Langlevendieet: gezond en vitaal ouder worden

Langlevendieet: gezond en vitaal ouder worden Dr. Valter Longo is de bedenker van het langlevendieet (longevity diet) en het ondersteunende vasten-nabootsende dieet (Fasting Mimicking Diet). Bij het langlevendieet ligt de focus niet op het verliezen van gewicht, maar op het vertragen van het verouderingsproces. Volgens Longo leidt te veel en te vaak eten tot beschadiging en veroudering van cellen. Longo zijn visie is: ga je veroudering tegen, ga je chronische ziekten tegen. Zijn aannames zijn onderzocht in laboratoria, via muizenonderzoek en via klinisch onderzoek bij mensen. Hij geeft aan dat door voornamelijk plantaardig voeding te gebruiken met minimale inname van eiwitten en suikers en bovendien het lichaam af en toe rust te geven middels vasten, het lichaam de tijd krijgt om beschadigde cellen op te ruimen en nieuwe cellen aan te maken. Dit gaat volgens Longo het verouderingsproces tegen en verkleint zo de kans op het ontstaan van chronische ziekten.

Wie is Dr. Victor Lengo?

De bedenker van het langlevendieet is Dr. Victor Lengo, woonachtig in de Verenigde Staten en geboren in Molocchio een dorpje in Italie. Lengo is biochemicus en volgde daarnaast diverse intensieve trainingsprogramma's op het gebied van neurobiologie, endocrinologie, genetica en pathologie. Anno 2020 is hij directeur van het Longevity Institute van de Universiteit van Zuid-Californië en leider van het Longevity and Cancer Program at the IFOM Institute of Molecular Oncology in Milaan. Lengo doet al ruim 25 jaar onderzoek naar het verband tussen gezondheid, veroudering en ziekte. In 2018 is hij door Time Magazine uitroepen tot één van de 50 meest invloedrijke mensen binnen de gezondheidszorg.

Het langlevendieet

Het ontstaan van het dieet

Longo zag bij zichzelf op 31 jarige leeftijd al bloeddrukverhoging en te hoge cholesterolwaarden. Ook bij vrienden en kennissen bemerkte hij vergelijkbare symptomen. Longo besloot zijn leefstijl te veranderen, en mede na het gebruik van gezondere voeding, daalden zowel zijn cholesterolwaarden als zijn bloeddrukwaarden.Terug bij zijn ouders in zijn geboorteland Italië zag Longo dat de mensen een veel hogere leeftijd bereikten en tevens minder tekenen van ouderdomsziekten als diabetes vertoonden. Bovendien zag hij grote verschillen in leefstijl tussen de mensen in de Verenigde Staten en zijn geboorteplaats Molocchio, onder andere dat in Molocchio geen overeten plaatsvond en veel meer fruit en groenten werden geconsumeerd. Deze persoonlijke bevindingen, samen met ruim 25 jaar wetenschappelijk onderzoek aan onder andere het Longlivity Instituut, deed hem besluiten tot het bedenken en uitwerken van het langlevendieet en het vasten-nabootsende dieet.

