High Fat dieet: afvallen door vet te eten

High Fat dieet: afvallen door vet te eten Vetrijk voedsel eten en toch afvallen? Deze rode lijn is vaker te vinden in diëten, denk maar eens aan het Atkins dieet dat koolhydraten weglaat maar wel toestaat dat je veel eiwitten en vet eet. Ook het High Fat dieet volgt het dogma dat vet eten gewoon mag. Het maakt zelfs niet uit als je verzadigde vetten tot je neemt. Geclaimd wordt dat je met het High Fat dieet tot vijf kilo in twee weken kunt verliezen. Is dit iets voor jou?

Afvallen met het high fat dieet


Het High Fat dieet

Geef in een zoekmachine de zoekopdracht High Fat dieet in en je wordt direct verwezen naar websites met de afkorting LCHF. Deze afkorting staat voor Low Carb High Fat, oftewel weinig koolhydraten, veel vet. Zoals gezegd zijn er diverse dieetguru's die een dergelijk recept propageren, waarvan het Atkins dieet misschien wel het bekendste is. Andere diëten die niet moeilijk doen over een grammetje vet meer of minder zijn onder andere het Ketogeen dieet en het Scandinavisch dieet. Wat zij gemeen hebben is de overtuiging dat je best wel vet mag eten, zo lang je suiker en zetmeel maar mijdt. Zo kun je afvallen zonder honger te lijden. Daarbij moet je wel producten als rijst, aardappels, bonen, pasta en brood laten staan. Een hamburger mag dus best, maar dan wel zonder het broodje!

Het afwegen van voedsel en het tellen van calorieën hoeft niet bij een High Fat dieet, de crux zit hem immers niet in de calorieën die je binnenkrijgt via je voeding. Door simpelweg suiker en zetmeel te vermijden stabiliseren je bloedsuikerspiegel en insulineniveau zich en creëer je in je lichaam een conditie voor snellere vetverbranding, wat je vervolgens ook op de weegschaal zult merken. Vanzelfsprekend kan experimenteren met dit type dieet voor diabetici een onvoorspelbaar resultaat geven, waardoor overleg met een arts vooraf raadzaam is.

Wat je dan misschien weer niet verwacht is dat wordt afgeraden om veel zoet fruit te eten. Fruit bevat immers veel natuurlijke suikers en dit is funest voor de staat die je wilt bereiken. Af en toe fruit eten is voor je gezondheid echter wel noodzakelijk. Eigen moet je het gaan zien als een traktatie: lekker een appeltje of een schaaltje druiven. Andere producten die wel goed zijn maar je slechts af en toe mag eten of drinken zijn (droge) witte wijn en pure chocolade. Ook andere alcoholische dranken als wodka, whiskey en brandy mogen met mate best, maar dan natuurlijk wel puur en niet gemixt met frisdrank!

Gezond vetrijk voedsel

Zeg vet eten en veel mensen zien direct een patatje speciaal of een hamburger voor zich. Wie op de kilo's let en al eens gedoken is in de wereld van het diëten weet dat voor nog veel meer vetrijke producten wordt gewaarschuwd. Er zijn echter ook diverse vetrijke voedselwaren die ontzettend gezond zijn, denk bijvoorbeeld eens aan deze producten:
 • Avocado
 • Kaas
 • Pure chocolade
 • Eieren
 • Vette vis
 • Noten
 • Boter
 • Volle yoghurt en andere volle zuivelproducten
 • Olijfolie
 • Kokosnoot en kokosolie

Koop je bewerkte producten, dan moet je er uiteraard altijd goed op letten dat geen suikers zijn toegevoegd. Let er ook op dat je de verborgen suikers op het etiket niet over het hoofd ziet.

Veel gemaakte fouten bij diëten met een hoog vetgehalte

Wil je een dieet volgen op basis van een hoge vetinname dan liggen diverse fouten op de loer. Het is dan ook noodzakelijk om je goed in te lezen voor je er aan begint en een voedingsplan op te stellen om te voorkomen dat je dieet een averechtse werking heeft of je je doel voorbijschiet. Veel gemaakte fouten zijn de volgenden:
 • Je inname van koolhydraten is te hoog om gewichtsverlies te bereiken
 • Je eet te veel proteïne om ketose te bereiken
 • Je darmflora is niet in orde doordat je te veel dierlijke proteïne en te weinig voedingsvezels binnenkrijgt
 • Je krijgt last van ontstekingsreacties doordat je veel vet en proteïne binnenkrijgt maar te weinig groente en fruit
 • Bij verzadigde vetten is meer niet beter
 • Van visolie kun je te veel binnenkrijgen
 • Je bloedsuikerwaarden zijn ongezond hoog of laag

Bovenstaande fouten zijn te voorkomen door je goed in te lezen in de materie van vetrijke diëten. Ook het raadplegen van een arts wanneer je lichaam een ongewone reactie vertoont op de wijziging van je dieet kan soms raadzaam en nodig zijn, bijvoorbeeld om je bloedsuikerspiegel te controleren of je oorzaak te vinden van intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…
Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het idee achter het koolhydraatdieet is nuttigen van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Koolhydraten zitten o.a i…

Korset dragen om af te vallenKorset dragen om af te vallenEen korset is toch iets van vroeger? Nee hoor, ook in de moderne tijd worden korsetten nog regelmatig gedragen. Het zijn…
Afvallen doe je zoEen aantal eenvoudige afvaltips die voor iedereen die gezond af wil vallen te realiseren zijn. Het is niet verstandig om…
Bronnen en referenties
 • http://www.dietdoctor.com/lchf
 • http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/gezondevoeding/23874771/__Het_High_Fat_Diet._Te_mooi_om_waar_te_zijn___.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.