Afvallen met MCT-olie: verlies snel buikvet en blijf gezond
MCT-olie is een type vetzuur dat je aan je dieet kunt toevoegen wanneer je bezig bent met afvallen. Het gebruik van vetzuren draagt bij aan het voorkomen van de omzetting in lichaamsvet. Het is met name erg effectief wanneer je probeert buikvet te verliezen, wat vaak een probleem kan zijn bij het afvallen. MCT-olie kan in vloeibare vorm gebruikt worden om mee te koken maar het kan ook zo worden ingenomen met water of een warme drank of ingenomen worden in capsulevorm.
Gebruik van MCT-olie
Wat is MCT-olie?
MCT is een afkorting voor
medium-chain triglyceride, wat je zou kunnen vertalen als 'olie van vetzuren met een middellange keten'. MCT-olie valt onder de gezonde verzadigde vetten en heeft geen nadelige effecten voor hart en bloedvaten. Het is tegenwoordig een populair product onder zowel mensen die proberen af te vallen als mensen die veel trainen met als doel het behoud van spiermassa. MCT-olie heeft een aantal voordelen, de belangrijkste daarvan zijn de volgenden:
- Het helpt bij het afvallen
- Het remt de eetlust en het hongergevoel
- Het houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
- Het ondersteunt het immuunsysteem
- Het ondersteunt het concentratievermogen
- Het biedt een stabiele aanvoer van energie
MCT-olie gebruiken bij het afvallen
MCT-olie wordt in het lichaam snel omgezet in energie. Dit komt doordat het een middellange in plaats van een lange keten heeft. Vetzuren die een lange keten hebben (die het lichaam overigens ook nodig heeft) worden vrij traag omgezet in energie. MCT-olie wordt door de maag direct richting de lever gestuurd. De lever is er vervolgens verantwoordelijk voor dat de vetzuren in energie worden omgezet. Juist het feit dat direct wordt overgegaan tot het omzetten van de vetzuren in energie is belangrijk voor iemand die probeert gewicht te verliezen. Dat het zo snel wordt afgebroken betekent namelijk ook dat het niet in het lichaam wordt opgeslagen. Dat vetzuren worden opgeslagen in het lichaam is precies wat je probeert te vermijden wanneer je op dieet bent.
Bij een Japans onderzoek uit 2001 is het gebruik van vetzuren met een middellange keten rechtstreeks vergeleken met het gebruik van vetzuren met een lange keten onder een groep van proefpersonen. Uit de twaalf weken durende studie kwam naar voren dat de proefpersonen die een supplement met vetzuren met een middellange keten gebruikten significant minder lichaamsvet opsloegen. Het bleek zelfs dat zij bij het volgen van een gezond dieet met name veel
buikvet verloren (
Tsuji, H. c.s., 2001). Voor veel mensen die op dieet zijn is dit het grootste probleemgebied.
Italiaans onderzoek heeft tevens aangetoond dat MCT-olie ervoor zorgt dat in het lichaam meer warmte wordt opgewekt. Dit zorgt ervoor dat je meer calorieën verbruikt, zelfs op de momenten dat je niet actief aan het bewegen bent (
Scalfi, L. c.s., 1991).
MCT remt de eetlust
Wie op dieet is vindt in zijn eigen eetlust vaak zijn grootste vijand. Wanneer je bezig bent met gezond en minder eten dan kun je zomaar overvallen worden door een enorm hongergevoel dat maar moeilijk te weerstaan is. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat dit hongergevoel niet kan komen opzetten. Ook hierin is MCT-olie zeer effectief en dat komt doordat het de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Het zorgt er namelijk voor dat bloedsuikers sneller in het spierweefsel worden opgenomen in plaats van dat ze als lichaamsvet worden opgeslagen (
Han, J.R. c.s., 2007). Schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebben invloed op de eetlust.
Ondersteuning van maag, darmen en het immuunsysteem
Wie MCT-olie gaat gebruiken doet er goed aan om het gebruik stapsgewijs op te bouwen om te voorkomen dat je er maag- of darmklachten van krijgt. Heb je het eenmaal opgebouwd dan heeft MCT-olie een positieve uitwerking op maag en darmen. Het maakt namelijk dat voedsel makkelijker wordt afgebroken en hierbij is bovendien minder gal nodig waardoor de galblaas en lever ontlast worden (
Jeppesen, P.B., 1999). De MCT-component
caprylzuur (C8) is daarnaast belangrijk voor de afweer en ondersteunt het behoud van een goede balans in de in het lichaam aanwezige bacteriën. Caprylzuur wordt ook wel gebruikt bij het bestrijden van Candida schimmelinfecties.
MCT gebruiken om mee te koken of innemen als supplement
MCT-olie kan op twee verschillende manieren geconsumeerd worden. In vloeibare vorm kun je het gebruiken om mee te koken. In tegenstelling tot veel andere gezonde oliën zoals kokosolie is MCT-olie geur- en smaakloos. Het heeft dus geen invloed op de smaak van je gerecht. De olie kan bovendien probleemloos verhit worden zonder het gevaar op het ontstaan van ongezonde transverzadigde vetten zoals het geval kan zijn bij olijfolie. MCT-olie in vloeibare vorm is onder meer verkrijgbaar van de merken Mattisson, Nutricia, Now, Vital Cell Life en Jarrow Formulas. De olie is wateroplosbaar en kan daarom ook vermengd worden met water, sap of een warme drank en zo opgedronken worden. Daarnaast kan MCT-olie ook als supplement worden ingenomen in de vorm van capsules. MCT-olie in capsulevorm is verkrijgbaar van het merk Now. Volg voor de aanbevolen dosering en opbouw hiervan altijd de instructies op de verpakking op.