Het doel van het langlevendieet

Het doel van het langlevendieet is niet alleen het bereiken van een optimaal gewicht, maar voornamelijk het vertragen van het verouderingsproces van het lichaam door middel van gezonde voeding. Te hoge suiker- en eiwitinname zorgt volgens Longo voor de activering van groeihormonen. Deze groeihormonen, insulin-like growth factor (IGF), zorgen voor een versnelde aanmaak van cellen en celweefsel door het lichaam, en dit versnelt het verouderingsproces. Ook kunnen suikers zich aan eiwitten hechten, waardoor eiwitten sneller gaan samenklonteren. Dit samenklonteren zorgt ervoor dat celweefsel stijver wordt, en ook dit versnelt het verouderingsproces. Inname van onder andere plantaardige voedingsstoffen en complexe koolhydraten samen met onverzadigde vetzuren zorgt volgens Longo voor verminderde aanmaak van groeihormonen en samenklontering van eiwitten door suikers. Door gezonde voeding te combineren met vasten, dagelijks 12 uur aaneengesloten niet te eten, wordt het opruimen van beschadigde cellen en celvernieuwing bevordert en dit zorgt volgens Longo voor verjonging van celweefsel en een verminderde kans op ouderdomsziekten. Zijn adviezen zijn gebaseerd op meer 25 jaar wetenschappelijk onderzoek. Zowel onderzoek bij muizen en eencellige gisten, als ook klinisch onderzoek bij mensen bevestigen zijn aannames. Door te leven via de richtlijnen van het door Longo ontwikkelde langlevendieet en dit periodiek te ondersteunen via het vasten-nabootsende dieet, zorgt men volgens de bedenker voor een optimaal gewicht, voorkomt men spierverlies en verlies van botmassa. Bovendien verkleint men de kans op diabetes, ziekte van Alzheimer en hart-en vaatziekten door het afremmen van het verouderingsproces.

De vijf pijlers van het langlevendieet

Er zijn door Longo vijf onderzoeksgebieden gebruikt om te ontdekken of een bepaald voedingsmiddel of een combinatie van voedingsmiddelen goed of slechts zijn voor de gezondheid en om te bepalen of deze voedingsmiddelen ingezet kunnen worden om veroudering te lijf te gaan.

Onderzoek naar verjonging via celvernieuwing

Longo heeft jarenlang, mede met zijn team van het Longevity Institute, onderzoek verricht bij muizen en eencellige gisten naar de invloed van voedingstoffen op celschade en celvernieuwing en hiermee de beïnvloeding van het ouderdoms-en het verjongingsproces.

Gerontologie

Tevens hebben ze onderzoekgegevens van honderdjarigen bestudeerd en gekeken naar de invloed van genetische aanleg enerzijds en een bepaalde leefstijl anderzijds. Uit deze onderzoeken wordt duidelijk dat niet alleen goede genen een bepalende factor zijn voor het langer leven in goede gezondheid, maar dat iemand zelf ook wel degelijk invloed op het verouderingsproces kan uitoefenen middels een gezonde leefstijl.

Epidemiologie

Via epidemiologisch onderzoek is gekeken waarom in bepaalde populaties juist ziekten voorkomen of juist niet voorkomen om zo de associatie met voeding en leefstijl te kunnen leggen. Bijvoorbeeld in de Blue Zones (Blauwe zones) zoals Sardinië, een eiland van Italië, waar gemiddeld veel meer honderdjarigen wonen dan in andere gebieden. Dit kan mede verklaard worden door het gebruik van veel fruit en groenten, olijfolie, zaden en noten en relatief weinig inname van rood vlees en veel vis. Dit geldt ook voor Okinawa, een eiland van Japan, waar gemiddelde meer mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. Ook dit kan mede verklaard worden door onder andere de inname van veel vis, veel plantaardige producten, peulvruchten, groene thee en paddenstoelen.

Klinisch onderzoek

Aansluitend hebben Longo en zijn team hun aannames zowel in vitro als via bij muizen onderzocht. Bij muizen werd gezien dat wanneer zij twee keer in de maand vier dagen vasten, ze langer leefden en de helft minder kankers voorkwamen. Wanneer de kanker zich toch ontwikkelde, gebeurde dit in een veel later stadium van hun leven. Er vonden cognitieve verbeteringen plaats, afname van buikvet en er ontstonden bovendien minder ontstekingen. Deze bevinden werden vervolgens via klinisch onderzoek bij ruim honderd mensen onderzocht.

