Eiwitdieet; zijn teveel eiwitten schadelijk of slecht?

Eiwitdieet; zijn teveel eiwitten schadelijk of slecht? Het perfecte voedingsschema met vooral veel eiwitten erin; bodybuilders kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar waarom willen ze zoveel eiwitten? Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren en dat is eigenlijk de voornaamste reden waarom sporters bij krachttraining zoveel mogelijk van dit molecuul binnen willen krijgen. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor sporters, eiwitten hebben ook vele andere belangrijke functies in het lichaam.

Hoe ziet een eiwit eruit?

Een eiwit, ook wel proteïne genoemd, is een molecuul dat is opgebouwd uit verschillende ketens van aminozuren. Verschillende aminozuren (organische verbindingen) vormen samen een eiwit.

Waar zitten veel eiwitten in?

Eiwitten zitten veel in: peulvruchten, vis, zuivel, noten, vlees en eieren.
Wat zijn de functies van eiwitten:
  • Eiwitten zorgen voor energie! Voor sporters zijn eiwitten een ideale bron van energie, omdat ze niet kunnen worden omgezet in vet. 1 gram eiwit staat gelijk aan 4 kilocalorieën
  • Zorgen ervoor dat de cellen in ons lichaam stevig zijn, vorm krijgen of beweeglijk zijn, door de vorming van een cytoskelet.
  • Eiwitten maken in de vorm van eiwithormonen communicatie tussen cellen mogelijk. Voorbeelden van eiwithormonen zijn: ADH, LH, FSH, glucagon en insuline.
  • Eiwitten maken transport van stoffen in en uit een cel mogelijk.
  • Structuren veranderen.
  • Zijn belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem.

Eiwitten en sporten

Eiwitten hebben een positieve invloed op spierweefsel opbouw en herstel. Om bij krachttraining spieropbouw te genereren is het opnemen van voldoende eiwitten noodzakelijk. De voorraad moet continue voldoende zijn om aan de behoefte van het lichaam te kunnen voldoen. Onvoldoende voeding en dus opname van proteïnen, kan leiden tot spierafbraak. Belangrijke proteïnen die nodig zijn voorspieropbouw zijn: actine en myosine.

Meer eiwitten, meer spieren?

Hoeveel eiwitten je nodig hebt is onder anderen afhankelijk van je gewicht en of je aan fitness/sport doet of niet. Sport je? Dan geldt een aanbeveling van tussen de 1.5 en 1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Sport je niet dan is 0.75 gram per kilo lichaamsgewicht voldoende. Het nemen van een overdaad aan eiwitten zal niet leiden tot meer spieren. Het lichaam gebruikt dat, wat nodig is. Het heeft dus geen zin meer eiwitten te consumeren dan nodig is.

Is het tot je nemen van teveel eiwitten slecht?

Ja, het tot je nemen van een overschot aan eiwitten heeft verschillende negatieve gevolgen. Voorbeelden zijn:
  • Een overbelasting van de nieren, omdat het overtollige eiwit wordt omgezet in urinezuur.
  • Overtollig eiwit kan zich gaan ophopen in het lichaam ook tussen de cellen, waardoor er communicatieproblemen en uitwisselingsproblemen kunnen ontstaan tussen de lichaamscellen. Dit is vanzelfsprekend een ideale basis voor tal van lichamelijk aandoeningen.

Wil je precies weten wat een geschikt voedingsschema is voor jouw lichaam? Dan kun je advies vragen aan een fitnessinstructeur of een diëtist.

Eiwitsupplementen

Heb je veel eiwitten nodig, omdat je bijvoorbeeld aan krachtsport doet, dan kun je kiezen voor eiwitsupplementen. Het voordeel hiervan is dat je het niet meer hoeft te bereiden en zo minder moeite en tijd kost. Heb je snel voeding nodig na een training en weinig tijd dan kunnen maaltijdvervangers een optie zijn.

Beste eiwitdieet?

Het beste eiwitdieet, is een dieet afgestemd op jouw lichaam. Specialisten kunnen je hier advies in geven. Door op deze manier een dieet te starten verklein je de kans op eventuele lichamelijke problemen aanzienlijk. Het is altijd verstandig zelf ook informatie in te winnen en goed te weten waar je mee bezig bent om problemen te voorkomen.
© 2011 - 2023 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiwitten in het menselijk lichaamEr komen veel verschillende eiwitten voor in ons lichaam en hebben allemaal hun eigen functie. Deze eiwitten bestaan uit…
Snel afslanken met het proteïnedieetSnel afslanken met het proteïnedieetAls je een hongerige persoon bent is het proteïnedieet of eiwitdieet de ideale manier van afslanken. Je kan een kant en…
Soorten eiwittenSoorten eiwittenEiwitten of proteïnen vormen een groot deel van alle biologische moleculen, die uit ketens van aminozuren bestaan. Eiwit…
De behoefte aan eiwitrijke voedingDe behoefte aan eiwitrijke voedingEiwitten we krijgen ze elke dag binnen, maar hoeveel eiwitten heeft ons lichaam nodig en waar zitten de meeste eiwitten…

Gewicht verliezen & afvallen door Yoga-oefeningen!Gewicht verliezen & afvallen door Yoga-oefeningen!Yoga is een 'sport' of levenswijze, wat al langer dan vierduizend jaar bestaat in het oosten van de wereld. In het weste…
Afvallen: beloon jezelf!Afvallen: beloon jezelf!Afvallen is geen gemakkelijke opgave. Veel mensen hebben er moeite mee om door te blijven zetten wanneer het even niet m…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.