dieet: afvallen door vet te etenVetrijk voedsel eten en toch afvallen? Deze rode lijn is vaker te vinden in diëten, denk maar eens aan het Atkins dieet…
Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen,…
Bronnen en referenties
  • www.abnehmen.de / die 10 besten Tipps zum abnehmen
Gregor (13 artikelen)
Laatste update: 03-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.