Vitamine B15 (pangaminezuur)

Vitamine B15 (pangaminezuur) Vitamines zijn stoffen die het lichaam nodig heeft en vooral uit het eten en drinken moet halen. Ze helpen ons lijf bij de stofwisseling, groei, ontwikkeling en herstel. De vitamines A, D, E, K, B en C zijn bekende vitamines. Maar er is ook een stof pangaminezuur, dat vitamine B15 wordt genoemd. Het is een onderdeel van de B-vitamines. Omdat nooit is aangetoond dat het lichaam deze vitamine nodig heeft, wordt het ook wel de onzinvitamine genoemd. In Nederland wordt het gebruik van vitamine B15 in voedingssupplementen afgeraden.

Vitamines

Vitamines zijn stofjes die in kleine hoeveelheden voorkomen in onze voeding en drinken. Het lichaam kan er niet voldoende van aanmaken, daarom hebben wij de inname van vitamines nodig. Wij hebben vitamines nodig voor onder andere de stofwisseling, ontwikkeling, herstel, groei en een goede gezondheid. Vitamines worden onderverdeeld in de vetoplosbare vitamines: A, D, E en K en in wateroplosbare vitamines: B en C. Het lichaam kan een teveel aan vitamines meestal niet goed opslaan. Het teveel aan wateroplosbare vitamines worden via de urine afgevoerd en een teveel aan vetoplosbare vitamines wordt deels opgeslagen en deels uitgescheiden via de gal of urine.

Vitamine B15

Deze vitamine wordt ook wel pangaminezuur of pangaamzuur genoemd en volgens sommigen behoort het tot de onzinvitamines omdat het nooit is aangetoond dat het menselijk lichaam deze vitamine nodig heeft. Het wordt niet gezien als een echte vitamine. Vitamines zijn stoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid, en dat is bij pangaminezuur nooit aangetoond. Vitamine B15 is een onderdeel van het vitamine B-complex. Vitamine B bestaat uit een groep vitaminen. Vroeger betrof dit een lange lijst, waarvan er in de loop van de tijd vitamines zijn verwijderd of tot onzinvitamines of halfvitamines zijn gedegradeerd.

Geschiedenis

In het jaar 1951 werd deze vitamine voor het eerst ontdekt door twee artsen omdat zij experimenten uitvoerden met abrikozenpitten. Het was niet bekend of het ging om een essentiële vitamine, dat is een vitamine die een mens nodig heeft. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd vitamine B15 opgenomen in voedingssupplementen. Nu is bekend, dat het beter is om supplementen met deze stof niet te gebruiken, omdat het onvoldoende bekend is hoeveel iemand hiervan binnen mag krijgen. Het is tegenwoordig zelfs illegaal om deze vitamine te verspreiden. In Nederland wordt het afgeraden om supplementen te gebruiken en in Amerika is het verboden.

Wat deze vitamine doet

Vitamine B15 helpt bij de vorming van aminozuren. Het is een antioxidant dat gunstig is voor de gehele gezondheid. Het helpt bij de oxidatie van glucose en de celreproductie. Ook kan het dienen als stimulans voor het hormoonsysteem en het helpt de lever om het lichaam te ontgiften. Verder helpt deze vitamine met stofwisselingsproblemen, zoals verlies van energie. Ook kan het helpen bij een hoge bloeddruk en aderverkalking. In Rusland wordt deze vitamine nog wel gebruikt en wordt er volop geëxperimenteerd hiermee. Vitamine B15 wordt ingezet om alcohol gerelateerde problemen te behandelen en verlicht de klachten van een kater.

Ontgiften

In Europa wordt deze vitamine vooral ingezet als antioxidant om huidveroudering tegen te gaan. Het stimuleert de grote bloedsomloop. Vitamine B15 wordt ingezet bij het bestrijden van verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide. Mensen met veel stress hebben meer behoefte aan antioxidanten en kunnen baat hebben bij deze vitamine. Er komt meer zuurstof in het bloed en daarom krijg je meer energie en een beter uithoudingsvermogen. De werking is niet wetenschappelijk aangetoond.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

De Gezondheidsraad is een adviescollega van de overheid en geeft een aanbeveling hoeveel voedingsstoffen iemand dagelijks nodig heeft, de ADH genoemd. Voor vitamine B15 is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Vermoedelijk zal een mens geen tekort aan deze vitamine krijgen. Er zijn nog geen klachten bekend die als gevolg van vitamine B15 zijn ontstaan. Het is nog niet duidelijk hoeveel pangaminezuur iemand mag binnenkrijgen, maar dit wordt in Rusland onderzocht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Vitamine B6 (Pyridoxine)Vitamine B6 (Pyridoxine)Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor het lichaam. De chemische aanduiding voor vitamine B6 is pyridoxine. Vitami…
Vitamine C bommenBijna iedereen weet wel dat vitamine C goed is voor onze weerstand. Vitamine C zorgt er voor dat onze witte bloedlichaam…

Afvallen met kokosolieKun je afvallen met kokosolie? Kokosolie blijkt een echte superfood te zijn die je zeker kan helpen met het afvallen. Ho…
Intermittent fasting, afvallen door te vastenIntermittent fasting, afvallen door te vastenEen vorm van vasten is Intermittent Fasting, oftewel vasten met tussenpozen. Het grote voordeel van Intermittent Fasting…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/pangaminezuur
  • www.dietcetera.nl/voedingsstoffen/vitamine-b15-pangaamzuur-pangaminezuur
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.