Hoe dromen blinden?

Hoe dromen blinden? Omdat ik me altijd heb geïnteresseerd in het verschijnsel 'dromen' was ik heel benieuwd hoe blinde mensen dromen. Na veel speurwerk op internet en in boeken ben ik er achter gekomen of blinde mensen dromen, hoe ze dromen, en of ze kleur zien in hun droom.

Zien blinden in dromen?

En als ze zien, hoeveel en wat zien ze dan? Er zijn blinden die echt zien in dromen. Een paar ervaringen van blinden zijn bijvoorbeeld: “Ik droomde dat ik met twee vrienden praatte over een examen. Ik kon de details van hun gezichten niet precies zien, maar ze hadden een bepaalde hoogte, gewicht en een specifieke kleur.

Portugees onderzoek

Uit Portugees onderzoek is gebleken dat het visuele deel van de hersenen wel actief is tijdens het dromen van blinden, maar dat is geen bewijs dat blinden altijd zien tijdens dromen.

Uit verdere onderzoeken bleek, dat kinderen die blind geboren zijn, of voor hun vijfde jaar blind zijn geworden, in elk geval niet kunnen zien in dromen. Doordat het visuele gedeelte in hun hersenen wel actief is, hebben ze wel dromen, waardoor er beelden worden opgeroepen, maar die kunnen ze niet echt zien, doordat de alfagolven worden geremd. Een man die blind is geboren, werd gevraagd of hij een tekening van zijn droom wilde maken. Hij tekende een boom met mensen er naast. Dit lijkt hét bewijs dat blinden kunnen zien, maar Lopes da Silva (hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam) denkt er anders over: “blinden weten hoe een boom er ‘uit ziet’. Dat komt omdat ze de boom hebben gevoeld. Zo kunnen ze zich er een beeld van maken.”

Niet blind geboren

Mensen die tussen hun vijfde en zevende jaar blind zijn geworden, kunnen soms wel, en soms niet zien in hun dromen. Bij gevallen boven de zeven kan iedereen (soms) zien in dromen, maar onder de tien kunnen die droombeelden wel minder vaak voorkomen dan bij mensen die kunnen zien.
© 2007 - 2024 Jettie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blinden en dromen, hoe gaat dat?Blinden en dromen, hoe gaat dat?Hoewel we beschikken over vijf zintuigen, gebruiken ziende personen toch het meeste hun gezichtsvermogen in hun dromen.…
Over 'blindekens', 'ooglijders' en 'mensen die blind zijn'In de Middeleeuwen deed men niet aan oogheelkunde. Zij die bijvoorbeeld tijdens een veldslag gewond raakten aan hun ogen…
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…
Blind of slechtziend: Onafhankelijk advies hulpmiddelenBlind of slechtziend: Onafhankelijk advies hulpmiddelenPlots of geleidelijk aan blind of slechtziend worden brengt vaak veel vragen met zich mee. Veelal zal iemand die blind o…
Hoe werkt je geheugen?Hoe werkt je geheugen?Het geheugen van de mens zit ingewikkeld in elkaar. Herinneringen kun je kort bewaren, lang, of iets ertussenin. Ook sla…
Jettie (22 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.