Aankomen van de lucht? Dat lijkt maar zo
Er zijn dagen, weken, of zelfs maanden waarin je je afvraagt: waar komen die kilo's in vredesnaam vandaan? Waarom val ik niet af? Kun je dan toch aankomen van de lucht? Zo lijkt het wel, maar zo is het natuurlijk niet. Het antwoord zou weleens in de zeven stiekeme dikmakers kunnen zitten. Daat zitten verrassende dikmakers bij. Denk aan te weinig eten, hormonale schommelingen of zelfs te weinig vet eten.
Stiekeme dikmaker: alcohol
Je kunt nog zo braaf op je voeding letten, met een paar kloeke glazen wijn klok je algauw een paar honderd calorietjes weg. En waar dacht je dat de term 'bierbuik' vandaan komt? Alcohol maakt dik! Kortom, een wijntje op zijn tijd is prima, maar houd die gewoonte in de gaten. Zeker als je een avondje uitgaat, wordt niet alleen je omgeving waziger, maar ook het aantal glazen dat je ophebt. Overigens ligt het hopelijk voor de hand dat met name cocktails en likeurs bulken van de suiker, en in geval van die lekkere romige drankjes ook nog eens van het vet...
Stiekeme dikmaker: te weinig eten
Wie te weinig eet, vertelt haar of zijn lichaam simpel gezegd: hamsteren! Dit is een oermechanisme uit de tijd dat de mens met onregelmatige voedseltoevoer moest leven. Het lichaam gaat zo efficient mogelijk om met de aangeboden energie. En het vervelendste is, dat elke keer dat je je lichaam op zo'n noodrantsoen zet, je lijf nóg meer pogingen gaat doen om de energie te hamsteren, en de thermostaat van je lichaam zo laag mogelijk te zetten. Met als gevolg dat je nog meer moeite hebt om af te vallen. Vandaar dat lijnen hogelijk overschat wordt als manier om op een goed gewicht te komen. Het aanleren van betere eetgewoontes is een veel beter idee. Zelfs wie bij de dietiste komt om af te vallen, kan weleens de kreet slaken: wat mag ik veel eten! Het is namelijk heel gewoon om (even uitgaande van een volwassen vrouw) gemiddeld op een dag zo'n vijf belegde boterhammen te eten, drie opscheplepels rijst of pasta, twee ons groente, twee stukken fruit, een paar glazen melk, en een ons vlees, vis of vleesvervanger. En dan mag je nog een paar tussendoortjes ook...
Hulp van de dietist(e)
We weten dat een dietist je helpt als je te dik bent. Maar een dietist is ook een kenner als het gaat om een uitgebalanceerd eetpatroon. Val je maar niet af wat je ook doet, twijfel je of je inderdaad te weinig vet eet of te karige maaltijden voor jezelf inplant? Zit je met een paar hardnekkige kilo's die maar niet weggaan, maar ben je ook weer geen tien kilo te zwaar? Ook dan kan de dietist(e) je helpen.
Stiekeme dikmaker: geen vet eten
Jawel, lees deze stiekeme dikmaker gerust nog een keer. Het is een erg geniepige. Want wie denkt goed bezig te zijn door vet te schrappen, komt van een koude kermis thuis. Je eet je namelijk ongans als je geen normale hoeveelheid vet toevoegt aan je eten. Het is net alsof het eten zo door je lichaam heenschiet op weg naar de uitgang, en geen gevoel van verzadiging achterlaat. Veel vet is slecht, natuurlijk. Maar een kleine hoeveelheid vet, zij het gezond vet zoals olijfolie, halvarine en vloeibare bakproducten, geeft een verzadigd gevoel en maakt nota bene deel uit van de beroemde Schijf van vijf. Met mate is vet goed, en geen dikmaker, integendeel.
Stiekeme dikmaker: samen eten
Niet voor niets doen verzorgingshuizen en dergelijke pogingen om mensen die slecht eten samen te laten eten. Wie samen eet, eet meer! Dus, gezellig of niet, als je jezelf wilt aanwennen wat minder te eten, eet dan gerust een tijdje alleen. De gezelligheid komt wel weer.
Stiekeme dikmaker: onbewust eten
Wat je nodig hebt voor een bevredigende 'eetervaring' is niet alleen een volle maag. Het is ook de volle smaak, de geur, het bewustzijn van iedere lekkere hap die je neemt. Dus eet niet meer lezend, of voor de tv. Maak er een echt eetervaring van. Wees je bewust van wat je ziet, ruikt en in je mond stopt. Geniet. Neem de tijd.
Stiekeme dikmaker: je hormonen
Helaas, heren. Aan deze stiekeme dikmaker heeft u niets. Het gaat hier om hormonen, en wel de vrouwelijke. Dus, vrouwen: misschien was je al bekend (pijnlijk bekend zelfs) dat je iets voor je menstruatie nota bene tot een paar kilo kunt aankomen. Geen paniek. Dit is vocht, en je houdt het tijdelijk vast. Weeg je pas enkele dagen na je menstruatie weer c.q. pak pas enkele dagen na die menstruatie de centimeter. Want vocht houd je vast rond je buik, enkels, benen, kortom, op alle plekken waar je dikker kunt ogen én je dikker kunt voelen. En dan nu een nóg stiekemere dikmaker dan de menstruatie. Dat is je eisprong. Niet voor niets wordt die soms de 'kleine gezonde ziekte' genoemd, net als de menstruatie 'gezonde ziekte' genoemd wordt. Want alle verschijnselen van rond je menstruatie duiken mogelijk in het klein op rond je eisprong, die pakweg halverwege je maandelijkse cyclus plaatsvindt (zeg maar ruwweg twee weken voor je menstruatie). Ook het vasthouden van vocht, wat meer gewicht oplevert op de weegschaal én meer centimeters als je je verschijning eerder met de centimeter bijhoudt.
Stiekeme dikmaker: goede gewoontes
Was het ooit een teken van goed opgevoed zijn als je je bord leeg at, vergeet die goede gewoonte maar als het om een goed gewicht gaat. Belangrijk is dat je alleen eet wanneer je honger hebt, en eventueel zelfs al een klein beetje eerder ophoudt met eten dan op het moment dat je volkomen verzadigd bent. Waarom dat laatste? Omdat je hersens met tien minuten vertraging het signaal 'we zitten vol' afgeven. Dus dat signaal komt tien minuten nadat je genoeg hebt gegeten. Tel uit je winst als je een snelle eter bent!
En trouwens....
Wie stevig sport om de kilo's te lijf te gaan, is goed bezig. Gewoon mee doorgaan. Maar er is wel iets dat je moet weten. Als blijkt dat er op de weegschaal alarmerende dingen gebeuren, laat je dan niet bedotten. Spieren wegen meer dan vet. Wie flink sport, kan beter de spiegel als maatstaf nemen dan de weegschaal.