Eiwitten in het menselijk lichaam

Er komen veel verschillende eiwitten voor in ons lichaam en hebben allemaal hun eigen functie. Deze eiwitten bestaan uit polymeren ketens van aminozuren. De meeste eiwitten worden gemaakt in de lever. Hieronder staan een aantal verschillende eiwitten beschreven.

Enzymen

Deze eiwitten zijn katalysatoren. Ze zorgen er voor dat een reactie versnelt, vertraagt, start of stopt. Ze katalyseren stofwisselingsprocessen. Dat houdt in: het opbouwen van moleculen vanuit kleinere moleculen en het afbreken van moleculen tot kleinere moleculen. Een enzym maakt een chemische reactie mogelijk of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Hieronder het proces van een enzym:

Enzym + Substraat ↔ Enzym-Substraat-Complex ↔ Enzym + Product

Antistoffen

Immunoglobulinen of antistoffen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem. Ze reageren op lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, parasieten of virussen. Deze worden antigenen genoemd. De antistoffen binden zich aan een antigeen waardoor deze onschadelijk gemaakt kan worden. Deze eiwitten worden gemaakt door de plasmacel.

Transporteiwitten

Transporteiwitten zorgen voor het transport van diverse stoffen binnen het lichaam. Een voorbeeld hiervan is hemoglobine dat zuurstof transporteert.

Receptoren

Dit zijn eiwitten die zich in het celmembraan, cytoplasma of de celkern bevinden. Receptoren kunnen binden aan een specifiek molecuul. Wanneer dit gebeurt, kan een receptor een cellulair respons op gang brengen.

Structuureiwitten

Structuureiwitten zijn eiwitten die structuur en vorm geven aan de cel. Het celskelet bestaat uit structuureiwitten. Dit is nodig om de juiste structuur te behouden. Een voorbeeld van een structuureiwit is collageen.

Plasma-eiwitten

Deze eiwitten bevinden zich in het plasma. Ze zijn betrokken bij de colloïd osmotische waarde van het bloed. Een aantal plasma eiwitten spelen een belangrijke rol bij het transport van stoffen zoals vitaminen en hormonen. Ook zijn er een aantal plasma eiwitten belangrijk voor het stollingsproces.
© 2011 - 2024 Saskiac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Eiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten hebben een belangrijke functie. Eiwitten spelen een rol bij de stofwisseling. Ook functioneren ze als bouwstoff…
Soorten eiwittenSoorten eiwittenEiwitten of proteïnen vormen een groot deel van alle biologische moleculen, die uit ketens van aminozuren bestaan. Eiwit…
Eiwitten in voedingsmiddelenEiwitten in voedingsmiddelenEiwitten zijn belangrijke bouwstenen van onze voeding. In dit artikel wordt de opbouw en de functies van eiwitten in onz…

Het eiwitspectrumEen eiwitspectrum geeft een beeld van de verdeling van de verschillende eiwitten in het menselijk lichaam. Als deze afwi…
Spierspanning en angst: Spierspanning geeft angstSpierspanning en angst: Spierspanning geeft angstSpierspanning en angst staan in nauw contact met elkaar. Wie angstig is heeft veel spierspanning, maar juist die spiersp…
Saskiac (16 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.