Eiwitten in het menselijk lichaam

Er komen veel verschillende eiwitten voor in ons lichaam en hebben allemaal hun eigen functie. Deze eiwitten bestaan uit polymeren ketens van aminozuren. De meeste eiwitten worden gemaakt in de lever. Hieronder staan een aantal verschillende eiwitten beschreven.

Enzymen

Deze eiwitten zijn katalysatoren. Ze zorgen er voor dat een reactie versnelt, vertraagt, start of stopt. Ze katalyseren stofwisselingsprocessen. Dat houdt in: het opbouwen van moleculen vanuit kleinere moleculen en het afbreken van moleculen tot kleinere moleculen. Een enzym maakt een chemische reactie mogelijk of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Hieronder het proces van een enzym:

Enzym + Substraat ↔ Enzym-Substraat-Complex ↔ Enzym + Product

Antistoffen

Immunoglobulinen of antistoffen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem. Ze reageren op lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, parasieten of virussen. Deze worden antigenen genoemd. De antistoffen binden zich aan een antigeen waardoor deze onschadelijk gemaakt kan worden. Deze eiwitten worden gemaakt door de plasmacel.

Transporteiwitten

Transporteiwitten zorgen voor het transport van diverse stoffen binnen het lichaam. Een voorbeeld hiervan is hemoglobine dat zuurstof transporteert.

Receptoren

Dit zijn eiwitten die zich in het celmembraan, cytoplasma of de celkern bevinden. Receptoren kunnen binden aan een specifiek molecuul. Wanneer dit gebeurt, kan een receptor een cellulair respons op gang brengen.

Structuureiwitten

Structuureiwitten zijn eiwitten die structuur en vorm geven aan de cel. Het celskelet bestaat uit structuureiwitten. Dit is nodig om de juiste structuur te behouden. Een voorbeeld van een structuureiwit is collageen.

Plasma-eiwitten

Deze eiwitten bevinden zich in het plasma. Ze zijn betrokken bij de colloïd osmotische waarde van het bloed. Een aantal plasma eiwitten spelen een belangrijke rol bij het transport van stoffen zoals vitaminen en hormonen. Ook zijn er een aantal plasma eiwitten belangrijk voor het stollingsproces.
© 2011 - 2020 Saskiac, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Eiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten hebben een belangrijke functie. Eiwitten spelen een rol bij de stofwisseling. Ook functioneren ze als bouwstoff…
Biologische waarde van eiwittenBiologische waarde van eiwittenEen gezonde voeding bestaat uit de juiste verhouding aan goede koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar wat zijn nu goede…
I-cell disease: een lysosomale stapelingsziekteI-cell disease: een lysosomale stapelingsziekteI-cell disease, ook wel Mucolipidosis II (ML II) genaamd, is een lysosomale stapelingsziekte, welke voor kinderen al op…

Het eiwitspectrumEen eiwitspectrum geeft een beeld van de verdeling van de verschillende eiwitten in het menselijk lichaam. Als deze afwi…
Spierspanning en angst: Spierspanning geeft angstSpierspanning en angst: Spierspanning geeft angstSpierspanning en angst staan in nauw contact met elkaar. Wie angstig is heeft veel spierspanning, maar juist die spiersp…

Reageer op het artikel "Eiwitten in het menselijk lichaam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Saskiac
Gepubliceerd: November 2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!