Gezond vliegen, hoe kun je risicoloos de wereld overvliegen

Gezond vliegen, hoe kun je risicoloos de wereld overvliegen Het is een bekend verschijnsel dat reizen een gevaar voor de gezondheid kan zijn. Je kunt zowel voor en tijdens de reis een aantal aandoening krijgen, maar ook ter plaatse kan de vakantieganger iets oplopen. Op vakantie gaan met het vliegtuig moet een leuke aangelegenheid zijn, omdat we daarmee naar verre oorden gaan. Door het reizen kunnen we ook van de koude kermis thuiskomen. Gezond vliegen vergt soms voorbereiding! Hoe kunnen we gezond de wereld overvliegen?

Gezond vliegen


Opgewondenheid voordat we vertrekken

Een belangrijke mate van bloeddruk verhoging wordt veroorzaakt, omdat we opgewonden zijn voor de reis. Zijn alle spullen wel ingepakt, hebben we het paspoort en hoe zit het met de noodzakelijke inentingen. Daarnaast is het de vraag hoe we naar het vliegveld komen en of we wel op tijd komen. Inchecken kan vaak twee tot drie uur van tevoren, waarvoor we niet te laat willen komen. Het lichaam reageert op een andere manier dan normaal, omdat we gestrest zijn. Juist daardoor kunnen we ons ongemakkelijk voelen, maar je kunt ook voor vertrek onwel worden. Het is daarom ook belangrijk om voor de reis het rustig aan te doen om het lichaam rust te geven. Ontspannen op reis is belangrijk om ongemakken tijdens die reis te voorkomen. Zorg ervoor dat je vooraf ontspant voordat je aan de verre reis begint.

Wat eet je vooraf?

Zeker als je langdurig in onderweg bent zit je maar op één plek. Verbazingwekkend vraagt je lichaam om veel energie, waardoor je snel hongerig bent. Wat dat betreft is het dus geen probleem dat je vooraf energie verwekkend voedsel inneemt. Zorg ervoor dat je traag verbrandende koolhydraten inneemt, omdat je daarvan langdurig energie kunt krijgen. Zo kan het lichaam een tijd lang doorgaan. Let wel dat het gezonde verse producten zijn zoals:
  • niet rijpe banen, appel, vijgen, spaghetti, volkoren;
  • sla, uien, spruitjes, zoete aardappelen, yoghurt enzovoorts.

Dergelijke ingrediënten voor maaltijden zorgen ervoor dat het lichaam geleidelijk aan suikers krijgt toegediend, zodat het beter en geleidelijk wordt gevoed. Een gezonde lichte maaltijd is goed, omdat je daarmee voldoende energie krijgt. Je bestijgt het vliegtuig dan niet met een overmatig vol gevoel.

Langdurig zitten en de consequenties

In het vliegtuig zit je langdurig en dat zorgt ervoor dat het bloed naar de benen zakt. We worden daarnaast overgehaald om alcoholische versnaperingen in te nemen, waardoor we het lichaam deels uitdrogen. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk toeneemt, echter het bloed relatief traag stroomt. We zitten continu in dezelfde houding, waarbij het bloed de neiging heeft om te stollen. Dit zorgt ervoor dat bloedpropjes aan de vaatwand blijven plakken. Voor mensen die er gevoelig voor zijn - mogelijk met een verleden van diepe veneuze trombose - is het oppassen. Sta je na een lange tijd plotsklaps op dan kunnen die bloedpropjes ook wel trombose geheten losschieten en een longembolie, hartinfarct of beroerte veroorzaken. Heb je een hoog cholesterol gehalte dan heb je verhoogde kans om iets op te lopen tijdens of na de reis. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Adviezen voor gezond vliegen

Voordat je aanvangt met de reis is het aan te bevelen om zoveel als mogelijk aan ontspannen te doen. Pak jouw bagage reeds twee dagen van tevoren in, zodat je daarover niet meer hoeft na te denken. Daarnaast moet je alle papieren en eventueel de medicijnen klaar hebben liggen. Heb je snel last van gespannenheid zorg ervoor dat je ontspanningsoefeningen gaat doen. Het zorgt ervoor dat je met een goed gevoeld reist. Kom je in je stoel te zitten en ga je vliegen dan duurt het een poos voordat je weer in beweging komt. Toch is het belangrijk dat je bewegingen doet. Je voelt je daardoor namelijk veel beter. Door een verbeterde bloedstroom komen bloedpropjes nagenoeg niet voor en voelen spieren niet verzuurt aan. Om dat te bereiken kun je tijdens de vlucht:
  • de enkels op en neer bewegen. Het vormt naast het hart de tweede pomp voor de bloedstroom. Ieder half uur een tiental keer de enkels bewegen zorgt dat het bloed beter stroom en de neiging tot klontering wordt voorkomen;
  • strek af en toe de rug- en handspieren door je uit te rekken. Daardoor voel je je snel beter;
  • loop af en toe heen en weer.

Slapen en dan!

Uiteraard komt het voor dat je gaat slapen. Zorg dat het zoveel als mogelijk in een liggende positie gebeurt. Verstel je stoel daar dan ook voor. Word je wakker ga dan voorgaande bewegingen doen, zodat het lichaam wordt geactiveerd. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water of vloeistoffen in te nemen behoudens alcoholische dranken. Alcohol droogt het lichaam uit en zorgt dat we onrustig slapen en onbeweeglijk zitten.

Verfrist aan de verdere reis beginnen

Pas je voor en tijdens de reis goed op wat je doet dan kun je aandoeningen voorkomen en kun je opgewekt aan de verdere reis beginnen. Je hebt de langdurige zit met simpele handelingen doorstaan. Gezond vliegen doe je door je lichaam fit, kwiek en actief te houden. Zodoende kun je met een goed gevoel het vliegtuig verlaten, zodat je gezond en wel met de reis verder kunt gaan.
© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trombose, wat en hoe?Trombose, wat en hoe?Bij trombose ontstaan er stollingen in het bloed, waardoor onder andere herseninfarcten en hartinfarcten kunnen ontstaan…
Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?Moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?Bij het boeken van een reis wordt gevraagd of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, wanneer is dit echt nodig en…
Zwanger en vliegen: risico 's en aanbevelingenZwanger en vliegen: risico 's en aanbevelingenTijdens de zwangerschap willen veel aanstaande ouderpaartjes nog éénmaal genieten van een gezellig samenzijn met zijn tw…

Toxoplasma gondii: een parasiet die gedrag verandertToxoplasma gondii: een parasiet die gedrag verandertToxoplasma gondii is een parasiet die het gedrag van zijn gastheer kan veranderen. De parasiet komt in veel warmbloedige…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/artikelen/2686/fit-uit-het-vliegtuig
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.