Gewicht verliezen & afvallen door Yoga-oefeningen!

Gewicht verliezen & afvallen door Yoga-oefeningen! Yoga is een 'sport' of levenswijze, wat al langer dan vierduizend jaar bestaat in het oosten van de wereld. In het westen wordt yoga steeds populairder. Mensen ontdekken de voordelen van yoga. Naast dat het zorgt voor veel meer rust, leven in het 'nu', kun je er ook mee afvallen. Niet iedereen gaat op yogales, je kunt ook op andere manieren yoga beoefenen door dvd's te kijken of filmpjes te bekijken op YouTube. Nintendo Wii heeft zelfs een yoga-spel uitgegeven. Kun je echt afvallen door yoga? Hoeveel kan je afvallen? Lees hier alles over het afvallen door Yoga!

Wat is yoga?

Yoga is ongeveer vierduizend jaar geleden ontstaan in India. De oefeningen van yoga die je uitvoert, zijn oorspronkelijk bedoeld om in een diepe staat te komen van meditatie. De oefeningen worden ook wel asana's genoemd. Door lichamelijke oefeningen, ademhaling en concentratie te combineren zoeken mensen naar de eenheid van lichaam en geest. Het zorgt voor balans tussen je geest en je bewustzijn. Daarnaast zorgt yoga voor ontspanning, energie en kracht. Het is een manier om even helemaal tot jezelf te komen. Het zorgt ervoor dat je meer in balans bent en je ook beter om kunt gaan met het drukke leven van vandaag.

Het gaat er met yoga niet om dat je een prestatie neer moet zetten, het gaat erom dat je de oefening die je uitvoert net zover uitvoert zodat het net goed voelt. Je zult merken dat je je grenzen zult leren kennen, omdat je met yoga je lichaam leert kennen en je leert hoever je kunt gaan in de oefeningen. De asana's hoeven niet moeilijk te zijn. Aan het begin zul je de basisasana's oefenen, waar nog niet veel lenigheid en kracht voor nodig is. De moeilijkheid van de asana's worden opgebouwd naarmate je hier behoefte aan hebt. Er zijn verschillende vormen van yoga, waarvan dit de drie populairste zijn:
 • Hatha yoga
 • Power yoga
 • Kundalini yoga

Hatha yoga

Hatha staat voor de zon (ha) en de maan (tha). De zon staat voor actie en de maan voor verinnerlijking. Deze twee begrippen komen samen in Hatha. Bij Hatha wordt de nadruk voornamelijk op de beheersing van het lichaam en de ademhaling gelegd. Er bestaan binnen deze vorm van yoga verschillende ademhalingstechnieken. Het gaat er bij deze vorm van yoga niet om of iets fout of goed is. Je bent toeschouwer van de dingen die gebeuren en acceptatie is daarbij belangrijk. De asana's die worden uitgevoerd zijn voornamelijk niet-bewegend. Meditatie kan ook aan bod komen. Je lichaam wordt soepeler, het helpt stress te verminderen en het heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel en de organen.

Power yoga

Bij deze vorm van yoga staan asana's centraal waarbij je veel beweegt.
Je hele lichaam wordt betrokken bij de oefeningen die je uitvoert. Allerlei fysieke asana's worden direct na elkaar uitgevoerd. Deze oefeningen zijn samen één serie.
Eén serie bestaat uit ongeveer 40 oefeningen. Bij de oefeningen gebruik je verschillende ademtechnieken. Poweryoga zorgt ervoor dat je je kalmer, fitter en energieker voelt. Het is een intensieve vorm van yoga waarbij je ook je spieren traint. Je fysieke kracht, mentale kracht, conditie en balans nemen toe. Poweryoga is héél geschikt om mee af te vallen. Het is één van de intensievere vormen van yoga, waardoor je veel calorieën verbrandt.

Kundalini yoga

Deze vorm van yoga gaat uit van de spirituele kracht die aanwezig is in de mens. Het is één van de meest krachtige vormen van yoga, daarnaast is het erg veelzijdig. De oefeningen zorgen ervoor dat je zintuigen tot rust komen en de energie beter zal stromen door je lichaam. Het is een workout voor je lichaam, geest en ziel. Er worden tijdens deze vorm van yoga gebruik gemaakt van oefeningen, ademhalingstechnieken, het chanten van mantra's, mudra's en meditatie.

Hoeveel kan je afvallen door yoga?

