Hoe werkt je geheugen?

Hoe werkt je geheugen? Het geheugen van de mens zit ingewikkeld in elkaar. Herinneringen kun je kort bewaren, lang, of iets ertussenin. Ook slaan we verschillende soorten informatie op in verschillende geheugens. Hoe werk het precies?

Je kortetermijngeheugen

Met je kortetermijngeheugen kun je ongeveer zeven dingen tegelijk tijdelijk onthouden. De zeven cijfers van een telefoonnummer bijvoorbeeld. Heb je het nummer ingetoest, verdwijnt het naar de achtergrond. Sommige onderzoekers noemen het kortetermijngeheugen ook wel je werkgeheugen. Het werkgeheugen stelt je in staat verbanden te leggen tussen herinneringen. Je herinnert je bijvoorbeeld dat je nieuwe collega in dezelfde straat woont als een vroegere vriendin. Met je werkgeheugen is het mogelijk twee dingen tegelijk te doen, zoals fietsen terwijl je iemand belt.

Je langetermijngeheugen

Als je nieuwe informatie (bijv. een telefoonnummer) steeds opnieuw inprent, dan verhuist de herinnering van je kortetermijn- naar je langetermijngeheugen. Daar blijven ze uren, maanden, of zelfs je hele leven zitten. Heb je de herinnering 'nodig' dan roep je hem zo weer op. Oude herinneringen die je vaak ophaalt blijven het beste hangen. Herinneringen die niet naar je langetermijngeheugen verhuizen verdwijnen.

Waar worden herinneringen opgeslagen?

De mens slaat verschillende soorten informatie op in verschillende geheugens. Vaardigheden die je leert sla je op in je 'hoe'-geheugen of procedurele geheugen. Als kind leer je lopen, fietsen, zwemmen, schaatsen en ga zo maar door. Op latere leeftijd leer je misschien autorijden. Je procedurele geheugen zorgt ervoor dat je voeten de pedalen automatisch bedienen en dat je tegelijkertijd met je hand kunt schakelen.


Je procedurele geheugen

Gebeurtenissen (bijv. je eerste vliegreis) en feiten (de hoofdstad van Nederland) worden in je 'wat'-geheugen of declaratieve geheugen opgeslagen. Gebeurtenissen zijn vaak betekenisvol en daarom halen deze herinneringen makkelijk op. Je weet nog hoe het voelt om in een vliegtuig op te stijgen. Je ziet de stewardessen nog zo voor je, en je ruikt de kerosine op het vliegveld.

Geur en kleur

Herinneringen worden in delen verspreid, op vaste plekken, opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan een tomaat. De geur en smaak van een tomaat zitten in één deel van je geheugen. De kleur en vorm zitten opgeslagen in andere delen.
© 2007 - 2025 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperthymesia: Superieur autobiografisch geheugenHyperthymesia: Superieur autobiografisch geheugenHyperthymesia is een neurologische aandoening waarbij een persoon beschikt over een uitzonderlijk, gedetailleerd autobio…
Hoe werkt het geheugen van een kind?Hoe werkt het geheugen van een kind?Het geheugen van een kind begint zich in de baarmoeder al te ontwikkelen. Na de geboorte herkent een baby stemmen, gelui…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
De mogelijkheden van ons geheugenDe mogelijkheden van ons geheugenHet menselijk geheugen, een heel belangrijk en complex systeem. Iedereen weet waarschijnlijk wel hoe belangrijk ons gehe…

Hoe dromen blinden?Hoe dromen blinden?Omdat ik me altijd heb geïnteresseerd in het verschijnsel 'dromen' was ik heel benieuwd hoe blinde mensen dromen. Na vee…
Misvattingen over hernia en rugpijnElke hernia is pijnlijk. Fietsen schaadt de rug, zitten is beter als staan, harde matrassen zijn het beste voor de rugge…
Bronnen en referenties
  • Hmm? Het meest boeiende boek over het geheugen. Diane Swanson
Kooitje (17 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.