Stevia: de nieuwe en natuurlijke zoetstof

Stevia: de nieuwe en natuurlijke zoetstof Tegenwoordig zijn de lightproducten niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Deze lightproducten worden vaak gezoet met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine. Uit onderzoek is gebleken dat deze zoetstoffen bij regelmatige inname helemaal niet zo goed zijn voor je lichaam. Er is nu een nieuwe zoetstof op de markt: stevia. Volgens de ontdekkers is stevia 100% natuurlijk.

Zoetstoffen

Zoals in de inleiding al werd vermeld, worden lightproducten vaak gezoet met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine. De meeste lightproducten bevatten aspartaam (bijvoorbeeld limonadesiroop, dubbeldrank, yoghurt, kwark, taart, kauwgom, vitaminepillen, tandpasta) of sacharine. Uit onderzoek is gebleken dat aspartaam bij zelfs kleine hoeveelheden al schade kan aanrichten. Het kan hoofdpijn veroorzaken en in erge gevallen is het zelf kankerverwekkend. Zo goed zijn de lightproducten dus allemaal niet voor ons lichaam; het zijn kunstmatige en chemische toevoegingen die ons lichaam meer schade aandoen dan dat het goed is.

Stevia

Stevia is afkomstig van de steviaplant. Het is een kruid-achtige plant die groeit in Paraguay. Vroeger al gebruikten indianen de bladeren van de steviaplant al om hun thee en voedsel mee te zoeten. De zoete smaak komt zoals gezegd dus uit de bladeren. De zoetheid van de steviaplant is 30 tot 45 maal zoeter dan gewone suiker; daardoor heb je een veel kleinere hoeveelheid nodig. De steviaplant wordt gekweekt op plantages in bijvoorbeeld Brazilië, Paraguay, Uruguay, Thailand, China en Israël.

Stevia-producten

Via internet kun je al allerlei stevia-producten bestellen zoals zoetjes, vloeibare zoetstof, chocolade, tandpasta, losse bladeren, gedroogde bladeren, stevia-extract, shampoo, et cetera. In de supermarkt is stevia ook al te vinden; Canderel heeft een nieuwe verpakking met zoetstof waarin stevia is verwerkt.

Voordelen

Stevia is een natuurproduct en is in die zin al gezonder dan kunstmatig bewerkte toevoegingen in voedingsproducten. Daarnaast kan het ook een positieve uitwerking op het lichaam hebben. Een van de kenmerken die uit onderzoek is gebleken, is dat de activiteit van de alvleesklier stimuleert en verbetert. Daarnaast zorgt stevia voor een betere balans in het bloedsuiker en het ondersteunt bij overgewicht. Ten opzichte van suiker voorkomt het ook tandcariës omdat stevia het gebit niet tot nauwelijks aantast.

Nadelen

Stevia is nog een relatief nieuw product in Nederland. Het is in ieder geval een product dat 100% natuurlijk is maar men weet nog niet goed wat de gevolgen van een hoge dosering kunnen zijn. bij aspartaam en sacharine is dit bijvoorbeeld duidelijker; het kan kankerverwekkend zijn, het kan een laxerend effect hebben, et cetera. Een ander nadeel is de prijs; de prijs van stevia-zoetstof ligt over het algemeen nog een stuk hoger dan de beter bekende en makkelijker verkrijgbare zoetstofvarianten.
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is zoetstof gezonder dan suiker?Is zoetstof gezonder dan suiker?Mensen die minder suiker willen eten voor hun gezondheid of omdat je willen afvallen, vervangen de suiker in hun eten en…
De zoetstof Aspartaam (E951)Mensen zijn echte zoetekauwen, maar proberen daarentegen wel steeds minder suiker te consumeren. In plaats van suiker wo…
Zoetstoffen en suiker: de voor- en nadelenZoetstoffen en suiker: de voor- en nadelenOm verschillende redenen zijn zoetstoffen die suiker vervangen steeds meer in gebruik. Algemeen wordt gesteld dat altern…

Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Gezond eten betekent niet altijd afvallen!Gezond eten betekent niet altijd afvallen!Er wordt veel gedacht dat het gezonder gaan eten ook bijdraagt aan het verliezen van gewicht. Gezonder eten is vanzelfsp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Humusak, Pixabay
  • www.aspartaam.com
  • www.steviazoetstof.nl
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.