Het menselijk lichaam versus andere systemen

Door het menselijk lichaam te vergelijken met andere systemen zoals een auto, wordt volgens Longo duidelijk hoe complex het menselijk lichaam is. Voor de auto is brandstof nodig om te kunnen rijden. Voor het menselijk lichaam zijn macronutriënten zoals koolhydraten en eiwitten essentieel om het lichaam goed te laten functioneren. Echter op het moment dat deze voedingstoffen te vaak en te veel geconsumeerd worden of gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld te veel verzadigde vetten worden deze macronutriënten volgens Longo schadelijk voor het lichaam. Longo geeft aan dat een eiwitbeperktdieet gezond is voor volwassen mensen, maar kan juist schadelijk zijn voor jonge kinderen en oudere mensen. Dit alles laat de complexiteit van het menselijk lichaam zien. Daarom zijn de richtlijnen van het langlevendieet voor volwassenen, en zijn er afwijkende richtlijnen opgesteld voor onder andere kleine kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Bovendien is het belangrijk om altijd een arts om toestemming te vragen voordat men begint met het reduceren van calorie-inname, speciaal voor mensen die leiden aan chronische ziekten.

De richtlijnen van het langlevendieet

Niet overeten en gevarieerde en gezonde voeding is volgens Longo de sleutel tot vitaal ouder worden. Volgens het langlevendieet is het het beste om twee maaltijden per dag te nemen en hiernaast een gezond en vullend tussendoortje te nemen. Mensen zonder overgewicht kunnen drie maaltijden per dag plus een tussendoortje eten. Tevens geeft Longo het advies om 12 uur per dag aaneengesloten niet te eten, zodat het lichaam de tijd krijgt om vetreserves aan te spreken. Gezonde voeding is volgens Longo:
 • grote hoeveelheden groenten en fruit eten
 • gezonde onverzadigde vetten gebruiken zoals olijfolie en minimale hoeveelheden verzadigde vetten gebruiken
 • minimale inname van suiker en zout
 • veel water en kruidenthee drinken
 • minimale inname van zuivel en het liefst geen zuivel van de koe, maar zuivel van geit of schaap
 • het eten van hele granen
 • het eten van noten en zaden
 • twee tot maximaal 3 keer per week vis, schaal- of schelpdieren eten
 • het zorgen van minimale inname van vlees, en dan alleen kiezen voor witvlees
 • op de dagen dat er geen vis of witvlees wordt gegeten deze eiwitten vervangen door peulvruchten
 • gevarieerd en onbewerkte voedingsmiddelen eten, zoals onze voorouders deden
 • om de dag een supplement van multivitaminen en omega 3-vetzuurcapsule gebruiken

Fasting Mimicking Diet / het vasten-nabootsende dieet

Naast deze richtlijnen adviseert Longo om het lichaam af en toe rust te geven door middel van vasten. Vasten werkt reinigend en heeft een positieve invloed op de cholesterolwaarden, de bloeddruk en de bloedsuikerwaarden. Door minder vaak te eten maakt het lichaam minder vaak insuline aan, zo wordt de insulineresistentie verlaagd en dit verkleint volgens Longo de kans op onder andere diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en hart- en vaatziekten. Door te vasten kan het lichaam beschadigde cellen beter opruimen en repareren. Echter is echt vasten, dus zonder voeding en alleen water drinken, voor de meeste mensen heel moeilijk vol te houden. Daarom heeft Longo speciaal het vasten-nabootsende dieet bedacht. Hij ontwikkelde speciale dieetproducten op plantaardige basis met zeer beperkte calorieën, die het lichaam laten denken dat het in vast-modus is, waardoor de voordelen van het vasten worden bereikt zonder honger te leiden.

Het Prolon-dieet

Deze speciaal ontwikkelde dieetproducten worden verkocht door het bedrijf Prolon, dat mede is opgericht door Longo zelf. Het betreft vetrijke plantaardige en caloriearme producten die verpakt zijn in vijf kant- en klare maaltijdboxen. De vijf kleine dozen bevatten onder andere soep, maaltijdrepen, olijven, crackers en supplementen. De eerste maaltijdbox bevat 1100 kilocalorieën en de rest van de maaltijdboxen bevatten 800 kilocalorieën per dag. Dit is laag genoeg om de effecten van het vasten na te bootsen. Hoe vaak iemand moet vasten hangt af van de persoonlijke situatie. Is iemand gezond dan kan iemand voldoende hebben aan twee keer per jaar te vasten, maar heeft iemand last van hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden dan is het beter om vaker te vasten, maar altijd in overleg met een arts. Verder adviseert Longo om tijdens het vasten-nabootsende dieet geen alcohol en koffie te gebruiken, maar veel water en cafeïnevrije thee te drinken.

