Online hoortest – Hoe werkt het precies?

Online hoortest – Hoe werkt het precies? Een online hoortest is een goed alternatief voor iemand die wil weten hoe goed (of slecht) zijn gehoor is. Het is belangrijk om een goed gehoor te hebben, zodat je de mensen om je heen kan verstaan en alle andere geluiden kan horen. Bij veel mensen gaat het gehoor achteruit in de loop der jaren. Het aantal mensen met een verminderd gehoor is groot. Naarmate iemand ouder wordt, gaat zijn gehoor achteruit. Je gehoor kan echter ook minder worden door andere oorzaken. Een voorbeeld daarvan is de achteruitgang van het gehoor van mensen die te veel naar harde muziek luisteren. Daardoor komt een slecht gehoor tegenwoordig ook vaker voor bij jongeren.

Gehoor gaat geleidelijk achteruit

Het is vaak zo dat mensen niet bewust zijn van het feit dat hun gehoor minder goed is. Over het algemeen gaat het gehoor geleidelijk achteruit. Daardoor merk je niet dat je steeds slechter gaat horen. Vaak begint het zo dat men hoge tonen niet goed kan horen. Uiteindelijk moet men moeite doen om mensen te verstaan. Om te weten of je gehoor goed is of is verminderd, kan je je gehoor checken. Tegenwoordig kan dit heel gemakkelijk thuis worden gedaan door een online hoortest te doen. Deze test kan je helpen inschatten hoe goed je gehoor is.

Hoe werkt een online hoortest precies?

Een online gehoortest is niet hetzelfde als een normale gehoortest. Wanneer je een gewone hoortest doet, hoor je door een koptelefoon piepjes in verschillende toonhoogtes en sterktes. Bij het horen van een piepje moet je dat aangeven met het indrukken van een knopje. Bij een online hoortest is dit anders. Het heeft geen nut om via internet een hoortest te doen met piepjes, want je kan het volume zelf aanpassen als je wilt. De betrouwbaarheid van deze test verdwijnt daarmee.

Gegevens invullen

De meeste online hoortesten kosten niets en duren maar enkele minuten. Voordat je met de test begint moet je eerst een digitale formulier invullen met informatie over jezelf. Het gaat hierbij om gegevens zoals je leeftijd en je geslacht. Je moet ook de vraag beantwoorden hoe je zelf je gehoor inschat.

De hoortest

De online hoortest zelf bestaat uit een aantal korte woorden. Je zal van tevoren al deze woorden te horen krijgen, waarbij je moet aangeven of je ze hebt verstaan. Indien dit niet het geval is, krijg je de gelegenheid om je geluid iets harder te zetten. Nadat je hebt aangegeven dat je alle woordjes hebt verstaan, kan je beginnen met de echte online hoortest. Je krijgt tijdens de hoortest dezelfde korte woordjes te horen. Het verschil is dat ze nu met een ruistoon worden voorgelezen. Je moet nu dus echt goed je best doen om al de woorden te kunnen horen door de ruis heen. Als een woord door een systeem wordt opgenoemd, moet je drukken op het plaatje dat bij dat woord past. Wanneer je een woord niet hebt verstaan, kan je dat aangeven door op niet verstaan te drukken.

Het resultaat

Je krijgt het resultaat meteen te zien nadat je de test hebt afgerond. Ook wordt er advies gegeven over de bescherming van het gehoor. Wie aan het resultaat twijfelt kan de online hoortest natuurlijk nog een keertje doen. Je weet dan ook beter hoe de test in elkaar zit.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hoortest doenEen hoortest doenIn Nederland heeft zo'n 1 op de 10 mensen last van een gehoor beschadiging. Het kunnen er echter ook meer zijn omdat nie…
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…
Online marktonderzoekOnline marktonderzoekMet de komst van het Internet is de populariteit en het gebruik van online marketing en online marktonderzoeken fors toe…

De twaalf hersenzenuwenDe hersenzenuwen zijn de twaalf zenuwen, die in tegenstelling tot alle andere zenuwen in ons lichaam niet ontspringen ui…
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.