De geheime weg naar meer zelfvertrouwen door NLP

De geheime weg naar meer zelfvertrouwen door NLP De term NLP, of Neuro Linguistic Programmeren heeft een beetje een bijsmaak gekregen door het verkeerde en veelvuldige gebruik door Jan en Alleman. Dat is jammer want daardoor zou je misschien geneigd zijn om dit ijzersterke concept links te laten liggen. Het principe is vrij eenvoudig. Je traint jezelf met alternatieve gedachtepatronen. Andere patronen dan je voorheen gewend was te denken, te horen, te lezen, te zien, te voelen, te preken en te schrijven.

Nieuwe patronen aanleren

Die andere patronen zijn positievere stukjes informatie die er voor zorgen dat je beter functioneert. Vergelijk het met betere software op je laptop. Je oude programma’s en patronen worden nu verwijderd en aangepast, en waar mogelijk vervangen door nieuwe software.

USB stick in je oor

Helaas kunnen we niet met een USB stick even via ons oor de nieuwe software uploaden. Maar we kunnen wel een andere manier gebruiken: NLP. Je onderbewustzijn is veel groter en sterker dan je dagbewustzijn. Tegen je onderbewustzijn vechten heeft geen zin. Sluit er vriendschap mee en creeer harmonie tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn. Ga op een liefdevolle manier om met jezelf en accepteer de kracht van je onderbewustzijn. Iedereen weet dat alcoholisme superslecht is en elke Alcoholist wil ergens heus wel stoppen. Want het dagbewustzijn wil wel, maar het onderbewuste is veel sterker.
Vecht je daartegen dan ga je het verliezen.

Herhaling herhaling herhaling

Ombuigen van je onderbewustzijn kan wel. Door stukje bij beetje door herhaling je onderbewustzijn te herprogrammeren. Herhaling is hier het sleutelwoord. Herhalen is essentieel. Maar soms is het slechts een keer nodig om iets te horen of te lezen of uit te spreken. Daarmee kan je onderbewustzijn ook al mee aan de slag. En soms is het nodig om het vele malen opnieuw tegen jezelf te zeggen. Steeds weer opnieuw kneed je dan je eigen onderbewustzijn in de richting van je dagbewustzijn, en daar wil je naartoe. Volhouden is hier het grote geheim.

Vergroot je zelfvertrouwen

Laten we eens kijken naar het begrip zelfvertrouwen.
Je kunt NLP zien als een korte sluiproute om soms ver weg gelegen doelen als volledig zelfvertrouwen en kracht binnen handbereik te krijgen met levenslange positieve gevolgen.

Hoe werkt het dan?

NLP helpt om je brein te herprogrammeren. Je spoort de blokkades op die je tegenhouden. Die blokkades manifesteren zich in de in de aannames die je in de loop der jaren hebt verzameld. Je bent door je ouders, school, vrienden, vijanden, kennissen, en de media bepaalde zaken voor waar aan gaan nemen en gaan geloven. Die soms productieve en nuttige aannames doen hun werk en zijn functioneel. Het is beter om even uit te kijken bij het oversteken. Het is ook goed om water te drinken. En zo zijn er nog wel wat aannames die je geleerd hebt die je functioneren ondersteunen.

Pas op met wat je jezelf aanleert

Maar pas maar meteen op met wat je jezelf aanleert, want er zijn ook mensen op de wereld die prima functioneren zonder de gebruikelijke aannames die we hier in het westen kennen. Een fakir of yogi die zich zonder voedsel leven laat begraven voor een paar weken. Die heeft niet de aanname dat je elke dag de schijf van vijf moet eten. En hij functioneert in een bepaald opzicht sterker dan de gemiddelde westerling. Het kan dus geen kwaad om je aannames eens tegen het licht te houden. Ze kunnen je groei blokkeren, en je tegenhouden en vertragen.