Voor- en nadelen van het langlevendieet

Voordelen

Een groot voordeel van het langlevendieet is dat het gaat om de inname van gezonde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen zoals olijfolie, groenten en fruit, hele granen en vis bewijzen al jaren gezond te zijn voor het menselijk lichaam en worden aanbevolen door gezondheidsorganisaties. Tevens maakt het ontwikkelde vasten-nabootsende dieet, het voor mensen makkelijker om het lichaam te laten profiteren van de voordelen van het vasten zonder echt honger te leiden. Alle opbrengsten van zijn dieetboek en zijn winst van de Prolon-aandelen, gaan naar een non-profit organisatie genaamd Create Cures. Deze organisatie promoot verder onderzoek naar de voordelen van vasten met betrekking tot de ziekte van Alzheimer, diabetes type 2 en andere chronische ziekten.

Nadelen

Een groot nadeel van het vasten-nabootsende dieet is dat er, in tegenstelling tot het langlevendieet, geen voorbeeldrecepten vermeld worden in het boek. En hierdoor stimuleert Longo indirect de verkoop van zijn eigen Prolon-dieetproducten. Deze producten zijn bovendien zeer prijzig. De vijfdaagse kant-en-klare maaltijdboxen kosten ongeveer 200 euro. Deze producten zijn geschikt voor mensen met een gluten- en/of lactose-allergie, maar niet voor mensen met een amandel-, soja- of selderijallergie. Een ander nadeel is dat naast het laboratoriumonderzoek en dierproeven, er wel klinisch onderzoek heeft plaatsgevonden bij ruim honderd mensen, maar dit betreft echter een eenmalig onderzoek dat bovendien plaatst vond in zijn eigen laboratorium in het Longevity Institute.
© 2020 - 2024 Geisha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intermittent fasting, afvallen door te vastenIntermittent fasting, afvallen door te vastenEen vorm van vasten is Intermittent Fasting, oftewel vasten met tussenpozen. Het grote voordeel van Intermittent Fasting…
Personages in de tv-serie Melissa & JoeyMelissa & Joey is een Amerikaanse komedieserie van ABC Family. In Nederland werd serie uitgezonden op Comedy Central. De…
Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
De vier pijlers van goed rekenonderwijsDe vier pijlers van goed rekenonderwijsDe vier pijlers is een methode om goed reken-wiskundeonderwijs vorm te geven. Het zijn de basisprincipes die in iedere g…

Wat was het beroemde sherrydieet?Wat was het beroemde sherrydieet?Iedereen heeft het in zijn of haar sociale omgeving wel eens meegemaakt: iemand die graag wil of moet afvallen. Het opbr…
Het sirtfood-dieet: 3 kilo gewichtsverlies in 1 weekHet sirtfood-dieet: 3 kilo gewichtsverlies in 1 weekHet sirtfood-dieetboek is uitgebracht in 2016 door de Britse voedingsdeskundigen Aidan Goggins en Glen Matten. Het boek…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JillWellington, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.nieuwsvoordietisten.nl/recensie-het-langlevendieet/
 • https://www.bol.com/nl/f/het-langlevendieet/9200000095657111/
 • https://www.nu.nl/gezondheid/5940036/onderzoeker-er-is-een-verband-tussen-voeding-en-gezond-oud-worden.html
 • https://prolon.eu/what-is-prolon/
 • https://valterlongo.com/the-longevity-diet/
 • https://valterlongo.com/biography/
 • https://www.penguin.com.au/articles/1794-the-five-pillars-of-longevity
 • https://www.bluezones.com/2016/04/fasting-for-longevity/
 • https://www.optimalegezondheid.com/suikerverslaving-het-gevaar-van-glycatie-en-vroegtijdige-veroudering/
Geisha (35 artikelen)
Laatste update: 21-01-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.