Eerste babykwaaltjes

Eerste babykwaaltjes Je pasgeboren baby is kwetsbaar. Vooral zijn huidje en buikje zijn gevoelig. De meeste baby's krijgen op die plekken dan ook last van één of meerdere kwaaltjes. Hoe herken je de meest voorkomende? En belangrijker: wat kun je er aan doen?

Baby's buikje

De darmen van je baby zijn nog niet volgroeid. Als borst- of flesvoeding zijn darmen passeren, of als je baby gulzig drinkt (en veel lucht binnen krijgt), krijgt hij krampjes. Hierdoor huilt je baby ontroostbaar na de voeding, zijn buikje is gespannen en hij trekt z'n beentjes op (of strekt ze uit). Probeer je kind (nog eens) te laten boeren. Masseer z'n buikje zachtjes met een warme hand en maak fietsbewegingen met z'n beentjes. Afleiding kan helpen. Leg hem op z'n buikje of loop rustig met je kind door de kamer. Ook is er de mogelijkheid om eens een homeopathisch middel te gebruiken tegen darmkrampjes. Meestal zijn na drie maanden de klachten voorbij. Zo niet, raadpleeg dan je huisarts.

Verstopping

Dit is een probleem dat meer voorkomt bij flesvoeding dan bij borstvoeding. Vaak komt het voor bij de overstap van borst naar fles. Hierdoor heeft je kind moeite met ontlasting, hij moet hierdoor persen, laat veel windjes en de ontlasting is hard. Als je net bent overgestapt naar een andere voeding, wacht dan twee weken af. De darmen van je kind moet wennen. Houd je goed aan de dosering van de fles. Extra water toevoegen aan de fles mag, mits je baby hem helemaal leegdrinkt. Het is belangrijk dat je je kind in een flesje wat extra vocht geeft tussen twee voedingen in. Geef je de borst, leg je baby dan wat vaker aan. Houdt de verstopping lang aan? Ga dan even naar de huisarts.

Diarree

Je baby heeft een paar maal per dag dunne, waterige poep. Door diarree (vaak in combinatie met spugen en koorts) kan een kind binnen 24 uur uitdrogen. Blijf gewoon doorgaan met het geven van borst- of flesvoeding en geef je baby extra vocht en ORS (te koop bij drogist en apotheek), een middel dat ervoor zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt. Over het algemeen gaat diarree binnen een paar dagen vanzelf weer over. Ga naar de huisarts als je kind spuugt of koorts oploopt. Ga ook als je kind minder dan twee keer op een dag plast.

Spugen

Bijna alle baby's geven wel eens een mondje melk terug. Maar sommige kinderen spugen regelmatig grotere hoeveelheden melk. Hierdoor geeft je kind een hele golf melk terug na het voeding. Misschien drinkt je kind te snel en te gulzig. Neem minstens een kwartier tot twintig minuten de tijd voor een voeding. Een speen met kleinere gaatjes dwingt je baby om rustiger aan te doen. Houd je kind een beetje rechtop tijdens het voeden. Met johannesbroodpitmeel door de flesvoeding maak je het wat dikker, zodat je baby langzamer drinkt en de voeding minder makkelijk omhoog komt. Borst gevoede baby's kun je voor en na de voeding een paar lepeltjes pap hiervan geven. Zolang je kind er geen last van heeft, goed groeit en levendig is, is er geen probleem. Spugen gaat voor de leeftijd van achttien maanden meestal over. Gaat het niet over, ga dan eventueel altijd in overleg met het consultatiebureau of de huisarts over op andere voeding. Groeit je kind niet goed, spuugt hij met grote kracht of geeft hij bloed op, ga dan naar de huisarts. Misschien is er sprake van een allergie of een infectie.