Cookies maken je brein-computer langzamer

Net als cookies en ongewenste software je laptop langzamer maken of zelfs vast laten lopen. Dan moet je vele stappen ondernemen om je computer weer op te schonen. Soms moet je het hele besturingssysteem helemaal opnieuw installeren. Die reset button om alles weer naar de fabriekswaarde terug te zetten hebben we als mensen niet. Maar ook dat is een aanname. Wie weet is er wel ergens zo’n knop. Bijvoorbeeld met je ogen snel heen en weer bewegen terwijl je aan opgelopen trauma denkt. Je weet het niet hè? (Deze methode wordt in de psychologie als alternatieve therapie steeds vaker toegepast met gunstig resultaat).

Gebrek aan lef en zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen is de nummer een reden dat jongens meisjes niet aan durven te spreken.
Wat zal ze van me denken? Wat als ik het verknal? Ik ben niet rijk genoeg. Ik ben niet grappig genoeg. Ik ben niet knap genoeg. Al deze aannames blokkeren je om tot je gewenste resultaat te komen: een leuk praatje maken met een knap meisje waar je een date mee wil.
Deze negatieve zelfpraat beperkt. En daar kan NLP bij helpen om die beperkende zelfpraat te elimineren.

Groei van je zelfvetrouwen

Naast het neutraliseren en elimineren van de beperkingen zou NLP ook de belofte in zich dragen om een stevig fundament te leggen voor een positieve groei van je zelfvertrouwen. Je leert om anders tegen situaties aan te kijken. Alleen dat aspect zorgt al voor het doorbreken van roestige oude kettingen. Met een minimale inspanning zou een maximaal resultaat behaald kunnen worden.
Het is de snelweg naar ongekend zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen waarvan je eerder dacht dat het onmogelijk was om te ervaren.

Al modellerend een catwalkmodel aan de haak slaan

Zoek een model. Nee, niet meteen een topmodel. Zoek als man een andere man die al zelfvertrouwen uitstraalt en imiteer hem. Wat? Gewoon na-apen? Imiteren is de mooiste vorm van vleien. Je vader, je broer, je neef, iemand op je werk, iemand die je bewondert en al het succes heeft dat je ambieert. Iemand uit een film, of een popster, of wereldleider. Hij heeft de mannelijke uitstraling en het zelfvertrouwen dat je ook wil. Het is een van de makkelijkste manieren om nieuwe gewoonten aan te leren. Het heet modelleren.

Tot slot

Kies je avatar en begin te praten zoals hij praat, beweeg zoals hij beweegt. Dat doet Poetin ook. Poetin is (net als Sarkozy) eigenlijk maar een klein mannetje. Hij heeft de uitstraling van gezag en oogt zelfverzekerd. Dat heeft ie zichzelf allemaal aangeleerd, en wij maar geloven dat hij altijd al zo was. Hij heeft ook gemodelleerd en is nu de baas van het grootste land van de wereld. Dus het bewijs is geleverd: modelleren is een prima manier om je zelfvertrouwen op te starten en te vergroten.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nei-therapie, wat kan ik ermee?Nei-therapie, wat kan ik ermee?Nei-therapie, wat is het en wat kan het doen voor mensen? Heb ik er ook iets aan als ik moeilijk met emoties om kan gaan…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Spaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpaans: Persoonlijke voornaamwoorden en werkwoordenSpanje, voor veel mensen een geliefd land. In dit artikel vindt u de regelmatige werkwoorden vervoegd met daarbij de per…
Daten na een echtscheiding? Vier tips voor succesDaten na een echtscheiding? Vier tips voor succesBen jij net gescheiden en ben je van plan om weer te gaan daten? Lees dan hier een aantal tips voor een succesvolle dati…

Nooit meer kiespijn!Nooit meer kiespijn!Velen zijn in hun sas met hun dubbele prothese en willen niet anders meer. ‘Nooit meer kiespijn!’ roepen ze. De kunstgeb…
Kijken doe je met je ogenKijken doe je met je ogen“Kijken doe je met je ogen” lijkt zo logisch en vanzelfsprekend, maar dat is het toch niet. Om te kunnen zien heb je mee…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.