De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?

De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam? Onderzoekers zeggen dat we ongeveer één derde van ons leven slapend doorbrengen. Slapen is daarom één van onze belangrijkste levensbehoeftes. Maar tegenwoordig hebben we het zo druk dat veel mensen last hebben van slaaptekort. We gunnen onszelf eigenlijk niet meer de tijd om lekker te gaan slapen en uit te rusten. Het geluid van de wekker is één van de meest gehate geluiden. De dag begint eigenlijk pas bij een bak koffie. Slaaptekort kan dus erg vervelend zijn! Maar wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van slaaptekort?

Heeft een tijdelijke slaaptekort effect op je gezondheid?

Een paar nachtjes wat minder slapen kan in principe niet veel kwaad. Echter voel je het slaaptekort de volgende dag wel. Je staat op met het idee dat je bijna niet geslapen hebt. Mensen met slaaptekort zijn chagrijniger en meer prikkelbaar dan mensen die uitgeslapen zijn. Ook hebben ze last van concentratieproblemen en neemt de reactiesnelheid af. Wanneer je slaaptekort hebt, zie je nog maar weinig reden om te lachen. Op het werk gaan veel dingen op de automatische piloot. Er wordt uitgekeken naar het moment dat het avond is en dat er weer geslapen mag worden. Toch hebben deze mensen in hun achterhoofd vaak nog een lijstje met wat er allemaal gedaan moet worden. Hierdoor zullen je slechter slapen, waardoor het slaaptekort stand houdt.

Slaaptekort is ook slecht voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wanneer je je altijd moe voelt, heb je minder zin in je sociale contacten. Wanneer je namelijk ergens lekker ontspannen zit, overvalt de vermoeidheid je ineens. Je gaat zitten gapen en je voelt je langzaam inkakken. Hierdoor hebben veel mensen door hun slaaptekort minder zin om wat te gaan doen en blijven ze liever lekker thuis.

Wat doet een tijdelijke slaaptekort met je lichaam?

Lichamelijk is slaaptekort ook niet goed. Mensen gaan naar manieren zoeken om wakker te blijven en dat zijn vaak niet de gezondste manieren. Veel mensen die moe op staan slaan hun ontbijt over, omdat eten toch nog niet smaakt. Terwijl je juist met slaaptekort een goed ontbijt nodig hebt om de dag goed op te starten. Verder wordt er veel koffie gedronken. In koffie zit cafeïne, door deze stof voelt het net alsof je uitgerust en alerter bent. Een paar bakken koffie kan geen kwaad, maar heel de dag door koffie drinken is niet goed voor je. Verder krijg je van suiker energie, dus veel mensen met slaaptekort gaan zoetigheid eten om energie te krijgen. Maar veel zoetigheid eten is weer slecht voor het gebit plus men wordt er dik van. Wanneer je slaaptekort hebt en je drinkt alcohol, dan voel je hem een stuk sneller zitten dan normaal en meestal wordt je er dan nog vermoeider door.

Kenmerken van een tijdelijke slaaptekort

  • Slecht humeur
  • Korter lontje
  • Concentratie problemen
  • Minder goede reactiesnelheid
  • Werken op de automatische piloot
  • Minder behoefte aan sociale contacten
  • Veel koffie drinken en zoetigheid eten

Langdurig slaaptekort

Langdurige slaaptekort kan echt een probleem zijn. Heb je standaard te weinig slaap, dan kun je serieuze functioneringsproblemen ontwikkelen. Wanneer je altijd een slaaptekort hebt, ga je namelijk steeds minder voelen. Je hebt bijna geen eetlust meer en geen enkele seksuele behoefte. Je voelt je steeds minder gelukkig, in erge gevallen kun je door slaaptekort zelfs depressief worden. Mensen hebben het gevoel dat het leven alleen nog maar om slapen draait en dat er verder niks meer belangrijk is. Ze hebben nergens meer zin in. Sommige mensen worden echt "gek" door slaaptekort, ze hebben last van stemmingswisselingen en hallucinaties.

Wat doet langdurig slaaptekort met je lichaam?

Lichamelijk kunnen er ook verschillende klachten ontstaan door langdurig slaaptekort. Je lichaam heeft slaap nodig om helemaal op te laden. Wanneer dit stelselmatig niet gebeurt, vermindert je weerstand. Wanneer je geen goede weerstand hebt, wordt je sneller ziek en verkouden.

Doordat er te weinig wordt geslapen werkt de stofwisseling minder goed. De koolhydraten worden minder goed afgebroken. Hierdoor kan een overgewicht ontstaan doordat het eten niet meer goed wordt verwerkt. Ook diabetes is een ziekte die kan optreden bij langdurig slaaptekort. Dit ontstaat doordat je lichaam de glucose (suiker) niet meer accepteert in het lichaam. Heb je last van langdurig slaaptekort, blijf er dan niet te lang mee rondlopen.

Kenmerken langdurig slaaptekort

  • Moeite met functioneren
  • Geen eetlust
  • Geen zin in seks
  • Depressieve gevoelens
  • Stemmingswisselingen
  • Minder weerstand
  • Overgewicht en diabetes

Slapen is van cruciaal belang!

Als conclusie kunnen we alleen maar zeggen dat slapen heel erg belangrijk is! Slapen is net zo belangrijk als ademen, eten en drinken. Een mens heeft een goede nachtrust nodig om te functioneren. Een nachtje slaaptekort is nog niet zo'n ramp, dat haal je wel weer in. Maar duurt het slaaptekort langer, dan kunnen er allerlei klachten ontstaan. Je krijgt bijvoorbeeld een slecht humeur, je functioneert niet goed meer en je kan zelfs depressief worden. Dus duik je bed in en neem de tijd om lekker te slapen! Wanneer het echt niet lukt om goed te slapen en blijf je last houden van slaaptekort, stap dan naar de dokter en zoek naar een oplossing.
© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, en voor slaapgebrek zijn ook diverse oplossingen. Wanneer je te weinig ur…
Zes gevolgen van een slaaptekortZes gevolgen van een slaaptekortSlapen is even belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Zes uur per nacht slapen is onvoldoende. Toch slapen vel…
Slaaptekort: het gevaar van te weinig slaapEen slaaptekort is een veel groter probleem dan vaak wordt gedacht. De gemiddelde volwassene heeft 8 uur slaap per nacht…
Slaaptekort en bijslapen in het weekendSlaaptekort en bijslapen in het weekendOm optimaal te functioneren heeft een mens een ritme nodig. Het is beter om elke nacht voldoende te slapen en geen slaap…

Wat kun je doen om gezond te leven & E-nummersWat kun je doen om gezond te leven & E-nummersHoe weet je dat je gezond bent? Wat kun je doen om gezond te leven? Dit zijn vragen die je jezelf misschien wel eens afv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Claudioscot, Pixabay
  • http://www.scientias.nl/langdurig-slaaptekort-leidt-tot-verlies-aan-hersencellen/99001
  • http://www.craniosacraal.com/artikelen%2061.php
  • http://www.npo.nl/steeds-meer-mensen-met-ernstig-slaaptekort/15-05-2013/WO_NCRV_005262 (=interessant filmpje)
  • http://artikelen.foobie.nl/gezondheid/mens-erger-je-niet/
  • http://www.hartelijkorganiseren.nl/tag/slaap/
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.