Baby's huidje

Veel baby's hebben wel één of meerdere geboortevlekken zoals ooievaarsbeten, aardbei -en wijnvlekken en Mongolen vlekken. Het zijn meestal goedaardige huidafwijkingen. Dit zie je doordat er één of meerdere grillig gevormde roze of rode vlekken op het gezichtje, in de nek of op het lijfje van je kind. Ooievaarsbeten zijn plat en (licht)roze. Aardbeivlekken ook wel frambozenvlekken genoemd zijn eerst plat en rood, maar worden na verloop van tijd vaak groter en liggen als een bobbelige vlek op de huid. Wijnvlekken zijn vaak rood of paars en komen meestal voor op het gezicht en in de hals. Mongolen vlekken komen voor bij Aziatische baby's of kinderen met een getinte huid. Het zijn onregelmatige, blauwachtige vlekken op de rug of billen. De meeste geboortevlekken zijn onschadelijk en verdwijnen vanzelf. Ooievaarsbeten verdwijnen meestal in het eerste jaar. Bij aardbeivlekken kan het vijf tot zeven jaar duren, hoewel sommige niet verdwijnen. Wijnvlekken zijn blijvend, maar er is wel iets aan te doen, zoals laseren. Met name aardbeivlekken en wijnvlekken in het gezicht kunnen storend zijn en soms kunnen ze de normale functies belemmeren, zoals wanneer er een aardbeivlek op een ooglid zit. Je kan je informeren over behandelmogelijkheden.

Schilferige en droge huid

Sommige baby's hebben weinig of geen huidsmeer als ze worden geboren en hun huidje is droog en ruw. Hierdoor kunnen er ook schilfers ontstaan op het baby huidje. Een extra vette badolie kan hierbij helpen, door deze in het water te doen. Gebruik bij de verzorging een vette crème. Bij de drogist of apotheek kunnen ze je adviseren. Droogheid verdwijnt meestal vanzelf. Blijft het aanhouden, ga dan even naar de dokter om uit te sluiten dat er iets anders (zoals een allergie of eczeem) aan de hand is.

Hormoon pukkeltjes

Doordat jouw hormonen nog in het bloed van je kind zitten, kan hij last krijgen van pukkeltjes door verstopte poriën. Je ziet een paar weken na de geboorte jeugdpuistjes lijkende pukkeltjes verschijnen op z'n gezicht en nek. Hier niets aan doen. Dat geldt ook bij milae, kleine verstopte talg -en zweetkliertjes die er uit zien als witte speldenknopjes op het gezichtje (vooral op het neusje en de kin) van je baby. Dit gaat binnen een paar weken vanzelf over.

Luieruitslag

Doordat de tere huid van je baby's billen de hele dag wordt blootgesteld aan urine en ontlasting in de luier, kan de huid snel stuk gaan. De huid op en rond de billetjes van je baby is rood, schraal en geïrriteerd. Soms zie je vochtige, open plekken. Luieruitslag kan op zich geen kwaad, maar is erg vervelend en ook pijnlijk voor je baby. Probeer het te voorkomen door de billen van je baby zo schoon en droog mogelijk te houden. Regelmatig verschonen, laat dus geen poepluier zitten en maak de billetjes goed schoon met lauw water. Gebruik geen geparfumeerde billendoekjes. Laat je baby even liggen met de billen bloot. Rode plekken smeer je het beste in met zinkolie of zalf. Als de uitslag na een paar dagen erger wordt, vraag dan je huisarts om een andere zalf.
© 2012 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatische geneesmiddelen van VSM voor baby'sBaby’s kunnen regelmatig ziek zijn; soms wel 10 tot 12 keer per jaar. Veelvoorkomende kwalen bij baby’s zijn verkoudheid…
Lastige babykwaaltjesDe meest belangrijke en veelvoorkomende babykwaaltjes van baby's van 0 - 3 maanden oud, wanneer moet je de huisarts bell…
Infacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sInfacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sWanneer je baby last heeft van darmkrampjes is dit erg vervelend. Je baby kan hier veel pijn van hebben, en aan één stuk…
Babykwaaltjes diagnose en genezenBabykwaaltjes diagnose en genezenHet duurt niet lang voordat je kunt zien of je kindje zich niet zo lekker voelt of dat er meer aan de hand is. Omdat je…

Hoe werkt de mondscanner van de tandarts?Hoe werkt de mondscanner van de tandarts?Sinds een aantal jaar is het digitale afdrukken een mogelijkheid in de tandartspraktijk. Zo hoeft men tegenwoordig bij t…
Bijwerkingen van naproxen / naproxennatriumBijwerkingen van naproxen / naproxennatriumNaproxen is in Nederland vrij verkrijgbaar bij de drogisterij en wordt dan ook veel gebruikt ter bestrijding van spierpi…
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.