Wat was het beroemde sherrydieet?

Wat was het beroemde sherrydieet? Iedereen heeft het in zijn of haar sociale omgeving wel eens meegemaakt: iemand die graag wil of moet afvallen. Het opbrengen van motivatie is de eerste horde, maar daarmee ben je er nog niet. Wat is namelijk nou echt een effectieve methode om goed te diëten? In de jaren 50 dacht men hier ook al over na en ontstond in Nederland het populaire sherrydieet. Wat hield dit dieet met alcohol precies in, wat is hiervan de oorsprong en nog belangrijker: helpt het sherrydieet echt bij afvallen?

Afvallen en diëten

Het gebeurt steeds vaker dat iemand graag wil of uit gezondheidsoverwegingen besluit af te vallen. Misschien ben je zelf weleens druk bezig geweest met calorieën en kilo's. De moderne mens is namelijk ijdel en veelal bezig met het uiterlijk. Het resultaat is een tijdperk waarin verschillende dieetschema’s de ronde doen, er maandelijks wel een nieuw trendy wondermiddeltje is en allerlei dieetgoeroes bekend zijn om hun lifestyle.

Het is ook vanzelfsprekend dat de wens om af te vallen niet enkel van de afgelopen jaren is. Al honderden jaren zijn mensen bezig het perfecte dieet schema samen te stellen. De mens is altijd op zoek naar nieuwe middeltjes, nieuwe ingrediënten en nieuwe levensstijlen om spectaculaire veranderingen teweeg te brengen. Als het even kan dient dit ook nog leuk en lekker te zijn. Want op zich lukt afvallen best als het nodig is, maar hoe maak je het nou ook nog plezierig?

Het beroemde sherrydieet

In de jaren 50 dachten ‘geleerden’ hier een werkelijk briljante oplossing op te hebben gevonden: het sherrydieet. Je leest het goed. Dit dieet is niet vernoemd naar een of andere Piet of Rita sherry, maar naar de sterke drank. Het dieet bestond uit verschillende minuscule maaltijden, aangevuld met steeds een glaasje sherry. Het is zo’n fenomeen waarbij je niet per se hogere wiskunde hoeft te studeren om te begrijpen dat dit misschien best een beetje werkt, dit niet op een zeer verantwoorde wijze om afvallen gaat, maar je stiekem toch hoopt dat dit daadwerkelijk een goede oplossing is.

Het sherrydieet werd niet snel mateloos populair, maar bleef wel tot in de jaren 70 een gematigd populair dieet, bedoeld voor mensen die weinig wilskracht hadden streng te diëten. Het dieet, dat officieel slechts drie dagen zou duren, bestaat uit meerdere gangen per dag. Deze zien er op dag 1 en 2 als volgt uit:
  • 09:00: 1 kop zwarte koffie & 1 (gekookt) ei.
  • 11:00: 1 glas sherry & 100 gram jonge kaas.
  • 13:00: 1 glas sherry, 100 gram biefstuk & gekookte groente.
  • 16:00: 1 glas sherry & 100 gram jonge kaas.
  • 18:00: 1 glas sherry, 100 gram biefstuk & gekookte groente.

Op dag 3 worden de porties kaas en biefstuk gehalveerd. Na dag 3 zou het dieet er in theorie op zitten, zodat het lichaam niet te veel last krijgt van ontbrekende voedingsmiddelen als vitaminen. Echter gingen veel dames veel langer met dit dieet door dan de bedoeling was. Dit zorgde ervoor dat sherry veel populairder werd in Nederland. Waar vóór 1960 jaarlijks zo’n 25.000 liter aan sherry werd verkocht, was dit in 1972 uitgegroeid tot maar liefst 452.000 liter. Supermarkten en slijterijen plukten hier de vruchten van en gingen de kuur promoten met flyers en folders.

Wat is de oorsprong van het sherrydieet?

Er wordt wel eens gedacht dat het sherrydieet gebaseerd is op 'The Drinking Man's Diet'. Dit dieet bestond uit veel biefstuk en veel sterke drank. Volgens de theorie, bedacht door de Amerikaanse Robert Cameron, zou de alcohol de bloedvaten wijder maken, waardoor je lichaam harder moet werken de stoffen te verwerken en dus sneller calorieën verbrandt. De eiwitten uit de biefstuk zorgen er vervolgens voor dat de alcohol sneller uitgeademd wordt. Dit dieet werd echter pas in 1964 bedacht, pas jaren na de eerste publicaties over het sherrydieet in Nederland.

Er zijn verschillende vergelijkbare verhalen die zouden kunnen suggereren dat dit de basis was voor het sherrydieet. Zo had Willem de Veroveraar het in in 1087 al over een vergelijkbare kuur om af te vallen. Hoe mooi al deze verhalen ook zijn. Het blijft onduidelijk waar het sherrydieet exact vandaan komt en waar dit op gebaseerd is.

