Dieet op basis van eiwitten
Er zijn vandaag de dag veel afslankkuren op de markt welke veel beloven, maar als het er op aankomt de belofte niet waar kunnen maken. Er bestaat echter een dieet waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het echt werkt. De gezondheidsbioloog Stijn Soenen promoveert vrijdag 29 januari 2010 op een dieet wat wetenschappelijk is getoetst. Zijn stelling luidt om niet te bezuinigen op vlees, vis en zuivel. Sterker nog, het advies is om hier juist extra van te consumeren.
Veel mensen hebben in de afgelopen jaren verschillende diëten uitgeprobeerd. Vaak was het resultaat teleurstellend, weliswaar vindt er in eerste instantie vaak een verlies aan gewicht plaats, maar komen de kwijtgeraakte kilo´s er na verloop van tijd weer bij. De meeste diëten zijn gebaseerd op het beperken van de energie-inname, maar meestal hebben deze diëten geen succes. Er ontstaat vaak een enorme stress in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat slechts twintig procent van de bestaande diëten ook op de lange termijn succes hebben. De reden hiervan is, dat de meeste afslankkuren uit gaan van minder vet en/of minder koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en zoetigheden.
Eiwit
De sleutel tot succes om gewicht te verliezen, ligt bij de eiwitten, een uiterst belangrijk bestanddeel van vlees, vis en zuivelproducten. Het dieet dat Soenen bestudeerde is gebaseerd op de hypothese van de eiwithefboom van de Australische bioloog Stephen Simson. De hypothese komt hierop neer; zowel mensen als dieren zijn van nature geneigd om een minimaal bepaalde hoeveelheid eiwitten te eten. De meeste afslankmethodes houden hier geen rekening mee en zijn dus gedoemd te mislukken. Eiwitten geven van alle voedingsstoffen de meeste verzadiging. Dit betekend, dat indien er bij de maaltijden voorrang wordt gegeven aan eiwitten, dit sneller een gevoel van verzadiging geeft. Een bijkomend voordeel is dat het hongergevoel voor de volgende maaltijd bij voorbaat enigszins gedempt wordt.
Verbranding
Het menselijk lichaam heeft moeite met het verbranden van eiwitten. Er is veel energie nodig voor het verbranden van eiwitten, dit in tegenstelling tot koolhydraten. Koolhydraten, vooral zoetigheden, zijn de ideale energieleverancier voor het lichaam. Eiwitten zijn te vergelijken met vochtig brandhout, er is bij wijze van spreken een flink vuur nodig om ze te verstoken. Op deze manier wordt overtollig lichaamsvet verbrand.
Optimaal dieet
Het meest optimale dieet voor mensen met overgewicht, begint met een fase van drie maanden. Hierin wordt tweederde ingeleverd van het aantal calorieën wat er normaal wordt genuttigd. Als men gewend was aan 3.000 kilocalorieën per dag, dan wordt er omgeschakeld naar slechts 1.000. Er moet drastisch geminderd worden met pasta, brood, rijst, en aardappelen daarnaast mag er geen vette hap of zoetigheid worden gebruikt. Wat echter wel moet worden gegeten is: rijkelijk magere zuivel, vlees en vis. Dit is op den duur moeilijk vol te houden dus wordt er na drie maanden overgeschakeld naar tweederde van het aantal calorieën wat werd gebruikt voor het afvallen, ten einde op het nieuwe gewicht te blijven.
Resultaat
Gemiddeld vielen de proefpersonen, die gemiddeld rond de honderd kilo wogen, in de eerste drie maanden twaalf kilo´s af en kwamen zij in de daar op volgende negen maanden slechts twee kilo´s aan. Uit metingen voor en na het dieet bleek dat gemiddeld een kwart van de vetmassa was opgebrand. Dit is gunstig in de strijd tegen diabetes type 2, waarvan de oorsprong in overdadig buikvet zit. Daarnaast zijn er veel betere waarden geconstateerd van glucose of te wel bloedsuiker, dit is voor met name diabetespatiënten erg belangrijk.