Schommelingen in gewicht: hoe en waarom?

Veel mensen raken gefrustreerd als ze op de weegschaal staan en zien dat ze zijn aangekomen, al is het maar 100 gram. Men vergeet vaak dat schommelingen in gewicht juist heel normaal zijn. Een kilo vet aankomen in een dag is niet mogelijk, in een week wordt het zelfs lastig. Maar hoe zijn die schommelingen in gewicht dan te verklaren? Help, ik heb deze week niet gesnoept en ben toch 0,5 kilogram aangekomen, hoe kan dat? Waarom schommelt mijn gewicht zoveel, is dat normaal? Huh, ik val af door ziekte? Deze vragen komen regelmatig voor bij mensen die graag willen afvallen of een streefgewicht hebben. In het artikel hieronder vindt je uitleg over schommelingen in je gewicht en tips over hoe je er mee om kunt gaan. Schommelingen in je gewicht zijn te verklaren door meerdere zaken, maar de allergrootste oorzaak is toch wel:

Vocht

Wist je dat je het lichaam van een vrouw voor zo'n 50-55% uit water bestaat? Het lichaam van een man bevat nog meer vocht: het maakt zo'n 60-65% van het lichaamsgewicht uit. Je lichaam slaat vocht op om je lichaamstemperatuur te regelen en afvalstoffen af te scheiden. Vocht is betrokken in allerlei processen in je lichaam, het is dan ook niet verwonderlijk dat vocht de grootste oorzaak van een schommelend gewicht is. Een aantal zaken zorgt voor een toename van vocht en een aantal zaken zorgt voor een afname van vocht.

Dat je vocht verliest bij zweten is bij iedereen wel bekend. Bij intensief sporten kan men tot wel 2 liter per uur zweten. Na een sport-uur kan je dus zomaar 2 kilogram lichter zijn. Het is alleen niet vet dat je kwijt bent, maar vocht. Ook als je niet sport kun je vocht verliezen via je huid. Dit zal echter maximaal 500 ml per dag zijn.

Je hebt ook vochtafdrijvende voeding en dranken. Zo scheidt het lichaam veel vocht af door alcohol en is ook cafeïne een vochtafdrijver. Ook sommige groenten zoals knoflook, asperges en kool staan bekend om hun vochtafdrijvende werking. Daarentegen zorgen zoute producten ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Ook kan bepaalde medicatie ervoor zorgen dat een lichaam extra veel vocht opslaat.

Een andere reden voor schommelingen in het aantal liters lichaamsvocht, en dit geldt alleen voor vrouwen, is de menstruatiecyclus. Net voor een menstruatie kun je wel 1 tot 2 kilogram meer wegen dan net erna.

Maag/darm/blaas-inhoud

Naast vocht kunnen ook de maag-, darm-, en blaasinhoud voor schommelingen in gewicht zorgen. Na een flinke maaltijd met drinken erbij kun je zomaar een 0,5 tot 1 kilogram meer wegen. Dit is niet vet, dit is gewoon maaginhoud. Een groot deel hiervan zal snel uitgescheiden worden via urine of andere ontlasting. In je maag past zo'n 1,5 liter/kg. In je darmen past n theorie tot wel 30kg, maar dat is dodelijk. Een of twee kilogram in de darmen is redelijk normaal. Dan heb je nog de blaas: Als er 500 milliliter inzit moet je normaal gesproken al erg nodig plassen, hoewel dit erg verschilt per persoon. Het zal niet vaak voorkomen dat iemand meer dan 1 liter in zijn/haar blaas heeft zitten.

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel tot de conclusie gekomen dat schommelingen in je gewicht heel erg normaal zijn en je je over kleine schommelingen absoluut niet ongerust hoeft te maken. Tot slot nog enkele tips.

Tips

  • Weeg je eenmaal per week op hetzelfde tijdstip, het liefst 's ochtends nadat je naar de wc bent gegaan.
  • Houd er rekening mee dat kleding tot wel 1,5 kg kan wegen, weeg je indien mogelijk zonder kleren.
  • Geef jezelf een marge voor je streefgewicht, bv 68-72 kilogram in plaats van 70 kilogram.
  • Stress niet teveel over je gewicht, stress kan leiden tot gewichtstoename (en niet afname!)
© 2013 - 2023 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Als je bezig bent met afvallen of een dieet, dan sta je waarschijnlijk vaak op de weegschaal. Er zijn echter genoeg mens…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Waarom werkt snel afvallen niet?Waarom werkt snel afvallen niet?Mensen willen graag snel afvallen. Het liefst zoveel mogelijk kilo’s in een korte tijd. Maar dit is lang niet altijd haa…

Trauma na een schokkende gebeurtenisNaast lichamelijke letsels worden onder trauma’s vooral ook psychische problemen verstaan die bijvoorbeeld het gevolg zi…
Wat moet er in de EHBO kofferWaar je ook bent, thuis, op het werk, op school, op vakantie of tijdens een uitstapje, een EHBO koffer is altijd handig…
Bronnen en referenties
  • http://www.dcn.nu/info/afvallen/00004/
  • http://www.leontien.nl/artikel/759/leontiennl/fit_en_bewegen/stress_trigger_voor_gewichtstoename.aspx
  • Eigen kennis
Infoteuryannick (36 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.