Sportsupplementen

Sportsupplementen Hoe langer hoe meer mensen worden zich bewust van de positieve invloed van fysieke training op ons lichaam en onze geest. Veel sporters die intensief bezig zijn grijpen maar al te graag naar allerhande sportsupplementen zonder hier kennis van te hebben. De fabrikanten van sportsupplementen hebben de trend niet aan zich laten voorbijgaan gaan en doen de laatste jaren gouden zaken.

Wat zijn sportsupplementen?

Onder sportsupplementen wordt algemeen verstaan alle wettelijk toegelaten middelen om een betere sprotprestatie te leveren. In gespecialiseerde winkels en op internet zijn allerhande termen en producten terug te vinden waarvan de betekenis niet altijd even duidelijk is. Hieronder is een opsomming terug van de belangrijkste productgroepen die worden aangeboden. Over het nut van deze supplementen zijn allerhande studies verricht en verschenen met nogal wisselende conclusies. Een feit is dat niet elke persoon op dezelfde mannier baat heeft bij deze supplementen. Veel hangt af van het voedingspatroon. Een persoon die al gedreven met voedingsopname bezig is heeft waarschijnlijk een evenwichtiger eetpatroon en opname van vitamine, eiwitten en mineralen dan iemand die veel ongezonde junkfood eet.

Verschillende soorten sportsupplementen.

Creatine
Dit wordt vaak omschreven als het wondermiddel bij uitstek om spiermassa en uithouding te winnen. Van nature uit maakt ieder mens creatine aan in de lever maar niet iedereen in de zelfde dosis. Als je dus een hoog gehalte lichaamseigen creatine hebt ben je van nature uit bevoordeeld. Creatine kan tevens worden opgenomen uit voedsel en vooral uit vlees. In vele landen is creatine bij wet verboden.

Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk bij de heropbouw van de spieren. Het is een feit dat mensen die zware fysieke inspanningen moeten leveren een grotere eiwitbehoefte hebben dan niet sporters. Er zijn verschillende soorten eiwitten te koop waarvan de goedkoopste melkeiwitten bevatten, deze zijn ook het moeilijkste opneembaar door het lichaam. De beste en duurste zijn eiwitten die uit eieren komen. Het eten van rauwe eieren door bodybuilders is dus nog niet zo gek, alleen bestaat er hierbij een risico op het oplopen van een salmonella infectie. De eiwitpreparaten verkrijgbaar in de handel hebben een warmtebehandeling ondergaan en zijn dus veiliger.
De eiwitshake is een bekende vorm om snel de nodige eiwitten op te nemen. Grosso modo zijn deze shakes op te delen in twee groepen, het wei-eiwit en het eiwit isolaat. De wei-eiwitten worden gemaakt van melk en zijn de goedkoopste maar tevens de minst goede van de twee. Het eiwit isolaat bevat een hogere dosis eiwitten, dus beter, maar zijn ook iets duurder. Eiwitshakes worden ook veel gebruikt voor mensen die een eiwit dieet volgen.

Cafeïne
Cafeïne kan er voor zorgen dat vet sneller wordt afgebroken tot vetzuren. Inname van een te hoge dosis is echter ongezond en zal een omgekeerd effect hebben. Te veel cafeïne kan ook enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals hartritmestoornissen. Het werkt ook vocht afdrijvend dus steeds voldoende water gebruiken.

Aminozuren
Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. In totaal zijn er zo’n 20 aminozuren belangrijk voor de mens. Een aantal hiervan wordt door het lichaam zelf aangemaakt. De andere moeten we uit onze voeding halen. Diegene die we uit onze voeding halen worden algemeen omschreven met de term essentiële aminozuren. De eiwitten die deze bevatten worden hoogwaardige eiwitten genoemd. Het meest gebruikte aminozuur supplementen luistert naar de naam BCAA (branched chained amino acids). Dit aminozuur wordt door het lichaam zelf aangemaakt door spieren af te breken als andere energiebronnen zoals koolhydraten zijn uitgeput. Door deze dus preventief in te nemen voor de training kan spierafbraak voorkomen worden.

L-Carnitine
De aminozuren die in L-Carnitine zitten helpen bij vetverbranding. Hierdoor wordt het ook wel eens gebruikt in een dieet. De meeste mensen hebben van nature al voldoende L-Carnitine in hun lichaam waardoor extra opnamen niet nodig is.

Mineralen
Mineralen zijn stoffen zoals koper, ijzer, chroom of zink die de mens in kleine hoeveelheden nodig heeft om een goed metabolisme te hebben. Bij een tekort aan één van de mineralen zal een goede spieropbouw en prestatie in het gedrang komen.

Waar sportsupplementen kopen?

Een groot gevaar schuilt de laatste jaren in de trend om allerhande middeltjes aan te kopen via malafide websites op internet. Deze sites proberen een graantje mee te pikken van de enorme markt van sportsupplementen. Studies hebben uitgewezen dat deze veel contaminaties kunnen bevatten, dit kan gaan van onschuldige middeltjes tot ronduit gevaarlijk voor de gezondheid. Soms zitten er zelfs producten in die kunnen geklasseerd worden onder doping en dus verboden zijn voor topsporters. Producten kunnen dus best aangekocht worden in een gespecialiseerde winkel of via een betrouwbare site op internet.
© 2012 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…
Hardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingHardloopschema 15 km hardlopen met intervaltrainingKan je al tien kilometer hardlopen? Dan mag je terecht trots op jezelf zijn. De meeste deelnemers aan Start to Run haken…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…

Buikspieren trainen zonder naar de fitness te gaanBuikspieren trainen zonder naar de fitness te gaanDe meeste mensen willen graag een strakke buik hebben. Elke dag naar de sportschool gaan is echter voor velen geen optie…
Te veel water drinken: watervergiftigingVoldoende water drinken is een vereiste om goed te kunnen functioneren. Teveel water drinken is echter ongezond. Men loo…
Bronnen en referenties
  • http://sportsmedicine.about.com/od/performanceenhancingdrugs/Ergogenic_Aids_Performance_Enhancing_Drugs_Supplements.htm
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sports_nutrition
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.