Paracetamol Verkoop pijnstiller aan banden

Paracetamol Verkoop pijnstiller aan banden Paracetamol mag vanaf 10 januari 2013 niet meer in grote hoeveelheden verkocht worden in winkels. Doosjes met meer dan vijftig pillen gaan alleen nog via apotheken de toonbank over. Winkels mogen paracetamol in kleinere doosjes wel blijven verkopen. Ook mogen klanten meerdere doosjes tegelijk halen. De klant moet zich dan volgens de regels verantwoorden waarom hij zoveel paracetamol nodig heeft. Teveel gebruik van de koortsverlagende en pijnstillende pillen kan slecht zijn voor je lever. Paracetamol is een veilig medicijn als men zich aan de aanbevolen dosering houdt.

Paracetamol is niet onschuldig


Zorgen over gebruik van paracetamol

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen bepaalde in 2011 al dat de verkoop aan banden moest worden gelegd. De stijging van vergiftiging door te veel paracetamol was zorgelijk. Pillen zijn niet bij iedereen in goede handen, sommige mensen lusten er wel pap van. Er werden te vaak te hoge doseringen verorberd.
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum constateerde in 2011:
 • 2088 paracetamolvergiftigingen bij volwassenen;
 • 674 paracetamolvergiftigingen bij kinderen.

Dosis

Er wordt wel veel paracetamol verkocht. Het is onduidelijk of dat komt door de bereikbare paracetamol in de supermarkten, door de grootverpakkingen die in de apotheek gekocht kunnen worden, of door het online bestellen van het medicament.

Maximaal aantal tabletten

De hoeveelheid die vanaf 10 januari 2013 in één keer gekocht kan worden is bepaald naar aanleiding van de maximale dosis die je gedurende acht dagen mag slikken. Dat zijn 48 tabletten van 500 milligram. De pillen worden per tien verkocht en daarom is de maximale hoeveelheid op 50 gesteld.

Slecht voor de lever

Wie teveel paracetamol slikt kan leverproblemen krijgen. Dat doet zich voor als je minstens 21 tabletten tegelijk inneemt. Gebruik van hoge doseringen of langdurig gebruik kan ook slecht uitpakken voor de nieren. Ook kan het bloedafwijkingen veroorzaken, dat zich uit in zomaar blauwe plekken krijgen, heel erg moe zijn, koorts krijgen, keelpijn hebben en blaren in de mond krijgen.

Paracetamol

Paracetamol wordt onder verschillende namen verkocht. Het zit in Kinderparacetamol, Panadol, Sinaspril-paracetamol, Citrosan, Hot Coldrex, Zaldiar, Roter-Paracetamol, Paracetamol/vitamine C, Excedrin, Tramadol/Paracetamol, Apotel, Antigrippine paracetamol en vitamine C.

Pijnstillend en koortsverlagend

De pillen stillen de pijn en verlagen de koorts. In sommige paracetamolpillen zit paracetamol plus coffeïne. Dat is niet bij alle paracetamolpillen het geval. Als er coffeïne in zit, staat dat expliciet op het doosje. De werkzame stof coffeïne versterkt het pijnstillende effect van paracetamol. Bovendien werkt het opwekkend.

Een paracetamolletje wordt geslikt bij:
 • Hoofdpijn;
 • migraine:
 • koorts:
 • griep;
 • verkoudheid;
 • keelpijn;
 • kiespijn
 • rugpijn;
 • bijholteontsteking;
 • middenoorontsteking;
 • spierpijn;
 • gewrichtspijn;
 • menstruatieklachten.

Functie van pijn

Pijn voelen we niet voor niets. Het lichaam laat alarmbellen rinkelen die wij voelen als pijn, wanneer er iets aan de hand is. Pijn betekent dat er een verwonding is, die behandeling behoeft. Goed kijken naar de oorzaak van de pijn en zoeken naar een oplossing is beter dan verdoven met pillen. Bij de meeste soorten pijn is paracetamol een goede keuze, maar zoals met zoveel geldt ook hier dat je de pillen goed moet doseren. Bij thuisgebruik is dat niet te controleren.

Werking van de pil

Het pijnsignaal dat bij een verwonding aan de hersenen wordt doorgegeven, wordt geremd door paracetamol dat samen met coffeïne in de pil zit. De pijn neemt af binnen dertig minuten en we hebben voor drie tot zes uur minder last.

Bijwerking

Paracetamol heeft zelden bijwerkingen, maar het kan voorkomen. Bijwerkingen kunnen zijn:
 • Hartkloppingen;
 • onrust;
 • slapeloosheid;
 • hoofdpijn;
 • huiduitslag;
 • galbulten;
 • benauwdheid.

Raadpleeg altijd een arts bij een van deze verschijnselen of bij zorgen over bijwerkingen.

Verkoop aan banden

Grootverbruik voorkomen

Om grootverbruik zoveel mogelijk te voorkomen is de verkoop van grote dozen vol pillen aan banden gelegd. Ze zijn niet meer te koop in supermarkt en bij de drogist; alleen nog bij de apotheek.
© 2013 - 2023 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Pijnstiller codeïne: dosis, gebruik & bijwerkingenPijnstiller codeïne: dosis, gebruik & bijwerkingenCodeïne is een pijnstillend geneesmiddel dat onder meer wordt gebruikt bij zware keelpijn. Codeïne verzacht de pijn bij…
Gewenning aan paracetamolGewenning aan paracetamolPijnstillers dempen de pijn doordat ze een bepaald eiwit uitschakelen of de zenuwen blokkeren. De werking van paracetamo…

Medische zelftest, medische thuistest: voordelen en nadelenMedische zelftest, medische thuistest: voordelen en nadelenMedische zelftesten zijn te koop voor het vaststellen van een groot aantal ziekten en aandoeningen of voor het bepalen v…
Kopen van een hoortoestelKopen van een hoortoestelEr zijn in Nederland veel mensen met een hoortoestel. De zorgverzekering geeft een vergoeding voor mensen die een hoorap…
Bronnen en referenties
 • Nos.nl
 • Apotheek.nl
 • https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/Bijsluiters/h100776.pdf geraadpleegd op 31 maart 2020
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/paracetamol#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen geraadpleegd op 31 maart 2020
 • https://nos.nl/artikel/457747-verkoop-paracetamol-aan-banden.html geraadpleegd op 31 maart 2020
Reactie

Henk, 13-04-2017
Ik deed pas geleden boodschappen in een plaatselijke Albert Heijn, en ik verbaasde mij over het feit dat diverse pijnstillers gewoon op kinderooghoogte daar verkrijgbaar zijn, lijkt me niet zo heel handig! Volgens mij is dat de wereld op zijn kop! Reactie infoteur, 14-04-2017
Dag Henk, Dat lijkt me ook. Daar zou Albert Heijn direct iets aan moeten doen.
Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.