Het Dr. Phil 20/20 dieet: 'Voel je goed in je lijf'

Het Dr. Phil 20/20 dieet: 'Voel je goed in je lijf' Het 20/20 dieet van de Amerikaanse televisiepsycholoog dr. Phil claimt niet te gaan over het zoveelste crashdieet waarover al zo veel geschreven is. Want, dr. Phil wil vooral dat je je bewust wordt van je houding ten aanzien van diëten, voedsel en gezondheid. Veelal is een verandering nodig van deze grondhouding. Dit kost tijd. Maar dr. Phil helpt je hierbij aan de hand van zeven basisprincipes (sleutels). Heb je deze principes onder de knie dan kun je rekenen op een bestendige methode van afvallen.

Dr. Phil 20/20 dieet: 'Voel je goed in je lijf'

De Nederlandse vertaling van 'The 20/20 diet' van Phillip Calvin McGraw (dr. Phil) heet 'Voel je goed in je lijf'. De Amerikaanse televisiepsycholoog schreef in 2003 al het (dieet)boek 'The ultimate weight solution'. Ook nu voorziet dr. Phil zijn dieetmethode van zijn eigen signatuur en gaat vooral in op de psychologische kant van diëten.

Alleen door jezelf van binnenuit te veranderen kun je je 'ware gewicht bereiken'. Dat wil zeggen een dusdanig gewicht dat je lichaam van nature bereikt bij een gewone en gezonde leefstijl. Hiermee gaat de televisiepsycholoog terug naar de basis, je binnenste zelf. Hoe kijk je aan tegen je gewicht, je voedingspatroon, tegen diëten in het algemeen? Het veranderen van deze attitude is cruciaal voor het slagen van dit dieet.

Met een cyclus van in totaal dertig dagen, bestaande uit vier fasen, werk je toe naar het gewenste resultaat. Gelukkig krijg je van dr. Phil zeven 'sleutels' die je op weg helpen:

Zeven sleutels

 • De eerste sleutel maakt je bewust van je zelfvernietigende (verkeerde) denkpatronen. Hier reken je mee af.
 • Ruim je emotionele problemen op wanneer je daardoor eet.
 • Hoe krijg je meer grip op invloeden vanuit je directe omgeving?
 • Je leert nieuw gedrag aan dat een gunstige invloed op je eetgedrag heeft.
 • Door middel van een verdeling van de voeding in vitale (gezonde of hoogwaardige) voeding en fatale (slechte of voedingsarme) voeding, leer je controle te krijgen over wat je eet en hoeveel je eet. Met een 'zeven dagen maaltijdplan' als voorbeeld.
 • Gaat over de belangrijkheid van bewegen. Ook wordt een trainingsprogramma geboden.
 • Met wie ga je om? Willen zij ook afvallen en steunen zij je?

De 20/20-voedingsmiddelen

Dr. Phil schrijft de volgende producten voor: kokosolie, groene thee, mosterd, walnoten, olijfolie, amandelen, appels, kikkererwten, groene bladgroenten, gedroogde pruimen, linzenpindakaas, ongezouten en geroosterde pistachenoten, rozijnen, eieren, kabeljauw, tofu, wei-eiwit en rogge. Dit omvat niet alle voedingsmiddelen, maar deze komen wel in iedere fase van het dieet voor. Het boek bevat recepten met deze voedingsmiddelen. Natuurlijk moet er ook gedronken worden. Water en groene thee zijn geoorloofd. Voor de koffieliefhebbers geldt dat een zwart kopje koffie gedronken kan worden.

Afvallen door thermosgenese

Binnen dit dieetplan eet je de 20/20-voedingsmiddelen. Al deze producten hebben een gunstige invloed op de thermosgenese, dat wil zeggen de energie die door het lichaam verbruikt wordt bij het opeten en verteren van voedsel. Je zult dus langer een 'vol gevoel' ervaren bij de voorgeschreven producten van dit dieet. Een voorbeeld: wie druivensuiker eet zal merken dat het lichaam dit snel verwerkt en omzet in energie. Het hongergevoel blijft vervolgens niet lang uit. Echter, wanneer eiwitrijke voeding wordt gebruikt dan ervaart men voor een langere periode een verzadigd gevoel. De recepten zijn zo samengesteld dat rekening gehouden wordt met een zo gunstig mogelijke werking van thermosgenese.

De vier fases van het dieet

De totale cyclus kent dertig dagen. Met inbegrip van de laatste fase (de fase na het dieet, ook wel de 'managementfase' genoemd) bestaat het programma uit vier fases:

Fase 1

Fase 1 bestaat uit vijf dagen. Er mogen in fase 1 vier maaltijden per dag genuttigd worden met een interval van vier uren. In deze eerste fase mogen slechts de 20/20-voedingsmiddelen gebruikt worden.

