De verschillende vormen van vegetarisch diëten
De ene vegetariër is de andere niet. Volgens wat je eet en vooral door wat je niet eet, kan men de verschillende vegetariërs onder verdelen in verschillende groepen.
Lactovegetariërs
De meeste vegetariërs zijn lactovegetariërs. Eten geen vlees, vis of eieren, maar wel zuivelproducten. Als je dit dieet volgt, moet je erop letten dat de juiste combinaties van plantaardige eiwitten worden ingenomen. Het voordeel van dierlijke eiwitten is namelijk dat ze optimaal zijn samengesteld uit de noodzakelijke aminozuren die het lichaam nodig heeft voor zijn opbouw. Goede combinaties zijn bijvoorbeeld graanproducten met melk of noten en graanproducten met peulvruchten in eenzelfde maaltijd.
Bij lactovegetariërs kan een
tekort aan vitamine B12 optreden. Dit tekort moet gecompenseerd worden door extra inname van sojabonen of pillen. Een vitamine B12 tekort veroorzaakt bloedarmoede. Vezels, die in een vegetarisch dieet meestal veel aanwezig zijn, verhinderen de goede opname van ijzer en zink. Men moet er dus op letten dat er voldoende ijzerhoudende producten worden gebruikt zoals peulvruchten, dadels, pruimen, rozijnen, groene bladgroenten en dit nog beter samen met een vitamine C rijk product zoals sinaasappel, kiwi of pompelmoes. Dit is bovendien nuttig voor iedereen. IJzer uit plantaardig voedsel wordt beter opgenomen door het lichaam als deze twee (groene bladgroenten, peulvruchten en dergelijke, met een vitamine C rijk product) samen worden gegeten. Bijvoorbeeld een slaatje met rozijnen of peulvruchten met nadien een sinaasappel als toetje. Dit dieet kan door iedereen gevolgd worden, behalve door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en opgroeiende kinderen.
Veganisten
Veganisten gaan een stap verder dan de meeste vegetariërs. Zij gebruiken geen producten van dierlijke oorsprong. Dit wil zeggen geen vlees, vis, eieren, melk en melkproducten. Dit dieet is af te raden omdat het te weinig eiwitten, calcium, ijzer, vitamine D, zink en vitamine 812 bevat. Het is moeilijk en soms bijna onmogelijk om de vele regels van het veganisme op te volgen. In de regel zou je zelfs geen kleding of meubilair van dierlijke oorsprong mogen gebruiken. Maar niet alle veganisten passen het dieet zo strikt toe.
Lacto-ovo-vegetariërs
Zij eten vis, eieren en melkproducten. Zij eten geen vlees. Dit soort dieet geeft meestal geen problemen en is zelfs voor een groot deel aan te raden. Het zou voor velen onder ons niet slecht zijn als we dit dieet zouden volgen en ons alleen af en toe eens te buiten zouden gaan aan vlees. Een steak in het restaurant, een stukje ham bij de boterham, een slaatje met kip, een gebraad in de oven op zondag en de drie andere dagen vis. Dat is ideaal. Het enige waar men op moet letten, is dat men voldoende sojaproducten gebruikt en ijzerrijke groenten in combinatie met citrusvruchten.
Macrobiotiek vegetariër
Dit is een voedingsleer, afkomstig uit het zenboeddhisme. De voeding mag niet chemisch of dierlijk bemest zijn of op onnatuurlijke wijze geteeld. Er mogen evenmin kleurstoffen of andere additieven aan het voedsel zijn toegevoegd. De voeding mag niet ingeblikt zijn en specerijen dienen vermeden te worden. Ook dient men in de macrobiotiek extra veel te kauwen. Elke hap zou een 50 tal keer gekauwd moeten worden. Volgens het dieet zou je 50% tot60% granen en graanproducten moeten eten, ongeveer 25% groenten, een 12% peulvruchten en zeewier, een 6% soep. Ten slotte mag de overige ongeveer 7% opgevuld worden met andere producten. Het positieve effect van dit dieet is echter nog steeds niet aangetoond.