Beroemde mensen en het sherrydieet

Over het algemeen werd de sherrykuur vooral door vrouwen gedaan. Vaak deden zij dit met meerdere dames samen, zodat het warempel nog gezellig werd. Ook binnen bekend Nederland was het sherrydieet een begrip. Koningin Juliana heeft dit dieet bijvoorbeeld lang gevolgd. In 1959 werd bekend dat ze er al twee jaar mee bezig was. Tot in 1971 bleef de kuur gelinkt aan Juliana, die na veertien jaar zo’n zeventien kilo zou zijn kwijtgeraakt. Naar verluidt zou Princes Beatrix de kuur ergens gedurende deze periode ook hebben gedaan, maar dat is nooit bewezen.

Ook buiten de koninklijke kringen werd het sherrydieet gedaan door bekende Nederlanders. In 1971 gaf ook Theo Laseroms, verdediger bij Feyenoord, aan dat hij de kuur heeft gevolgd tijdens het revalideren van een schouderblessure. Hij wilde hiermee voorkomen dat hij tijdens zijn blessure veel zou aankomen.

Helpt het alcoholbevattende sherrydieet als kuur met afvallen?

Het zal geen grote verrassing zijn dat er betere diëten zijn dan de bekende sherrydieet. Deze kuur heeft absoluut voordelen. Zo heeft het snel resultaat. Dit zit echter vooral in het verlies van vocht in plaats van vet. Het dieet is wat betreft regels en ingrediënten erg eenvoudig. Met slechts een kuur van enkele dagen is het bijvoorbeeld niet nodig wekenlang dagelijks te bedenken hoe het schema op die dag weer dient te worden gevolgd. Ook is het zo dat veel diëten uit ingewikkelde sapjes of gerechten bestaan. Dit is bij het sherrydieet niet het geval. Tot slot is het ook logisch dat een kuur met alcohol niet vervelend is om vol te houden.

Hier staat tegenover dat het niet een kuur is met een langdurig effect. Het verliezen van vocht is een momentopname. Dat dit dieet van korte duur is, heeft te maken met het feit dat door dit te volgen men veel belangrijke voedingsstoffen niet binnen krijgt. Zo mis je bijvoorbeeld een aantal belangrijke vitaminen. Veel vrouwen die veel langer met de kuur bezig waren, gingen dit merken aan organen. Zo is het slecht voor je lever om veel alcohol te drinken en daar geen koolhydraten bij binnen te krijgen.

Het antwoord op deze belangrijke vraag is dus nee. Het heeft niet het grote levensveranderende effect dat mensen hopen te ondervinden wanneer ze eraan beginnen. Dat is logisch, want anders was een leuk alcoholrijk dieet nóg veel populairder geworden en tevens gebleven. Het is dus aan te raden toch een andere aanpak te proberen voor dat perfecte streefgewicht.
© 2020 - 2024 Mikebouman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Snel afvallen – Bio HCG AfslankkuurSnel afvallen, wie wilt het niet? Wanneer je te kampen hebt met overtollige kilo’s, wil je daar uiteraard zo snel mogeli…
Afvallen met afslankpleisters: werkt het?Afvallen met afslankpleisters: werkt het?In een tijd dat veel mensen te dik zijn en overgewicht hebben komen er steeds weer nieuwe middelen die het afvallen makk…

Langlevendieet: gezond en vitaal ouder wordenLanglevendieet: gezond en vitaal ouder wordenDr. Valter Longo is de bedenker van het langlevendieet (longevity diet) en het ondersteunende vasten-nabootsende dieet (…
Het sirtfood-dieet: 3 kilo gewichtsverlies in 1 weekHet sirtfood-dieet: 3 kilo gewichtsverlies in 1 weekHet sirtfood-dieetboek is uitgebracht in 2016 door de Britse voedingsdeskundigen Aidan Goggins en Glen Matten. Het boek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Volkerschoen, Pixabay
  • Beukers, M. (2017). Nederlanders en sherry #5: Koningin aan het sherrydieet, Geraadpleegd op 11-5-2020, van https://www.wijnkronieken.nl/nederlanders-en-sherry-5-koningin-aan-sherry-dieet/
  • https://www.sherry.wine/nl/nieuws/nederlanders-en-sherry
  • Brassem, E. (2018). Waar bleef toch het sherrydieet?, Geraadpleegd op 10-5-2020, van https://www.trouw.nl/nieuws/waar-bleef-toch-het-sherrydieet~b0f72d00/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  • Fraters, E. (1999). Sherrykuur, een afrader, Geraadpleegd op 11-5-2020, van https://www.smulweb.nl/blog/erie_fraters/107/sherrykuur-een-afrader
  • Gall&Gall. (2020). Het sherrydieet uit de jaren ‘70, Geraadpleegd op 11-5-2020, uit Proef! Magazine (uitgave december 2019).
  • Rotterdam, M. van. (2004). Lakei, doe mij nog maar een sherry, Geraadpleegd op 10-5-2020, van https://www.historischnieuwsblad.nl/lifestyle/
  • http://the-urbanites.nl/21279-2/
Mikebouman (43 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.