High Fat dieet: afvallen door vet te eten
Vetrijk voedsel eten en toch afvallen? Deze rode lijn is vaker te vinden in diëten, denk maar eens aan het Atkins dieet dat koolhydraten weglaat maar wel toestaat dat je veel eiwitten en vet eet. Ook het High Fat dieet volgt het dogma dat vet eten gewoon mag. Het maakt zelfs niet uit als je verzadigde vetten tot je neemt. Geclaimd wordt dat je met het High Fat dieet tot vijf kilo in twee weken kunt verliezen. Is dit iets voor jou?
Afvallen met het high fat dieet
Het High Fat dieet
Geef in een zoekmachine de zoekopdracht
High Fat dieet in en je wordt direct verwezen naar websites met de afkorting
LCHF. Deze afkorting staat voor
Low
Carb
High
Fat, oftewel weinig koolhydraten, veel vet. Zoals gezegd zijn er diverse dieetguru's die een dergelijk recept propageren, waarvan het Atkins dieet misschien wel het bekendste is. Andere diëten die niet moeilijk doen over een grammetje vet meer of minder zijn onder andere het Ketogeen dieet en het Scandinavisch dieet. Wat zij gemeen hebben is de overtuiging dat je best wel vet mag eten, zo lang je suiker en zetmeel maar mijdt. Zo kun je afvallen zonder honger te lijden. Daarbij moet je wel producten als rijst, aardappels, bonen, pasta en brood laten staan. Een hamburger mag dus best, maar dan wel zonder het broodje!
Het afwegen van voedsel en het tellen van calorieën hoeft niet bij een High Fat dieet, de crux zit hem immers niet in de calorieën die je binnenkrijgt via je voeding. Door simpelweg suiker en zetmeel te vermijden stabiliseren je bloedsuikerspiegel en insulineniveau zich en creëer je in je lichaam een conditie voor snellere vetverbranding, wat je vervolgens ook op de weegschaal zult merken. Vanzelfsprekend kan experimenteren met dit type dieet voor diabetici een onvoorspelbaar resultaat geven, waardoor overleg met een arts vooraf raadzaam is.
Wat je dan misschien weer niet verwacht is dat wordt afgeraden om veel zoet fruit te eten. Fruit bevat immers veel natuurlijke suikers en dit is funest voor de staat die je wilt bereiken. Af en toe fruit eten is voor je gezondheid echter wel noodzakelijk. Eigen moet je het gaan zien als een traktatie: lekker een appeltje of een schaaltje druiven. Andere producten die wel goed zijn maar je slechts af en toe mag eten of drinken zijn (droge) witte wijn en pure chocolade. Ook andere alcoholische dranken als wodka, whiskey en brandy mogen met mate best, maar dan natuurlijk wel puur en niet gemixt met frisdrank!
Gezond vetrijk voedsel
Zeg vet eten en veel mensen zien direct een patatje speciaal of een hamburger voor zich. Wie op de kilo's let en al eens gedoken is in de wereld van het diëten weet dat voor nog veel meer vetrijke producten wordt gewaarschuwd. Er zijn echter ook diverse vetrijke voedselwaren die ontzettend gezond zijn, denk bijvoorbeeld eens aan deze producten:
- Avocado
- Kaas
- Pure chocolade
- Eieren
- Vette vis
- Noten
- Boter
- Volle yoghurt en andere volle zuivelproducten
- Olijfolie
- Kokosnoot en kokosolie
Koop je bewerkte producten, dan moet je er uiteraard altijd goed op letten dat geen suikers zijn toegevoegd. Let er ook op dat je de
verborgen suikers op het etiket niet over het hoofd ziet.
Veel gemaakte fouten bij diëten met een hoog vetgehalte
Wil je een dieet volgen op basis van een hoge vetinname dan liggen diverse fouten op de loer. Het is dan ook noodzakelijk om je goed in te lezen voor je er aan begint en een voedingsplan op te stellen om te voorkomen dat je dieet een averechtse werking heeft of je je doel voorbijschiet. Veel gemaakte fouten zijn de volgenden:
- Je inname van koolhydraten is te hoog om gewichtsverlies te bereiken
- Je eet te veel proteïne om ketose te bereiken
- Je darmflora is niet in orde doordat je te veel dierlijke proteïne en te weinig voedingsvezels binnenkrijgt
- Je krijgt last van ontstekingsreacties doordat je veel vet en proteïne binnenkrijgt maar te weinig groente en fruit
- Bij verzadigde vetten is meer niet beter
- Van visolie kun je te veel binnenkrijgen
- Je bloedsuikerwaarden zijn ongezond hoog of laag
Bovenstaande fouten zijn te voorkomen door je goed in te lezen in de materie van vetrijke diëten. Ook het raadplegen van een arts wanneer je lichaam een ongewone reactie vertoont op de wijziging van je dieet kan soms raadzaam en nodig zijn, bijvoorbeeld om je bloedsuikerspiegel te controleren of je oorzaak te vinden van intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.
Lees verder