Babykwaaltjes diagnose en genezen

Babykwaaltjes diagnose en genezen Het duurt niet lang voordat je kunt zien of je kindje zich niet zo lekker voelt of dat er meer aan de hand is. Omdat je baby niet kan praten is het belangrijk dat je aan de arts al die kleine veranderingen in het gedrag van de baby kan waarnemen om tot de juiste diagnose te bekomen die je hebben doen besluiten om hem of haar te bellen.

Koorts

Koorts, vooral gepaard met symptomen als lusteloosheid of overgeven, dient serieus genomen te worden. Als de koorts veroorzaakt wordt door een verkoudheid of doordat de baby tandjes krijgt, kun je de baby kinderaspirine geven. Pak je baby niet te warm in en probeer de verhoging te verminderen door een vochtig doekje tegen zijn voorhoofd, nek en polsen te houden.

Een normale lichaamstemperatuur is 37 graden Celsius. Als je de temperatuur opneemt onder de oksel (wat bij de baby's het vaakst werkt) tel je er dan een halve graad bij op. Er zijn hiervoor verschillende soorten thermometers te koop.

Verkoudheid

Door een verstopte neus kan de baby niet meer zuigen, wat kan leiden tot vreselijke irritaties. Twee druppels zoutoplossing, eventueel verkrijgbaar bij een drogisterij of apotheker, is een veilige oplossing voor erg kleine baby's. Tijdens het baden de badkamer vol stoom zetten kan het probleem ook enigszins verzachten. Na drie maanden kun je een mentholcrème voor kinderen gebruiken of één of twee druppels verlichtende aromatische olie, zoals eucalyptus, op zijn lakentje druppelen.

Baby's slikken vaak veel slijm in als ze een snotneus hebben, waardoor ze kunnen gaan overgeven. Geef de baby voldoende te drinken en geef hem extra afgekoeld gekookt water als je denkt dat hij uitdrogingsverschijnselen heeft. Als hij verhoging heeft en ouder dan drie maanden is, geef hem dan een kinderaspirine. Vraag voor kleinere baby's raad aan de huisarts.

Kroep

Kroep is een ontsteking van strottenhoofd, luchtpijp en bronchiën, die hoesten en benauwdheid veroorzaakt. Blijf bij een aanval zelf kalm om je kind te kunnen kalmeren. Neem je kind mee naar een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Doe de deur dicht en zet alle warmwaterkranen open en laat zo het bad en de wasbak vollopen waardoor de badkamer vol stoom komt te staan. De vochtige lucht zal het ademen snel vergemakkelijken. Als de ademhaling verslechtert en de lippen van het kind worden blauw of als je kind geïrriteerd raak, raadpleeg dan een arts. Als je weet dat je kind kroep kan krijgen, kun je aanvallen proberen af te wenden door al bij verkoudheden speciale verstuivers te gebruiken. Zet de verwarming laag om de lucht minder droog te maken.

Koliek en winderigheid

Wanner de darmen uitgerekt worden en weer ontspannen (meestal doordat men iets verkeerds heeft gegeten) spreken we van koliek of krampjes. Een baby met koliek is onrustig, kalmeert niet en kan onophoudelijk huilen. Krampjes komen net zo vaak voor bij borst als fleskinderen. Daar winderigheid een van de belangrijkste symptomen van koliek is, kun je de baby proberen te laten boeren. Slappe kamillethee, venkelthee of venkelwater kunnen verlichting bieden. Krampjes gaan over het algemeen vanzelf weer over.

Overgeven

Overgeven kan worden veroorzaakt door een bepaalde hoeveelheid slijm in de maag als gevolg van een snotneus. Overgeven na de voeding kan worden veroorzaakt door een zwakke maagklep, waardoor het eten weer omhoog komt. Meestal verdwijnt het probleem na verloop van tijd vanzelf. Tot die tijd kun je het overgeven proberen te beperken door kleinere hoeveelheden eten tegelijk te geven.

Diarree

Af en toe wat last van diarree komt vrij veel voor. Soms wordt diarree veroorzaakt door doorkomende tandjes en soms door de overgang op vast of andere voeding. als je baby verder gezond is en er goed uitziet, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Als de diarree nier overgaat en je kind geen gezonde kleur heeft, raadpleeg dan een arts, baby's kunnen snel uitdrogen. Symptomen van uitdroging zijn onder andere minder natte luiers en ingezakte fontanellen. Wellicht moeten de lichaamszouten en de balans in het lichaamsvocht hersteld worden met behulp van zouten. Maag-darmontstekingen komen zelden voor bij borstkinderen, maar wel eens bij fleskinderen. Vaak is de oorzaak een niet goed schoongemaakte en gesteriliseerde fles of speen.

Luieruitslag

Al verschoon je de luier van de baby nog zo vaak, luieruitslag kan altijd zomaar de kop opsteken, onder andere wanneer de tandjes doorkomen. De uitslag kan heel plotseling verschijnen en is rood en kan zelfs een beetje bloeden. Gebruik bij luieruitslag een geschikte crème en doe na het verschonen de baby niet meteen een nieuwe luier om. De huid kan ervan opknappen als je hem een tijdje laat ademen. Als de luieruitslag maar niet overgaat, raadpleeg dan de huisarts. Luieruitslag kan namelijk veroorzaakt worden door spruw

Eczeem

Deze droge en jeukende huid komt steeds vaker voor bij baby's. Eczeem kan vrij onschuldig zijn, een paar kleine plekjes, vaak bij de huidplooien. In ernstige gevallen ontstaan er blaasjes waar vocht uitkomt. Zodra de plekjes vochtig zijn, is er een vergrote kans op infecties was de baby in warm water zonder zeep of badschuim. Breng een zachte crème aan en kleed de baby liever niet in kleertjes van wol of elke andere synthetische stof. Eventueel kun je je huisarts speciale crème vragen.
© 2014 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.
Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…
Lastige babykwaaltjesDe meest belangrijke en veelvoorkomende babykwaaltjes van baby's van 0 - 3 maanden oud, wanneer moet je de huisarts bell…

Conditietraining bij kinderenJe hoort het maar al te vaak aan de zijlijn tijdens een jeugdwedstrijd. Of het nu over hockey, basketbal of voetbal gaat…
Tanden wisselen bij kinderenTanden wisselen is onlosmakelijk verbonden met het opgroeien van een kind. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zij…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.