Afvallen: kom in beweging en ga poetsen!

Afvallen: kom in beweging en ga poetsen! Je wilt afvallen, maar hebt weinig zin in een dieet volgen. Misschien is je huis ook niet spik en span. De oplossing is dan: je huis poetsen! Je moet er natuurlijk wel van houden om te gaan poetsen. Maar als je extra kg's en cm's kwijt wilt en je hebt geen zin om je extra beweging in de sportschool te vinden, dan is afvallen door je huis schoon te maken wel een tip. Voor een blijvend resultaat heb je dan ook wel iets terug: een altijd schoon huis. Weg met het dieet, afvallen here I come.

Intensief bewegen

Je verbruikt enorm veel calorieën als je je huishouden serieus neemt. Dus doe de werkster het huis uit, en neem de huishoudelijke klussen zelf op je. Ga dan niet met een plumeau een beetje in de lucht staan stoffen, maar ga als een gek te keer in huis: oververhit stofzuigen, fanatiek dweilen en vooral veel ramen lappen. Om blijvend af te vallen en eindelijk van de overtollige cm's en kg's af te komen, is het belangrijk om dertig minuten intensief te bewegen per dag. Die beweging kan het best in blokken van 10 minuten. Dus pak die 10 minuten om eens goed te stofzuigen en overige klussen aan te pakken en een dieet is niet meer nodig.

Afvallen door te poetsen, echt waar?

Het kan echt, aldus het Kenniscentrum Sport (voorheen Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen 2009). Als je maar zorgt dat je het wel warm hebt en dat je licht transpireert. Je hartslag moet wel verhoogd zijn. En daarbij moet je niet teveel eten, gewoon normaal je maaltijden eten en tussendoortjes. En je fysiek inspannen dus. Niet alleen val je af en raak je verlost van de te veel aan kg's en cm's, maar het zou ook nog eens gezond zijn. Je moet ervan houden om als mevrouw Mier door het huis te gaan. Maar je valt wel op als je je in allerlei bochten wringt tijdens het schoonmaken, als je op handen en voeten over de vloer kruipt. De tuin is ook een goede optie om af te vallen: door schoffelen en spitten verbrand je veel calorieën. Dagelijks intensief je huishouden doen, zou volgens het instituut meer effect bij het afvallen hebben, dan een paar keer per week fitnessen.

Gezond

Beweging helpt natuurlijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, vooral die dertig minuten per dag zijn belangrijk. Ook verlaag je de kans op diabetes (type 2), te hoge bloeddruk en te veel cholesterol.

Afvaltips

  • Zorg ervoor dat je de klussen staand doet en niet zittend. Doe het met overgave, ga dus fanatiek aan de slag. Als je teveel op je kont zit komt er als het ware een rem op je stofwisseling en de calorieverbranding. Dus drie keer tien minuten per dag intensief bewegen is inderdaad een goede tip. Staand werken verbrand omdat het veel energie vraagt van het lichaam. Bij fitness zit je vooral op je kont, ook al ben je dan ook intensief bezig.
  • Neem ook eens vaker de trap, je verbruikt dan veel calorieën. Wees dus niet bang om eens extra de trap op en neer te lopen. Als je bijvoorbeeld dagelijks tien minuten trappen loopt, verbruik je 140 calorieën extra. Dus breng je was niet in één keer naar boven om op te hangen, maar verdeel het. De trap oprennen is nog beter en staat gelijk aan wat een bokser verbruikt als hij in de ring staat.
  • Heb je kinderen? Wordt zelf weer kind, en ga lekker meedoen. Afvallen verzekerd. Ga touwtje springen, skeeleren of voetballen. Als je wilt afvallen, zet dan de gezelschapsspelletjes aan de kant en ga actieve dingen doen met je kind.
  • Terwijl je kookt, kun je met gewichten aan de slag. Doe je nog niets nuttigs terwijl je wacht tot het eten gaar is.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Afvallen met kleine aanpassingen in je levenAfvallen met kleine aanpassingen in je levenAfvallen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als sommige mensen denken. Met kleine aanpassingen in je leven kun je n…
Bronnen en referenties
  • Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.nl
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.