Fase 2

De tweede fase kent eveneens een duur van vijf dagen en werkt op dezelfde wijze als fase 1 met als enige verschil de toevoeging van de volgende producten: kipfilet, tonijn, haver, cashewnoten, wortelen, maïs en bruine rijst.

Fase 3

Fase 3 duurt twintig dagen en is daarmee afsluitend aan de cyclus van dertig dagen. Ook nu mag er weer vier keer gegeten worden om de vier uren. Opnieuw worden toegestane producten toegevoegd waaronder: bananen, ui, bloemkool, aardappelen, quinoa, avocado, aardbeien, sinaasappelen, champignons en yoghurt. Deze cyclus van drie fasen wordt herhaald wanneer het streefgewicht niet bereikt is binnen de dertig dagen.

Fase 4

De vierde fase betreft de 'managementfase' en start slechts wanneer het streefgewicht binnen dertig dagen (fase 1 tot en met 3) behaald is. Nu komt het erop aan of je in staat bent de veranderingen van je eetgewoonten en je manier van leven vast te houden. In fase 4 volg je het voedingsprogramma van fase 3.

Lichaamsbeweging

Zoals bij de meeste dieetvormen het geval is, verdient lichaamsbeweging ook de nodige aandacht. De oefeningen in het boek zijn intensief te noemen. Het trainingsprogramma bevat onder andere 30 seconden power-oefeningen. Deze oefeningen worden gecombineerd met regulier sporten. Wanneer je hiertoe (nog) niet in staat bent, ga dan in ieder geval wandelen of hardlopen adviseert dr. Phil. Wanneer je gaat hardlopen dan kun je er ook voor kiezen de 30 seconden-explosies in te bouwen en het geheel af te wisselen met gewoon wandelen.

Dr. Phil 20/20-app

Wanneer je start met het 20/20 dieet dan kun je de app downloaden. In Amerika is deze app anno 2017 enorm populair. De instructievideo's helpen je met de uitvoering van het trainingsprogramma. Behalve de oefeningen waarvan de meeste eenvoudig thuis te volgen zijn, ontvang je ook recepten via de app.

Conclusie

Of het 20/20 dieet van dr. Phil bij je past hangt af van je bereidheid te kijken naar je zelf, naar je houding ten aanzien van voeding en de wil daar verandering in aan te brengen. Discipline is altijd nodig bij elk dieet. Maar bij dit dieet geldt dat zelfreflectie, naast discipline, van groot belang is voor het welslagen ervan.

Voordelen

 • Relatief flexibel dieet, grote keuze uit voedingsmiddelen
 • Beperkte duur, in principe duurt het dieet 30 dagen
 • Koolhydraten mogen worden genuttigd
 • Gericht op verandering van houding, hierdoor lijkt het dieet een bestendig karakter te hebben

Nadelen

 • Plannen van de maaltijden kost tijd, terwijl tijd juist vaak het grote probleem is bij veel mensen
 • Onduidelijk hoeveel gewicht je kan kwijtraken
 • Wetenschappelijk taalgebruik in het boek, voor veel mensen leest het boek niet prettig
© 2017 - 2024 Lexi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Phil dieet, shape up planDr. Phil dieet, shape up planDr. Phil dieet is anders dan andere dieëten, het is een weldoordacht plan om serieuze veranderingen in uw leven te breng…
Afvallen met het Dr. Phil dieetmijn kijk opAfvallen met het Dr. Phil dieetHet dieet van dr. Phil is niet alleen een verandering van het eetpatroon, maar ook van je levensstijl. Er wordt ook geke…
Dr. Phil McGraw tv-psycholoogDe Amerikaanse psycholoog en televisiepresentator Dr. Phil is beroemd geworden door een gastopreden bij de Oprah show. D…

The Military Diet: 2 tot 4 kilo afvallen in drie dagen?The Military Diet: 2 tot 4 kilo afvallen in drie dagen?Veel mensen willen in korte tijd veel afvallen. The Military Diet zou ervoor zorgen dat je makkelijk twee tot vier kilo…
Leptine uit vetcellen werkt het afvallen tegenLeptine uit vetcellen werkt het afvallen tegenAls je bent afgevallen word je niet alleen lichter, maar neem je ook af in volume. Waar en hoe wordt het vet precies opg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jerry Avenaim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • URL: http://www.hulpbijafvallen.org/c43-afvallen/wat-is-thermogenese/. Geraadpleegd op 04-01-2017
 • URL: https://www.vetvrij.com/2020-dieet.html. Geraadpleegd op 04-01-2017
 • URL: https://www.bonjourlife.style/2020-dieet/. Geraadpleegd op 07-01-2017
Lexi (8 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.