In Seattle, Verenigde Staten, is een onderzoek gedaan naar het BMI onder 300 volwassenen. Hieruit bleek dat mensen die aan yoga doen, een lager BMI hebben dan mensen die niet aan yoga doen. Mensen die aan yoga doen, hebben een BMI van 2,7 punten lager. Wanneer je een uur wandelt, verbrandt je ongeveer 250 calorieën. Wanneer je yoga oefeningen doet, verbrandt je gemiddeld 260 calorieën per uur. Door yoga kun je afvallen, maar er zijn ook andere manieren die effectiever zijn om gewicht te verliezen. Toch heeft yoga nog veel andere voordelen dan alleen het verliezen van gewicht.

 • Yoga is geen snelle manier om af te vallen, maar wel een gezonde én een bewuste manier van afvallen.
 • De verbranding van vet komt op gang door het uitvoeren van de asana's en de ademhalingstechnieken. Je hartslag, de verbranding van vet en doorbloeding worden hierdoor gestimuleerd, waardoor je meer afvalt.
 • Het spierweefsel verbrandt in rust veel calorieën. Hierdoor verbrand je ook calorieën wanneer je niets doet.
 • Yoga verlaagt stress en zorgt voor minder depressiviteit. Wanneer je last hebt van eetbuien, kan yoga ervoor zorgen dat dit afneemt. Je voelt je namelijk beter, je accepteert jezelf sneller en je hebt jezelf meer onder controle.
 • Yoga verbetert de ademhaling. Je krijgt hierdoor meer energie, waardoor je langer actief kunt blijven. Dit komt omdat je meer zuurstof in je bloed opneemt door de ademhalingstechnieken.
 • De schildklier wordt gestimuleerd wanneer je aan yoga doet. Dit orgaan zorgt voor een goede stofwisseling. Wanneer de stofwisseling beter verloopt, wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hierdoor wordt vet minder opgeslagen en verbrand je vet.

Van yoga je leefstijl maken

Door yoga leer je controle te krijgen over je lichaam en geest. Je leert jezelf te accepteren en minder te stressen. Yoga is verslavend, omdat het zulke goede resultaten geeft. Vaak verandert yoga je levensstijl en hiermee ook je eetgewoonten. Het gevaar van diëten, is dat je kunt terugvallen. Bij yoga is dit niet zo. Wanneer je yoga beoefent zul je hier minder snel last van krijgen. Je kunt je beter wapenen tegen een terugval omdat je je bewust bent van je lichaam. Daarnaast komt er bij de yoga-leefstijl ook gezonde voeding kijken. Het gaat om natuurlijk, bewuster en gezonder leven en hier past voornamelijk voedsel wat natuurlijk én gezond is.

De kans op eetbuien nemen af omdat je minder stresst. De meeste mensen die last hebben van eetbuien, krijgen eetbuien vanwege stress. Als yoga ergens goed voor is, dan is het wel het verminderen van stress. Yoga werkt ontspannend. Mensen die aan yoga doen die zijn zich ervan bewust dat ze honger hebben en ze zijn zich er ook van bewust wanneer ze genoeg gegeten hebben. Dit komt omdat ze veel meer in contact zijn met hun lichaam. Hierdoor hebben ze meer controle over hun eetpatroon: over wat en hoeveel ze eten. Je zult dan niet gaan eten wanneer je stress hebt, om jezelf te troosten of wanneer je je depressief voelt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vinyasa yoga - een vloeiende krachtige yogastijlVinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dan…
De verschillende soorten yogaDe verschillende soorten yogaDe oudste geschriften over yoga dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar vooral sinds de tweede helft van de twinti…
Energie volgens de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is in India de meest toegepaste geneeswijze en houdt zich bezig met de persoon in plaats van de ziekte. Belangr…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

Wat als je kind moet afvallen?Wat als je kind moet afvallen?Zelf afvallen is al moeilijk - maar wat als je kind te dik is en moet afvallen? Hoe begeleid je kinderen? Wat zijn de ti…
Eiwitdieet; zijn teveel eiwitten schadelijk of slecht?Eiwitdieet; zijn teveel eiwitten schadelijk of slecht?Het perfecte voedingsschema met vooral veel eiwitten erin; bodybuilders kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar waarom w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Duchesssa, Rgbstock
 • http://www.yoga-wijzer.nl/watisyoga.html
 • http://www.soulspirit.nl/home/5
 • http://www.afslankacademie.nl/page/3458/kun-je-afvallen-door-yoga-.html
 • http://yoga-oefeningen.nl/yoga-gezond/afvallen-met-yoga.html
 • http://www.gezondheidsnet.nl/yoga-en-pilates/yoga-de-bekendste-stromingen
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 24-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.