Korset dragen om af te vallen
Een korset is toch iets van vroeger? Nee hoor, ook in de moderne tijd worden korsetten nog regelmatig gedragen. Het zijn vooral de (vrouwelijke) sterren die een korset dragen, zodat hun lichaam er superslank uitziet. Een korset kan tijdelijk een slanker uiterlijk geven. Sommigen slaan hier echt in door en dragen het korset bijna de gehele dag. Hiermee wordt een zeer slanke taille gecreëerd. De organen worden hierbij verschoven of geplet en de longinhoud wordt kleiner. Een goed dieet en lichaamsbeweging kan alleen lichaamsvet doen verdwijnen. Toch blijven veel vrouwen een korset dragen. Om af te vallen, of als mode.
Wat is een korset?
In de oudheid droegen vrouwen al een korset. Maar ook in de moderne tijd worden korsetten gedragen. Vaak door vrouwen, maar ook wel door mannen. Vroeger bestond een korset uit een driedelig omwindsel van linnen. In de moderne tijd bestaan korsetten uit verschillende materialen. Bovendien zijn ze er ook in verschillende kleuren. Een korset bestaat uit plastic of stalen baleinen. Dit zijn dunne latjes die het korset verstevigen. Vaak hebben ze veters die aan de achterkant worden vastgemaakt. Soms heeft een korset haakjes.
Wespentaille
Het victoriaanse tijdperk (1837 tot 1901) werd vooral gekenmerkt door slanke wespentailles bij de vrouwen. Het was de mode om een korset te dragen dat zo strak mogelijk werd aangesnoerd. Het doel was om de taille ontzettend dun te maken. Gezond? Nee, absoluut niet. Regelmatig vielen er vrouwen flauw doordat ze niet voldoende zuurstof binnen kregen. De veters van het korset moesten dan snel losgesneden worden. Hierdoor kregen ze weer meer adem. Dit was vooral het geval met korsetten uit deze periode, doordat ze baleinen bevatten en erg strak konden worden aangetrokken. De korsetten uit de oudheid zorgden minder snel voor ademnood.
Gevaar van een te strak korset
Een te strak korset brengt een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee. Dit was vroeger ook voornamelijk de bedoeling, zodat het lichaam blijvend een wespentaille kreeg. Hierbij worden er belangrijke organen verschoven of plat gedrukt. De longen worden samengedrukt, waardoor de longinhoud kleiner wordt. Inspanning is dan uit den boze. Bovendien komt flauwvallen hierbij regelmatig voor. De lever raakt bekneld waardoor deze minder goed kan functioneren. De maag wordt vaak naar beneden of naar boven verplaatst, al naar gelang het soort korset. De darmen raken bekneld waardoor de darmwerking sterk wordt verminderd. Bovendien wordt de blaas samengedrukt, waardoor de blaasinhoud kleiner wordt.
Dit gaat allemaal samen met vele lichamelijke ongemakken. Bovendien worden de ribben samengedrukt en kunnen uiteindelijk op deze manier vergroeien. Ook spiermassa gaat duidelijk verloren. Voor vrouwen die de wespentaille willen hebben natuurlijk een ideaal plaatje, maar behoorlijk ongezond.
Tightlacing
Een bekende term onder korsetdragers is tightlacing. Hierbij wordt het korset elke dag gedurende enkele uren gedragen. Het doel is om het korset steeds strakker te gaan dragen, waardoor de taille steeds dunner wordt. Een bekende voorbeeld hiervan is Cathie Jung, ook wel de korset-koningin genoemd. Haar man zette haar ertoe aan om een korset te gaan dragen, zodat haar taille slanker zou zijn voor hun bruiloft. Ze bleef hiermee doorgaan en had in het jaar 2011 een taille met een omtrek van slechts 38 centimeter met korset, en 53 centimeter zonder korset.
Afvallen doe je niet met een korset
Vaak wordt gedacht dat een korset helpt om lichaamsgewicht te verliezen. We helpen je uit die droom: afvallen doe je alleen door minder (gezonder) te gaan eten en meer te gaan bewegen. Het is de bedoeling dat er meer calorieën verbruikt worden dan dat er binnen komen. Een korset helpt hier niet bij. Maar wat doet een korset dan wel? Een korset ondersteunt het lichaam en kan een slanker uiterlijk geven. Maar lichaamsgewicht raak je er niet mee kwijt. Voor veel mensen is een korset wel een snelle manier om er slanker uit te zien zonder extreem te hoeven sporten of op dieet te gaan. Vaak wordt er wel een combinatie van afvallen, training en het dragen van een korset gebruikt. Hierbij zijn de resultaten beduidend beter, maar het dragen van een strak korset zou wel zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Een korset wordt in een maatje kleiner gekocht dan de normale maat in bovenkleding (shirt). In het begin zit het korset nog erg strak, maar met de tijd wordt deze losser en zal uiteindelijk zelfs strakker gemaakt moeten worden.
Mode: je wordt er mooier van
Een andere reden om een korset te dragen is de mode. Zowel boven als onder de kleding wordt een korset gedragen. Onder de kleding om bijvoorbeeld een jurkje te dragen, zodat de vormen mooier uitkomen. Boven de kleding vaak om het accent op de boezem te leggen. Deze korsetten zijn er in verschillende materialen en kleuren en hebben vaak kant aan de voorzijde. De medische korset wordt gedragen om ondersteuning aan de rug te geven. Deze is niet gericht op de mode. De arts bepaalt wanneer een medisch korset nodig is. Mogelijk wordt deze door de ziektekostenverzekering vergoedt.