Snel afvallen: tips

Je kunt afvallen op twee manieren. Met een streng dieet, zodat je snel gewicht verliest, of langzaam. Het voordeel hiervan is dat je meer kunt eten. Wil je de overtollige kilo’s snel kwijt, omdat je je anders niet in bikini durft te vertonen? Volg dan de volgende tips, om snel gewicht te verliezen.

Stofwisseling versnellen

De stofwisseling kun je op verschillende manieren versnellen:
 • kruidig en scherp eten (sambal, curry)
 • regelmatig eten (zes keer op een dag)
 • voldoende brood eten: 4 of 5 sneetjes. In brood zit namelijk jodium, dit zorgt voor een snellere werking van de schildklier en dus voor gewichtverlies.
 • spiermassa opbouwen, door krachttraining/bodypump/bodyattack
 • bewegen: ½ uur tot 1 uur per dag, maar meer dan absoluut geen kwaad
 • water drinken: ijskoud water verbrand nog meer kcal
 • eiwitten eten (yoghurt, magere kwark, 20+ of 30+ kaas): je lichaam moet tweemaal zo hard werken om deze eiwitten om te zetten in energie
 • neem dagelijks een eetlepel nootjes (wel in plaats van tussendoortjes): de onverzadigde vetten zorgen voor een snellere verbranding
 • groene thee drinken
 • Fruit eten
 • Stop met het eten van koeken. Niet alleen vulkoeken zijn slecht voor de lijn, maar wat dacht je van sultana’s en liga’s die vaak net zoveel calorieën bevatten? Een pakje Liga Milkbreak bevat maarliefst 190 kcal: nog meer dan een stroopwafel. Neem in plaats daarvan een stuk fruit: dit is lekker in de zomer en vult beter, waardoor je minder trek krijgt.

Water drinken

Het beste (en goedkoopste) is om water te drinken of (groene) thee. Voeg bij voorkeur ijsblokjes toe aan het water. Sap en frisdrank is uit den boze. Als je toch behoefte hebt aan een zoete smaak, kun je ook light frisdranken nemen, zoals cola light en crystal clear. Beperk de hoeveelheden wel, want de zoetstoffen die in deze producten zitten, kunnen kankerverwekkend zijn.

Suiker vervangen door zoetstof

Heerlijk, zo’n boterham met aardbeien en een laag suiker. Fout! Aardbeien zijn al zoet van zichzelf. Ben je toch een grote zoetekauw, strooi er dan een beetje zoetstof overheen. Hetzelfde geldt voor magere yoghurt (natuurlijk eet je geen vla of vruchtenyoghurt als je snel wilt afvallen).

Altijd een ontbijt

Neem altijd een ontbijt, hoewel je misschien de neiging hebt om dit over te slaan. Ontbijt zorgt ervoor dat je minder kans hebt op snaaibuien in de loop van de dag. Neem bijvoorbeeld een schaaltje magere yoghurt met een stuk fruit, of een boterham met jam light en een appel.

De 8 uur regel

Oke, dat je lichaam niks meer zou verbranden na acht uur, is flauwekul. Een lichaam kan geen klokkijken. Wel is het zo dat je vaak ’s avonds minder doet. Het beste is natuurlijk om flink te zweten in de sportschool, om zo de kantoordag te compenseren. Maar als je liever uitgeteld op de bank hangt, heeft je lichaam aanzienlijk minder energie nodig. Een stuk fruit of een kopje bouillon is voldoende.

Groenten

Groenten zijn gezond. Er zitten vitaminen en mineralen in, en ze zorgen voor een vol gevoel. Maar je moet wel oppassen met het soort groenten. As je snel gewicht wilt verliezen, kun je rode kool en bieten beter laten staan, tenzij ze uit eigen tuin komen. Vaak is hier veel suiker aan toegevoegd. Witte bonen in tomatensaus zijn een prima vervanger voor aardappelen, maar ongeschikt als groenten, vanwege het calorieaantal. Hetzelfde geldt voor bruine bonen en tuinbonen.

Mager broodbeleg

Pindakaas, chocoladepasta, hagelslag, alle soorten worst (leverworst, smeerworst, cervelaatworst, boterhamworst enzovoort), kokosbrood... allemaal vette belegsoorten, die je echt moet vermijden als je de kilo's snel kwijt wilt raken. Neem mager beleg, zoals rookvlees, ham, kipfilet, halvajam, schijfjes aardbeien, 20+ en 30+ kaas (heerlijk met tomaat of komkommer), gestampte muisjes, appelstroop en sandwichspread. Want als je maar drie boterhammen eet per dag, maar je besmeert die met een dikke laag chocoladepasta, dweil je eigenlijk met de kraan open. Besmeer wel de boterham dun met halvarine.

Beloon jezelf

Beloon jezelf, elke keer als je bijvoorbeeld twee kilo verloren bent. Trakteer je zelf op een leuk, nieuw kledingstuk, een sieraad, een tijdschrift. Iets wat niet met eten te maken heeft, want dan kun je in de verleiding komen om door te slaan.
© 2010 - 2022 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe je gewicht kunt verliezenHoe je gewicht kunt verliezenAfvallen is heel moeilijk. Stel eens dat je met iemand anders gaat afvallen, dan gaat het een stuk makkelijker. Als je h…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…

Snel afvallen - 6 gouden tips om slank te blijven!Snel afvallen kan iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat er geen jojo-effect ontstaat? De meeste methodes om heel erg sne…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 28-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.