De zeven stadia van alcoholinname
Al in de tijd van de Romeinen maakte men verschil in de verschillende stadia van alcoholinname. In principe kan met dit systeem bekeken worden hoe erg iemand geintoxiceerd is. Wat zijn de zeven verschillende stadia van intoxicatie en wanneer slaan de voordelen van alcohol om in nadelen? De antwoorden op deze vragen en meer leest u in dit artikel over de zeven stadia van alcoholinname!
Zeven stadia van alcoholinname
Wat zijn de
zeven stadia van alcoholinname? Dit is een systeem wat al afstamt uit de tijd van de Romeinen. Hiermee kon bekeken worden hoe erg iemand geintoxiceerd was. Het was de bedoeling dat men nooit verder ging dan stadium drie, want dan slaan de voordelen van alcohol om in nadelen.
Stadium 1: Spraakzaamheid
In het eerste stadium zal de spraakzaamheid wat toenemen. Vreemden zullen elkaar sneller een drankje aanbieden. Je begint een gesprek met dat leuke meisje aan de andere kant van de bar en oude ruzies worden met een stevige handdruk of knuffel opgelost. In dit stadium is de alcohol nog een groot voordeel en de gezelligheid kan niet op. Mede hierom gaan miljoenen mensen na het werk ergens even een drankje doen.
Stadium 2: Losheid
In het tweede stadium beginnen we lekker los te komen. Nu worden alle interessante verhalen en belevenissen met heel de wereld gedeeld. Meestal zijn dit verhalen van verre reizen of kattenkwaad uit de kinderjaren. Veel mensen worden nu ook melig en men slaat elkaar om de oren met moppen. Helaas is dit ook het moment waarop veel mensen iets zeggen waarvan ze later spijt krijgen. Pas dus op als je merkt dat je in dit stadium bent belandt! Het tweede stadium zal doorgaans altijd opgevolgd worden door het derde stadium. Dit komt omdat het gezellig is en niemand zin heeft om naar huis te gaan, uiteraard zullen er dan nog een glas of twee naar binnen worden gewerkt!
Stadium 3: Aanhaligheid
Wanneer deze twee nieuwe glazen goed vallen beginnen er oergevoelens in de mens los te komen. Men begint te fleurten en er komen erotische gevoelens op. Dit is ook het moment dat men er 's ochtends spijt van heeft dat hij of zij zoveel gedronken heeft. Een kater is namelijk het gevolg. Desalniettemin is het nog steeds gezellig en zijn er regelmatig stelletjes in dit stadium die de kroeg verlaten voor "andere bezigheden".
Stadium 4: Ruzieachtigheid
Het vierde stadium, ook wel de macho fase genoemd, is het stadium waar men liever niet in wilt belanden. Het is verstandig om nu naar huis te gaan om verdere problemen te voorkomen en rustig in slaap te vallen. In dit stadium krijg je ruzie met andere mannen of vrouwen, omdat ze juist met jouw flirt de kroeg willen verlaten. Een paar tafels verderop staat iemand waarmee je nog een appeltje te schillen hebt en je gaat daar nu de confrontatie mee aan. Je krijgt zin om alle zeikerd en zeurpieten eens te laten weten hoe jij over ze denkt. Dit is de fase van dronkenmansruzies en doden in het verkeer. 's Ochtends zal men doorgaans geplaagd worden door nadorst en schuldgevoelens.
Stadium 5: Dubbele tong
In het vijfde stadium begint men meestal over de ellende in de wereld en over hoe rot hun baan eigenlijk wel niet is. Wanneer men nu naar huis gaat is de kans aanwezig dat ze het sleutelgat van hun voordeur niet meer kunnen vinden. Motoriek gaat ernstig achteruit en je brabbelt niet meer dan non-sense uit.
Stadium 6: Stommiteit alom
In het op één na laatste stadium kun je nauwelijks meer lopen en heb je geen idee meer van wat je doet. Mensen weten nu doorgaans niet meer waar ze zich bevinden en doen stomme dingen. Ze richting vernielingen aan en slaan wildvreemde mensen om het minste en geringste. Dit is het stadium dat mensen worden opgepakt voor openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde.
Stadium 7: Bewusteloosheid en coma
Het zevende stadium is simpel samen te vatten; geheugenverlies, ernstige leverschade, geestelijke aftakeling, bewusteloosheid, trillen, beven, coma, en in het ergste geval de dood als gevolg van alcoholvergiftiging. Men zou zich moeten beperken tot de eerste drie stadia. Helaas drinken veel jongeren nog steeds veel te veel en komen hierdoor regelmatig in de problemen. Hopelijk zal dit artikel bijdragen aan een verantwoordelijker drinkgedrag binnen onze samenleving. Ik ben het dan ook volstrekt eens met het standaard onderschrift in drankreclames. "Geniet, maar drink met mate!"