Afvallen met het paleodieet en kans op kanker verkleinen

Afvallen met het paleodieet en kans op kanker verkleinen Afvallen is niet eenvoudig en het paleodieet belooft ook niet dat het dat gaat worden. Wat het wel belooft is een geweldig resultaat en naar nu blijkt ook een verlaagde kans op het ontwikkelen van darmkanker. Volgens wetenschappers kun je door dit dieet te volgen de kans daarop met wel 50% verkleinen. Daarvoor moet je wel een aantal voedingsmiddelen laten staan die tot voor kort niet konden ontbreken in je menu.

Wat is het paelodieet?

Het paleodieet, ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet genoemd moedigt je aan om gezonder en duurzamer te eten, zoals de Neanderthalers dat vroeger noodgedwongen deden. Het werd in de jaren '70 al bedacht door de gastro-enteroloog Walter L. Voegtlin. Het vraagt van je dat je zaken als volkoren brood, pasta, bonen en rijst schrapt uit je menu. Maar ook zaken als suiker, zout, koffie, alcohol en zuivelproducten (behalve eieren) moeten weg. In plaats daarvan dien je je te wenden tot vlees en bepaalde soorten groente. Deze ommezwaai kun je met recht primitief noemen, maar het resultaat kan geweldig zijn. Het dieet vertoont enige overeenkomsten met het tevens populaire Atkins dieet, waarbij zoveel mogelijk de koolhydraten vermeden moeten worden.

Wat is nu de ratio achter deze beperkingen? Wel nu, wat je met name vermijdt zijn de voorverpakte voedingsmiddelen, waarin niet alleen vaak belangrijke voedingsstoffen ontbreken maar die ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Op deze manier eet je zoals onze voorouders dit deden. Niet alleen was hun dieet noodzakelijk gezien de beperkte mogelijkheden in die tijd, wetenschappers zijn het er inmiddels ook over eens dat hun dagmenu gezond was en zorgde voor voldoende energie.

Het paleodieet is ook aan Hollywood niet voorbij gegaan. Veel sterren vullen hun menu inmiddels met veel vlees, groente en fruit en laten de voorverpakte gerechten staan. Bekende aanhangers van het dieet zijn onder andere Megan Fox eb Matthew McConaughey. Daarnaast geven ook steeds meer sporters aan heil te zien in het paleodieet.

Overigens is niet iedereen positief over het dieet. Sommige voedingsexperts zeggen dat geen rekening gehouden wordt met de evolutie van de mensen en dat door mensen hetzelfde dieet te geven als onze voorouders ondervoeding op de loer ligt.

Wat mag niet?

De volgende voedingsmiddelen zul je uit je menu moeten schrappen:
 • Volkoren brood
 • Pasta
 • Rijst
 • Bonen
 • Peulvruchten
 • Koffie
 • Alcohol
 • Melk
 • Yoghurt
 • Kwark
 • Verwerkte oliën

Wat mag wel?

De volgende voedingsmiddelen mag je juist wel eten:
 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Aardappelen (met mate)
 • Alle soorten groenten
 • Alle soorten noten (behalve pinda's)
 • Alle soorten fruit
 • Olijfolie en lijnzaadolie

Het paleodieet verkleint de kans op kanker

Het dieet is niet met deze motivatie ontwikkeld, maar wetenschappers hebben ontdekt dat het volgen van een strikt paleodieet helpt de kans op met name darmkanker te verkleinen. Een studie hiernaar werd gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology. Onderzoekers van de Emory University in Atlanta bestudeerden de voedingspatronen van ruim 2.300 mensen tussen de 30 en 74 jaar. De deelnemers werd gerangschikt naar de 'primitiviteit' van hun dieet, dat wil zeggen in hoeverre hun dieet leek op dat van onze voorouders: minder verwerkte producten en meer rauw, vers en duurzaam. Van de deelnemers ontwikkelden ruim 550 een adenoom. Dit is een goedaardig gezwel dat ontstaat uit epitheliaal klierweefsel en niet kwaadaardig is maar dit wel kan worden.

Mensen die een paleodieet volgden bleken veel minder vaak dit soort adenomen te ontwikkelen: bij vrouwen 29% minder en bij mannen 51% minder. Overigens bleek ook het volgen van een Mediterraans voedingspatroon goed te scoren.

Koken volgens het paleodieet

Als je ziet welke producten je allemaal niet mag gebruiken dan lijkt het nog knap lastig om een gevarieerd weekmenu samen te stellen. Een paleodieet kookboek kan dan uitkomst bieden: inspiratie te over voor lekkere paleodieet recepten die het een peulenschil maken om dit dieet vol te houden!

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenDieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenOvergewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er…
Het paleodieet: afvallen door te eten als een holbewonerHet paleodieet is een dieet dat zeer populair is bij bodybuilders. Het is een dieet dat zich richt op het eten van pure…

Gezond vermageren: 5 tipsGezond vermageren: 5 tipsEen slank figuur is de droom van iedereen. De realiteit is voor vele mensen echter helemaal anders. Een ongezonde levens…
Zonder lijnen een paar kilootjes afvallenZonder lijnen een paar kilootjes afvallenMisschien ben je net klaar met een dieet en lukt het je maar niet om die laatste paar kilo´s kwijt te raken. Of ben je n…
Bronnen en referenties
 • Daily Mail - http://www.dailymail.co.uk/health/article-2816411/Eating-like-caveman-cuts-bowel-cancer-risk-half-Fashionable-Paleo-diet-help-prevent-disease-kills-16-000-Britons-year.html
 • M. Katan - http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/327-paleodieet.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.