Slecht slapen: wat kan ik eraan doen?

Slecht slapen: wat kan ik eraan doen? Slecht kunnen slapen. Veel mensen hebben er last van. Maar wat kun je eraan doen? Hier een aantal praktische tips voor mensen die weinig slapen of moeilijk in slaap komen.

Sport

Sporten is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal, maar zorgt er ook voor dat je beter slaapt. Vooral sporten op een later tijdstip van de dag zorgt ervoor dat je 's avonds gemakkelijker en sneller in slaap valt. Sport minstens een half uur in de avond. Niet alleen op je slaapritme heeft dit positieve effecten, maar het werkt ook tegen moeheid of lusteloosheid overdag, aangezien je van sporten uiteindelijk veel energie krijgt.

Zorg voor minder licht voordat je gaat slapen

Voor een goede hormoonhuishouding zorg je overdag voor voldoende licht. Zit niet in een donkere kamer te werken bijvoorbeeld, maar doe de gordijnen open. Als je de hele dag in een donkere ruimte zit, heeft het geen zin meer om 's avonds de lichtintensiteit te verminderen. Als je goed wilt slapen, zorg je overdag voor genoeg licht en 's avonds voor wat minder lichtintensiteit. Naarmate het donkerder wordt om je heen, maakt je lichaam het hormoon melatonine aan, dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Zorg voor goede slaapomstandigheden

Zorg dat je slaapkamer fris ruikt, er voldoende zuurstoftoevoer is en het niet te warm is op je kamer. Bij 18 graden Celsius slaap je het beste. Zorg daarnaast ook dat je kamer goed verduisterd is. Vooral in de zomer is dit natuurlijk belangrijk. Licht heeft een negatief effect op je de kwaliteit van je slaap. Ook een goed matras kan een heleboel schelen. Een matras moet vervangen worden na zo'n 10 jaar. Ook slaap je beter in een schoon bed met een fris dekbed.

Verwijder elektrische apparatuur

Verwijder zoveel mogelijk elektrische apparatuur uit je slaapkamer. De straling zou volgens bepaalde onderzoeken je slaap kunnen verstoren. Hoewel onderzoekers het nog niet eens zijn over het effect van elektromagnetische straling en het effect van bijvoorbeeld telefoons en Wi-Fi, kan het geen kwaad om het voor de zekerheid uit je slaapkamer te verwijderen.

En en drinken

Let overdag en vooral 's avonds op wat je drinkt. Alcohol zorgt ervoor dat je snel in slaap valt, maar de kwaliteit van je slaap is minder goed. Ook slaap je door alcohol korter dan je anders zou doen. Cafeïne heeft, zoals de meeste mensen wel weten, ook negatieve effecten. Mijd koffie, cola, zwarte thee en energiedrankjes 's avonds. Deze kunnen zorgen dat je niet in slaap kunt vallen.
Melk en bananen daarentegen, kunnen een positieve uitwerking hebben op je slaapgedrag. Neem een half uur voor het slapen gaan een glas warme melk of een banaan, en je zult beter slapen. Dit komt door de stoffen die hierin zitten die de aanmaak van het hormoon melatonine stimuleren.

Ontspan voor het slapengaan

Slapen lukt gemakkelijker als je jezelf daarvoor ontspant. Doe geen heel actieve dingen meer vlak voor het slapengaan, maar neem lekker een bad, lees een boek, kijk wat tv of doe iets anders ontspannends. Oefeningen kunnen ook helpen. Op het internet staan tal van ontspanningsoefeningen die je kunnen helpen gemakkelijker in slaap te komen. Kom je niet in slaap en lig je maar te woelen? Ga dan even uit bed, en doe iets ontspannends, zoals een boek lezen en drink een glas warme melk. Hou de lichtintensiteit laag en ga geen inspannende dingen doen.

Professionele hulp

Zo'n 4 miljoen mensen in Nederland hebben problemen met slapen. Een groot deel daarvan gebruikt slaapmiddelen. Deze kunnen helaas een verslavende werking hebben. Slaaptherapie kan een andere oplossing zijn. Zoek hiernaar op internet als je serieuze problemen hebt met slapen en het je dagelijks leven beïnvloedt. Ook melatoninepillen kunnen je helpen. Hiervoor hoef je niet naar de dokter, deze kun je halen bij de drogist of apotheek. Helpen deze niet, overweeg dan toch eens met je huisarts te gaan praten.
© 2013 - 2024 Romkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaaptekort: het gevaar van te weinig slaapEen slaaptekort is een veel groter probleem dan vaak wordt gedacht. De gemiddelde volwassene heeft 8 uur slaap per nacht…
De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?Onderzoekers zeggen dat we ongeveer één derde van ons leven slapend doorbrengen. Slapen is daarom één van onze belangrij…

Hoe verwijder je hoofdluizen?Als je hoofdluizen hebt, dan wil je daar graag zo snel mogelijk vanaf! Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar ze zijn vo…
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Romkes (19 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.