Intermittent fasting, afvallen door te vasten
Een vorm van vasten is Intermittent Fasting, oftewel vasten met tussenpozen. Het grote voordeel van Intermittent Fasting is dat het een eetpatroon is, geen dieet. Hierdoor is het makkelijker in te passen in het dagelijks leven. Intermittent Fasting helpt je vet te verbranden en af te vallen en het zorgt daarnaast voor meer energie en een gezond gevoel. Maar hoe werkt het precies en is het wel echt zo gezond? En hoe kun je het beste beginnen met Intermittent Fasting?
De theorie achter Intermittent Fasting
Intermittent Fasting is gebaseerd op het idee dat de mens, tot de tijd dat de landbouw werd uitgevonden, vaak langere perioden zonder voedsel zat. De soort Homo Sapiens (de mens) bestaat al 200.000 jaar maar pas sinds de Nieuwe Steentijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, doen we aan landbouw. De periode daarvoor kon de mens pas eten als er iets gevangen of verzameld was. Een dag, of zelfs langer, zonder eten was daarom ook niet ongewoon.
Inmiddels zijn we, omdat er altijd voedsel beschikbaar is, gewend de hele dag door te eten. Ons lichaam heeft echter nog de genen van de 'oermens'. Het lichaam heeft dus helemaal niet om de paar uur voedsel nodig. Door de vele eetmomenten in ons huidige leven, waar we vaak ook nog makkelijk in suiker om te zetten voedsel eten, zijn we suikerverbranders geworden. Door te vasten leert het lichaam weer vet te verbranden als de makkelijke suikers van een maaltijd opgebruikt zijn. Deze suikers zijn over het algemeen na 12 uur niets eten op. Dit verschilt uiteraard per keer en hoe actief je bent tijdens deze periode. Na deze 12 uur begint het lichaam pas aan het verbranden van het opgeslagen vet om aan energie te komen. Door op regelmatige basis meer dan 12 uur niet te eten, te vasten dus, verbetert de vetverbranding. Omdat op de momenten dat er geen suiker meer beschikbaar is, het lichaam weer leert vet te verbranden, zal ook de vetverbranding op momenten dat er wel suiker beschikbaar is, verbeteren.
Een bijkomend voordeel van langere tijd niet eten is dat het je scherper maakt. Je krijgt energie en voelt je gezonder. Dit komt omdat de 'oermens' aan het eind van een langere periode zonder voedsel nog meer belang had bij het vinden van iets te eten. Het lichaam reageert dus op het gebrek aan voedsel met extra scherpheid om voedsel te vinden. In onze huidige samenleving hebben we dit niet meer nodig om voedsel te vinden maar kunnen we deze extra energie wel gebruiken tijdens bijvoorbeeld ons werk.
Wat is nou Intermittent Fasting
Intermittent Fasting is een voedingspatroon en uitdrukkelijk geen dieet! Het idee is dat de vastenperiode die de oermens door omstandigheden regelmatig doormaakte wordt nagebootst. In tegenstelling tot een dieet maakt het daarbij niet zoveel uit wat je eet tijdens de perioden dat je mag eten. Uiteraard is het wel van belang dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Er zijn eigenlijk twee bekende manieren die beide weer op een aantal verschillende manieren kunnen worden uitgevoerd.
Het '5:2 dieet'
Wekelijks vast je twee dagen. Het officiële 5:2 dieet zegt dat deze twee dagen direct achter elkaar horen maar anderen geven aan dat er ook prima op verschillende dagen van de week kan worden gevast. Tijdens de vastendagen mag je heel beperkt eten, het totaal aantal calorieën moet onder de 500 (vrouwen) of 600 (mannen) calorieën blijven. De overige vijf dagen mag je eten wanneer je wilt en wat je wilt.
Vijf tot acht uur per dag eten
Deze variant is in eerste instantie bedacht door Bert Herring als 'fast 5 dieet'. Hij gaat uit van maar vijf uur per dag eten. Echter is inmiddels duidelijk dat per dag zestien uur vasten voor mannen en veertien uur vasten voor vrouwen, ook tot uitstekende resultaten leidt. Dan wordt het dus het 'fast 8 dieet'.
Wat gebeurt er met het lichaam tijdens Intermittent Fasting?
Zoals al beschreven hiervoor verbetert de vetverbranding door het niet meer voorradig hebben van makkelijk te verbranden suikers. Deze verbeterde vetverbranding zorgt ervoor dat je minder vet opslaat en, zolang je gezond blijft eten, meer vet verbrandt dan je opslaat. Je vetgehalte zal daarom dalen naar je basisniveau.
Daarnaast wordt je door Intermittent Fasting gevoeliger voor insuline, waardoor de groeihormoonproductie toeneemt. Als men aan Intermittent Fasting begint zal de groeihormoonproductie weer op gang komen. Groeihormonen zorgen voor een snellere stofwisseling en hierdoor verlies je dus sneller gewicht.
Naast het beter verbranden van vet en daardoor gewichtsverlies wordt er ook geclaimd dat Intermittent Fasting goed is voor de hormoonhuishouding, celvernieuwing (anti-aging) en de kans op hart- en vaatziekten verminderd, onder andere door een verbeterde cholesterol-verhouding.
Tips en tricks
Alle bekende methoden van Intermittent Fasting zijn goede methoden om af te vallen en gezonder te leven. Ze zijn alleen niet allemaal even makkelijk na te leven. De makkelijkste Intermittent Fasting methode is per dag maar een aantal uur eten, bijvoorbeeld 8 uur.
- Begin met het overslaan van het ontbijt. Door tussen 20 uur 's avonds en 12 uur 's middags niets te eten hoef je maar één maaltijd over te slaan(ontbijt). En je slaapt een groot deel van de vastenperiode;
- In eerste instantie zal het voor iemand die gewend is te ontbijten lastig zijn, maar het went snel. Je valt echt niet flauw als je een paar uur niet eet!
- Drink koffie/thee/water om het hongergevoel dat soms opsteekt te verdrijven. Let wel op zo min mogelijk zoetjes/melk/enz. te gebruiken;
- Breid de vastenperiode steeds verder uit naar bijvoorbeeld 16 uur;
- Eet gezond! Ook al kun je in theorie alles eten tijdens de eetperioden, het is natuurlijk veel beter gezond te eten. Omdat Intermittent Fasting gebaseerd is op het aanleren van vetverbranding is het uitstekend te combineren met het PALEO-dieet.
- Door het overslaan van maaltijden zul je tijd en geld besparen! Een extra voordeel van Intermittent Fasting.
Meer weten?
Wil je meer horen over wat er gebeurt met je lichaam tijdens Intermittent Fasting, kijk dan deze
TEDtalk van Mark Mattson, professor aan de Johns Hopkins University. Het idee achter Intermittent Fasting wordt in deze
TEDtalk uitgelegd door één van de grondleggers van IF, Bert Herring.