Stevia, de gezonde suiker zonder calorieën
U kan het misschien niet geloven maar behalve het feit dat stevia nog zoeter dan zoet is, is het ook geschikt voor diabetici, mensen met overgewicht en helemaal schadeloos voor de gezondheid! Dit alles komt niet voort uit de klassieke suikerbiet of suikerriet waarvan we onze klassieke suiker ontginnen, maar van de steviaplant die al eeuwenlang in Zuid-Amerika gebruikt wordt als zoetmiddel.
Stevia en de Steviaplant
Wat is Stevia of de Steviaplant?
Anders dan de klassieke suiker zijn stevioglycosiden gezond en totaal onschadelijk voor de gezondheid. De moleculen ervan zijn namelijk te groot om opgenomen te worden door de dikke darm. Aangezien ze geen calorieën bevatten zijn ze dus totaal onschadelijk voor diabetici en zwaarlijvige mensen. Stevia zou de overheden jaarlijks dus miljarden Euro's aan ziektekosten kunnen besparen.
Van waar komt Stevia of de Steviaplant?
De steviaplant is afkomstig uit de grensstreek van Brazilië en Paraguay waar de Guarani-indianen de plant al sinds mensenheugenis gebruiken. De plant ontleent zijn zoete kracht van de stevioglycosiden. In pure vorm is deze stof tot 300 keer zoeter dan de klassieke suiker.
Is Stevia of de Steviaplant legaal?
In vele landen buiten de Europese Unie worden stevioglycosiden al jaren verkocht, vaak in tabletvorm. In de EU is de distributie van stevia echter pas toegelaten sinds 14 november 2011. Enkel Frankrijk liet wel een bepaald substraat van de plant toe, rebaudioside A.
Hoe zoet is Stevia of de Steviaplant?
Stevia is zo zoet dat één theelepel steviablaadjes gelijk is aan 50 theelepels klassieke suiker! Net als bij klassieke suiker zullen we ook stevia proeven op het puntje van onze tong. Stevia geeft echter een licht anders gevoel in de mond en smaakt ook een beetje anders. De smaak van deze zoete plant zou de ondertoon van zoethout hebben.
Waarvoor kan Stevia of de Steviaplant gebruikt worden?
Om stevia in zijn reinste vorm te gebruiken worden best de blaadjes van de plant geplukt en puur gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld in een slaatje, koffie of thee verwerkt worden. Opgelet, gebruik nooit teveel want de plant is extreem zoet. Om de blaadjes langere tijd te conserveren kunnen gedroogd worden in de magnetron. Ook wanneer ze gedroogd zijn, zijn de blaadjes nog 30 tot 50 maal zoeter dan klassieke suiker. Er bestaan ook mengelingen van stevia en suiker om een gerecht of gebak bruin te laten worden, stevia karameliseert namelijk niet.
Is Stevia of de Steviaplant gezond voor de lijn of gezonder dan suiker?
Hoewel stevia totaal onschadelijk voor de gezondheid is, is het geen dieetmiddel. Stevia vervangen door klassieke suiker is natuurlijk een eerste stap, maar om echt te diëten is er meer nodig dan dat. Sla er daarom dit artikel over
diëten eens op na, en kom er zo achter wat er nog nodig is om evenwichtig te diëten. Opgelet, vermageren wanneer dit niet nodig is kan zeer schadelijk voor je gezondheid zijn! Probeer daarom eerst in dit artikel je
BMI te berekenen.