Het sirtfood-dieet: 3 kilo gewichtsverlies in 1 week
Het sirtfood-dieetboek is uitgebracht in 2016 door de Britse voedingsdeskundigen Aidan Goggins en Glen Matten. Het boek bevat onder andere 31 recepten die gebaseerd zijn op 20 voedingsmiddelen die volgens de twee Britten vol zitten met voedingsstoffen die sirtuïnes kunnen activeren. Dit is een groep eiwitten die invloed uitoefenen op onder andere de stofwisseling en het immuunsysteem versterken. Volgens de auteurs van het boek leidt het volgen van het drie weken durende dieet niet alleen tot gewichtsverlies, maar ook tot verhoging van de spiermassa. Volgens Goggins en Matten zorgt het dieet voor de bescherming van lichaamscellen en het tegengaan van ontstekingen en kan zelfs het verouderingsproces worden vertraagd. Veel bekende topsporters passen dit dieet toe en ook de zangeres Adele is door het volgen van het sirtfood-dieet heel wat kilo's kwijtgeraakt.
Het sirtfood-dieet
Aidan Goggins en Glen Matten
Het sirtfood-dieet is samengesteld door de Britten Aidan Goggins en Glen Matten. Aidan Goggins is apotheker en heeft een masterdiploma voedingsgeneeskunde. Ook Glen Matten is in het bezit van een diploma voedingsgeneeskunde en geeft voedingsadviezen aan onder andere bekende artiesten en topsporters. Beide mannen hebben grote interesse in voeding en speciaal in het versterken van het immuunsysteem door het bewust eten van bepaalde voedingsmiddelen.
Sirtuïnes
Sirtfoods is de door Goggins en Matten gegeven benaming voor bepaalde voedingsmiddelen die volgens hen zogenaamde sirtuïnes kunnen activeren. Sirtuïnes, ook wel SIRT-eiwitten (Silent Information Regulators) genoemd, is een groep eiwitten die invloed kunnen uitoefenen op de stofwisseling, lichaamscellen tegen ontstekingen beschermen en de vetverbranding versnellen. Volgens de bedenkers van het sirtfood-dieet leidt het eten van sirtfood daarom zowel tot gewichtsverlies als tot de verbetering van de algehele weerstand van het menselijk lichaam. Er zijn in het menselijk lichaam zeven sirtuïnes aangetroffen, die aangeduid worden met Sirt1 tot en met Sirt7. Volgens Goggins en Matten kunnen deze sirtuïnes niet alleen worden geactiveerd door calorierestrictie en lichaamsbeweging, maar ook door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zij stelden een toplijst van 20 voedingsmiddelenlijst samen, die volgens hen de meest sirtuïnes-activerende stoffen bevatten.
Gewichtsverlies van 3 kilo
Bij een groep vrijwilligers, leden van een gezondheids- en fitnesscentrum in Londen, verrichtten Goggins en Matten onderzoek naar de inname van deze voedingsstoffen en dit leverde naar hun mening opvallende resultaten op. Er vond volgens de onderzoekers niet alleen een gewichtsverlies van meer dan 3 kilo in zeven dagen plaats bij deze mensen, maar ook had de inname een positief effect op hun huid, de nachtrust en hun energieniveau. Bovendien was bij de vrijwilligers geen sprake van spierverlies, maar was de spiermassa gelijkgebleven of toegenomen.
Sirtfood-dieet receptenboek
Naar aanleiding van de positieve onderzoeksresultaten wordt door het duo besloten het sirtfood-dieet samen te stellen. Na de lancering van het boek in 2016 is het anno 2021 een veelbesproken dieet met vele enthousiaste volgelingen, waaronder de zangeres Adele. In 2017 wordt het bijbehorende receptenboek uitgebracht met 100 nieuwe sirtfood-recepten.
De top-20 voedingsmiddelen
De 20 voedingsmiddelen, die volgens de bedenkers van het dieet vol zitten met sirtuïne-activerende voedingsstoffen, zijn:
- Boerenkool
- Rode wijn
- Olijfolie (extra vierge)
- Donkere chocolade (85%)
- Koffie
- Aardbeien
- Walnoten
- Kurkuma
- Gember
- Peterselie
- Groene thee (machapoeder)
- Bosbessen
- Soja
- Boekweit
- Rode ui
- Roodlof
- Rucola
- Chilipeper
- Medjouldadels
- Kappertjes
De groene sirtfood-smoothie
Naast de recepten voor vaste maaltijden, die voornamelijk gebaseerd zijn op deze top-20 voedingsmiddelen, is de groene smoothie een belangrijk onderdeel van het sirtfood-dieet. Deze smoothie, met grote hoeveelheden sirtfoods, wordt één tot drie maal daags gedronken.
Twee fasen in drie weken
Het sirtfood-dieet is een drie weken durend dieet dat is opgebouwd uit twee verschillende fasen. In fase één kan men meer dan 3 kilo in één week verliezen
De eerste fase
De eerste fase bestaat uit zeven dagen, waarin de eerste drie dagen slechts 1000 kilocalorieën per dag worden ingenomen. Deze worden gehaald uit drie groene smoothies en één vaste maaltijd. Vanaf dag vier bestaat het dagmenu uit twee smoothies en twee vaste maaltijden met een maximum van 1500 kilocalorieën per dag.
De tweede fase
De tweede fase is de onderhoudsfase en duurt twee weken. In deze twee weken mag men drie vaste maaltijden eten (uit het kookboek) en daarnaast één groene sirtfood-smoothie drinken. Na deze drie weken kan men weer normaal eten: het liefst wel met zoveel mogelijk van de top 20 voedingsstoffen en één groene smoothie per dag om blijvend te profiteren van de sirtuïne-activerende voedingsstoffen. De onderhoudsfase kan ook langer duren dan twee weken of kan volgens de auteurs zo nodig af en toe herhaald worden om het gewenste gewicht te bereiken.
Voor- en nadelen van het dieet
Voordelen van het sirtfood-dieet
Een belangrijk voordeel is dat het het sirtfood-dieet niet ingewikkeld is en bovendien goed te volgen is voor mensen met een glutenallergie en met enkele aanpassingen ook voor vegetariërs en veganisten. Ook zijn bijna alle voedingsmiddelen gewoon verkrijgbaar in de supermarkt en zitten deze voedingsmiddelen vol vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.
Nadelen van het sirtfood-dieet
Een belangrijk nadeel van het sirtfood-dieet is dat, vooral in fase één, er een behoorlijke reductie van calorie-inname plaatsvindt. Dit zorgt er niet alleen voor dat het dieet moeilijk vol te houden is, maar extreme verlaging van calorieën kan bovendien leiden tot lichamelijke klachten zoals moeheid en hoofdpijn.
De belangrijkste kanttekening die geplaatst moet worden is het feit dat het dieet niet wetenschappelijk onderbouwd is. Er is anno 2021 geen wetenschappelijke bewijs dat sirtfoods ook daadwerkelijk sirtuïnes in het lichaam kunnen activeren om zo verbetering van de weerstand en gewichtsverlies te bereiken.