Afvallen en Aspartaam

Aspartaam
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 150-200 keer zoeter is dan suiker. De stof werd bij toeval ontdekt door door de chemicus James Schlatner, die op zoek was naar een geneesmiddel voor maagzweren. Door Aspartaam te gebruiken zou je dus veel minder calorieën binnen krijgen dan voor hetzelfde zoete product dat gezoet werd met suiker, op zich goed nieuws voor de lijners onder ons. Aspartaam is een volledig goedgekeurd product wat in principe veilig zou moeten zijn. Al vele jaren zijn er echter vele kritische geluiden te vinden in de media over deze zoetstof. Volgens deze kritische berichten zou Aspartaam helemaal niet zo gezond zijn en nogal wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.Klachten die in verband worden gebracht met het gebruik van aspartaam zijn onder ondere:
- Leerproblemen / geheugenproblemen
- Lusteloosheid
- Diaree/beven
- Gewichtstoename
- Misselijkheid
- Migraine / hoofdpijn
- Allergische reacties
- Paniekaanvallen
- Depressie
- Tumoren
Gewichtstoename en Aspartaam
Zoals in bovenstaande lijst valt te lezen zou gewichtstoename een van de klachten zijn die verband houdt met het gebruik van Aspartaam, zoals bijvoorbeeld te vinden in Cola Light. Als je puur naar de calorie inname kijkt, zoals bijvoorbeeld het voedingscentrum, dan zou je juist af moeten vallen van Aspartaam. Het blijft echter een feit dat sinds Aspartaam wereldwijd goed verkocht werd er 30% meer mensen met overgewicht zijn gekomen in de westerse wereld. Daarbij zijn er ondertussen vele onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat mensen die overstapten op een volledig aspertaamloos dieet gemiddeld tussen de 9 en 10 kilo afvielen. Studies uit Texas zouden bovendien aantonen dat voor elke fles light frisdrank die per dag wordt genuttigd er 41% meer kans op overgewicht bestaat. 21 drankjes per week zouden zorgen voor een 50% meer kans op overgewicht.Hoe kan het dat je aankomt of niet afvalt als je Aspartaam gebruikt?
Door de vele onderzoeken die hiernaar zijn gedaan zijn er inmiddels een aantal factoren gevonden welke ervoor zouden zorgen dat je dankzij het gebruik van Aspartaam niet afvalt:Aspartaam zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in koolhydraat rijke voeding
Aspartaam smaakt zoet maar bevat geen echte suikers of koolhydraten. Door de smaak denken je hersenen dat er suikers of koolhydraten volgen die er in het echt helemaal niet zijn. Gevolg hiervan zou zijn dat je hersenen blijven vragen om koolhydraten en je dus zelf blijft zitten met een enorme trek totdat je de hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt die je lichaam in eerste instantie verwacht. Het natuurlijke smaakmechanisme raakt verstoort door de Aspartaam.
Bovendien maakt je lichaam normaal gesproken na het eten van koolhydraten serotonine aan, deze stof geeft aan wanneer je verzadigd bent. Aspartaam zou de aanmaak van serotonine onderdrukken. Ook hierdoor zou een onweerstaanbare drang naar koolhydraat rijk voedsel ontstaan.
Aspartaam zelf zorgt voor een verhoogde vetopslag
Aspartaam is een kunstmatige stof die moeilijk is af te breken voor je lichaam. Dit frustreert de verbranding van voedingsstoffen waardoor er meer voedingsstoffen zouden worden opgeslagen als vet. Bovendien zorgen Phenylalanine en aparaginezuur, stoffen die beide voorkomen in aspartaam, stimuleren de afgifte van insuline. Een snelle en sterke stijging van insuline verwijderd suiker uit de bloedstroom en slaat het op als vet.
Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat vele mensen die zonder Aspartaam gingen leven kilo’s afvielen zonder dat zij voor de rest enige wijziging aanbrachten in hun eetgewoonten.
Stoffen in de Aspartaam zouden vooral zorgen voor een extra opslag van vet op de heupen en bovenbenen.
Aspartaam laat je lichaam denken dat je meer kunt eten dan je echt nodig hebt
Feitelijk is dit meer een psychologisch probleem dan een lichamelijk probleem dat zich voordoet bij elk light product, ongeacht het feit of er nu wel of geen Aspartaam in zit. Door het eten van light producten of voedsel dat geschikt is voor dieten menen mensen minder binnen te krijgen (hetgeen op zich juist is) waardoor zij er meer van kunnen eten en alsnog meer calorieën binnen krijgen dan goed voor ze is.