Laat in de avond eten is slecht en andere dieetfabeltjes

Laat in de avond eten is slecht en andere dieetfabeltjes In afvalland doen er al enkele jaren hardnekkige fabeltjes de ronde. Veel mensen kennen deze verhaaltjes en geloven ze ook nog. Zo is bijvoorbeeld een groot misverstand dat je van eten na 8 uur ’s avonds extra dik zou worden. Hoe dit nou precies zit en de antwoorden op een zevental andere fabeltjes treft u aan in dit artikel.

Het is mogelijk plaatselijk af te vallen, bijvoorbeeld alleen op je heupen of op je buik.

Er wordt vaak gezegd dat het mogelijk is om plaatselijk af te vallen door de spieren op die plek extra te trainen. De gedachte hierachter is dat de spieren juist op die plek extra vet zouden verbranden. Uit een onderzoek is echter gebleken dat dit in het geheel niet waar is. Afvallen kan alleen maar door minder calorieën tot je te nemen dan je verbruikt en je kunt hierbij helaas niet aangeven waar het vet verdwijnt. Over het algemeen zal het vet als eerste uit het gezicht, de borsten en de buik verdwijnen. Oefeningen van bepaalde spieren kunnen er wel voor zorgen dat de plaatsen die je traint strakker en vlakker worden waardoor je er op die plekken natuurlijk wel beter uit gaat zien.

Door een wrap of pakking zou je snel afvallen

Veel schoonheidssalons en speciale instituten adverteren met pakkingen van velerlei soort waardoor je geweldig af zou vallen, zij laten hierbij zelfs resultaten zien waaruit duidelijk blijkt dat er na de behandeling “centimeters” verdwenen zijn. Meestal raken bij dit soort pakkingen de buik en de taille het meeste centimeters kwijt. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing want door de wraps verdwijnt het vet niet maar plaatselijk vocht, een dag later is dit vocht echter al weer aangevuld en is het effect van de pakking dus alweer verdwenen.

Het is goed om zoetstof te gebruiken want dit bevat minder calorieën

Zoetstoffen kom je overal tegen. Hoewel ze voedsel lekker zoet kunnen maken leert je dit niet wennen aan een minder zoete smaak en is gebleken dat mensen die zoetstoffen gebruiken uiteindelijk meer calorieën binnen krijgen omdat ze denken dat het toch wel light is. Alhoewel alle zoetstoffen veilig zouden zijn hebben ze op zich ook nogal wat bijwerkingen, een voorbeeld hiervan is Aspartaam . Door zoetstoffen te gebruiken val je dus niet per definitie af.

Van ’s avonds laat eten wordt je dik, dit eten wordt direct omgezet in lichaamsvet.

Eten bevat net zoveel calorieën in de morgen als laat in de avond en ook in de avond en zelfs als je slaapt blijft je lichaam calorieën verbranden. Daarbij komt dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die ’s avonds nog uitgebreid aten enkele uren een hogere stofwisseling hadden dan mensen die dit niet deden. Al met al zullen deze ingenomen calorieën dus nog gewoon worden verbrand, alleen als het gaat om grote hoeveelheden calorieën zal er iets over blijven om op te slaan als lichaamsvet. Dit fabeltje is in de wereld gekomen omdat veel mensen die ’s avonds nog eens eten gewoon meer calorieën tot zich nemen dan dat zij nodig hebben.

Er zijn voedingsmiddelen met negatieve calorieën, als je hiervan eet val je af.

Veel groenten als selderij, kool en taugé bevatten heel weinig calorieën en heel veel vezels zodat je spijsverteringskanaal meer calorieën verbrandt bij de verwerking van dit eten. Toch is gebleken dat het niet zo is dat het meer calorieën kost om deze groenten te verbranden dan dat ze opleveren. Wel is het natuurlijk zo dat deze groenten vrijwel geen vet en calorieën leveren, je moet kilo’s van deze groenten eten om aan je gemiddelde dagelijkse calorieën te komen. Als je veel van deze groenten eet in je dieet is het dus gemakkelijker om minder calorieën in te nemen dan dat je verbrand zonder dat je een hongerig gevoel overhoudt maar van het eten van de groenten zelf val je niet af.

Diëten werken niet, je komt er alleen maar van aan.

Het is en blijft een feit dat als je minder verbruikt dan dat je lichaam nodig heeft je af zult vallen, dit komt in het kort neer op minder en vooral verstandiger eten en meer bewegen. Veel mensen zullen echter na hun dieet vlug weer in oude gewoonten vervallen waar ze al eerder dik van werden, teveel calorieën innemen en te weinig gebleken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ook na hun dieet regelmatig blijven bewegen wel degelijk op gewicht zijn.

Spierweefsel wordt omgezet in vet als je stopt met sporten.

Vet en spieren zijn twee totaal verschillende stoffen en het een kan niet zomaar in het ander veranderen. Door training zul je meer spieren krijgen en als je daarbij een calorietekort hebt zul je vet verliezen. Als je stopt met trainen zullen je spieren slapper worden en in omvang afnemen, eet je daarnaast meer dan je lichaam verbruikt dan zal het teveel worden opgeslagen als vet. Dit vet wordt niet perse opgeslagen op de plaatsen waar eerst je grotere spieren zaten, waarschijnlijk komt het gewoon op je buik te zitten.

Met seks verbrand je veel calorieën

Natuurlijk is het in de eerste plaats afhankelijk van hoe actief je zelf bent. Zeer actieve partners verbranden per minuut zo ongeveer 6-7 calorieën per minuut. Aangezien de meeste sessies in minuten geteld kunnen worden in plaats van uren zul je doorgaans nog niet eens genoeg calorieën verbruiken om een broodje te verbranden. Wel levert het je als voordeel op dat je buikspieren getraind worden waardoor het er strakker uit kan gaan zien.
© 2009 - 2023 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Veel mensen willen afvallen en proberen dit met een dieet. Niet alleen vinden veel mensen dit dieet vervelend, vaak kome…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Calorieën tellen als je wilt afvallen verstandig?Calorieën tellen als je wilt afvallen verstandig?Afvallen is iets waar veel mensen mee bezig zijn. We willen graag de extra kilo’s kwijt en hiervoor zijn al veel verschi…

Koolhydraten en snelle suikersKoolhydraten en snelle suikersKoolhydraten, wat gehaald wordt uit zetmeel en suikers, zijn essentieel als energiebron voor je lichaam. Snelle suikers…
Afvallen met Acai bessen – Het Acai bessen dieetVeel mensen hebben al gehoord van deze superbes, zelfs Oprah raadt het gebruik van deze bessen aan. Maar hoe kunnen deze…
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.