Hoe kun je puur vet verbranden? Snel en effectief afvallen

Hoe kun je puur vet verbranden? Snel en effectief afvallen Hoe kun je snel en effectief puur vet verbranden? Heb je overgewicht en voel je, je dik? Door het eten van teveel vette dingen word je snel dik. Elke dag een extra koekje kan na een jaar ertoe leiden dat je, aan het einde van dat jaar, een paar kilo zwaarder bent geworden! Hoe kun je dit opgehoopte vet kwijtraken? Je verbrandt het meeste vet door een goede balans tussen voeding en beweging te vinden.

Waarom is teveel vet goed of slecht?

Vetten zijn belangrijk voor ons dagelijks bestaan. We halen uit vetten onder anderen onze dagelijkse vitaminen en essentiële vetzuren. Het beste voor ons lichaam zijn de enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in ons lichaam. De verzadigde vetzuren daarentegen verhogen het cholesterolgehalte in ons lichaam. Een te hoog cholesterol dient ten alle tijden te worden voorkomen, omdat dit hart en vaatziekten kan veroorzaken. Wees dus altijd bewust van niet alleen de hoeveelheid vet die je tot je neemt, maar ook het soort vet.

Waardoor word je dik?

Dik word je wanneer er geen goede balans is tussen voeding en beweging. Dit klinkt logisch en dat is het ook. Je lichaam heeft niet meer voeding nodig dan dat wat nodig is om goed te kunnen functioneren. Beweeg je veel dan heeft je lichaam meer energie/brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Beweeg je minder dan heeft je lichaam vanzelfsprekend minder brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. En hier gaat het vaak mis. Neem je teveel voeding, calorieën tot je dan dat wat het lichaam nodig heeft, dan ontstaat er een overschot. Dit overschot wordt niet verbrand en blijft achter in je lichaam, opgeslagen als puur vet; je wordt dik.

Wanneer hoopt puur vet zich op in het lichaam?

Overschotten aan calorieën die het lichaam binnenkrijgt worden normaal gesproken eerst opgeslagen in onder anderen de spieren en de lever, in de vorm van glycogeen. Deze overschotten zijn niet erg en worden bij een volgende inspanning als eerste verbrand. Een probleem ontstaat wanneer de opslagcapaciteit van de spieren en/of de lever ontoereikend is geworden. Het lichaam zal noodgedwongen een andere manier van opslaan toepassen, door ons gehele lichaam, in de vorm van puur vet.

Puur vet verbranden; afvallen door te sporten

Het pure vet dat zich heeft opgehoopt in het lichaam zal pas worden gebruikt door het lichaam als energiebron wanneer de energiereserves die zijn opgeslagen in de spieren en de lever op zijn. Een korte inspanning heeft dus in theorie weinig zin. Je lichaam moet langere tijd actief zijn geweest voordat je lichaam de vet reserves zal aanboren als bron van energie. Vrijwel alleen op deze manier kun je afvallen door puur vet te verbranden.

Puur vet laten verdwijnen; afvallen door te diëten

Diëten heeft op den duur ook effect op de opgeslagen vetreserves in het lichaam. Eet je teveel dan je lichaam nodig heeft dan gaat de opslag van glycogeen over in vetopslag door het gehele lichaam. Diëten, het minder opnemen van calorieën, kan dus voorkomen dat je lichaam energie gaat opslaan in de vorm van vet. Je lichaam heeft om goed te kunnen functioneren energie nodig, ook al beweeg je niet, je lichaam zal altijd energie nodig hebben. Wil je door te diëten je vetreserves laten verdwijnen? Dan zal dat erg lastig gaan zonder erbij te sporten. Je lichaam zal immers eerst de opgeslagen energie in de spieren en de lever verbruiken en dan pas de pure vetreserves die zijn opgeslagen in de rest van het lichaam.

Een goede balans tussen voeding en beweging

Een goede balans tussen voeding en beweging is dus erg belangrijk. Een streng dieet en supersnel afvallen kan gevaarlijk zijn voor het lichaam en nadelige consequenties hebben. Vaak wordt een superslank lichaam als perfect gezond gezien, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Puur vet verbranden is in theorie mogelijk, maar dit vereist bij strenge diëten ook streng toezicht door een daarin gespecialiseerde coach, diëtist of fitnessinstructeur.
© 2011 - 2023 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…
Meer calorieën in huis verbrandenMeer calorieën in huis verbrandenBij afvallen is het belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt. Het kan dus handig zijn om gedu…
24/7 vet verbranden24/7 vet verbrandenAfvallen bereik je door het aanpassen van je dieet en het verhogen van je lichamelijke activiteit. In dit artikel vertel…

Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…
Afvallen met meloenAfvallen met meloenEr wordt wel eens gezegd dat je kunt afvallen met meloen. Is dit inderdaad mogelijk of is het onzinnig? Kan meloen ervoo…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 07-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.