Kijken doe je met je ogen

Kijken doe je met je ogen “Kijken doe je met je ogen” lijkt zo logisch en vanzelfsprekend, maar dat is het toch niet. Om te kunnen zien heb je meer nodig dan je ogen en in het traject van je oog tot je hersenen en het vervolgens in je opnemen, kunnen veel dingen net even anders gaan. We staan er lang niet altijd bij stil, maar we hebben het hier over tal van zaken die afwijkend kunnen zijn. Daarnaast zijn onze ogen ook een beetje onze ziel, dus maken we die kijkers graag mooi. Het fenomeen … oog. Dit maakt wel dat we ons weer eens realiseren hoe ingenieus ons lichaam daadwerkelijk in elkaar zit en hoe zorgvuldig we met dat lichaam om moeten gaan. Daarnaast merken veel mensen als een van de eerste zaken aan de ogen dat ze ouder worden.

Corrigeren

De bril of andere oogcorrigeerder wordt door bijna twee derde van de mensen gedragen en de typische leesbril voor de ouder wordende ogen begint bij veel mensen al rond de veertig. De meeste mensen schuiven het bij voorkeur nog even voor zich uit, letterlijk en figuurlijk. Immers, als die brief met kleine lettertjes iets verder weg gehouden wordt, dan is het nog wel te lezen.

Gezien het feit dat de leesbril met ouder worden geassocieerd wordt, en ouder worden voor veel mensen toch een bottleneck is, wordt er van alles bedacht om het nog even vooruit te schuiven. Als je ogen in zijn totaliteit slechter worden en de contactlens niet je oplossing is, dan wagen steeds meer mensen zich aan het laseren van de ogen. De ooglens wordt gecorrigeerd en je zicht is weer goed. Het is en blijft een operatie, dus er is altijd een risico aan verbonden.

Feitjes

Perfect zicht: binnenkomende lichtstralen exact op het netvlies ligt
Bijziend: ofwel – wil zeggen binnenkomende lichtstralen afbuigen voor het netvlies. Hierdoor zie je in de verte wazig.
Verziend: ofwel + wil zeggen binnenkomende lichtstralen afbuigen achter het netvlies. Hierdoor zie je dichtbij wazig.

Bij een afwijking staan het hoornvlies en de ooglens niet goed in verhouding. Overigens is verziend zoals hierboven beschreven niet het niet goed meer van dichtbij kunnen zien als je ouder wordt (Presbyopie). De leeftijd speelt hier de hoofdrol (vanaf zo’n vijftig jaar heeft bijna 90% een leesbril). De ooglens wordt als het ware minder elastisch. Er zijn speciale lenzen die ook dit euvel verhelpen, voor de man of vrouw die liever niet met een leesbril op zit.

Als informatie anders binnenkomt

Behalve de ogen die iets niet correct binnen laten komen, is er ook nog iets wat wel door de ogen correct wordt opgepikt, maar door de hersenen niet goed verwerkt wordt. Dit met uitzondering van een kleine groep mensen waarbij de ogen het binnenkomend beeld (en dus ook letters en woorden) niet als één beeld doorgeven.

Meestal is er echter spraken van dyslexie of zoals van Dale het noemt: ”Stoornis waarbij men moeite heeft met lezen, schrijven en spellen; woordblindheid.” Het is een verzamelnaam en betreft mensen die problemen hebben met lezen en spellen. Er moet simpelweg teveel informatie worden verwerkt in de hersenen, wat vervolgens tot problemen leidt. Dyslexie is aangeboren en de erfelijkheidsfactor speelt hier een rol. Zo’n kleine 50% kans als een van de ouders het ook heeft en ruim 80% kans als beide ouders het hebben.

Iets extra geven

Wat er je lichaam binnenkomt, doet iets met je lichaam en dus ook met je ogen. Enkele voorbeelden:
  • Om de gevoelige ogen te beschermen bevatten de ogen antioxidanten. Dit kan je toevoegen met supplementen, maar in principe moet het oog dit zelf kunnen doen.
  • Het rozerode astaxanthine in verschillende vissen (garnalen, zalm, krab, forel) helpt tegen vermoeide ogen.
  • Worteltjes doen daadwerkelijk iets voor de ogen. Betacaroteen, wat in de wortel zit, wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A en dat is weer goed voor het oog.
  • Luteïne, wat in groene bladgroenten terug te vinden is, helpt weer tegen het bekende UV-licht.

Mooi maken

Mooi maken doen we met make-up, de make-up die je in de avonduren afhaalt of de permanente make-up die enkele jaren blijft zitten. Verder verven we de wimpers en wenkbrauwen en dit alles om die mooie oogopslag te hebben. De ogen doen het hem toch nog steeds bij veel mensen.
De huid om de ogen is gevoelig en bij het verwijderen van make-up is het, zowel voor het gevoelige oog als de huid er om heen, belangrijk dat je het heel zorgvuldig en met weinig “boenen” doet. Kijk bij olie-achtige oogmake-upremover ook altijd uit dat het niet in het oog komt.

Tips

  • Wallen in combinatie met een bril kunnen alleen maar nog meer zichtbaar worden. Doe een concealer met een geelachtige ondergrond op om het beeld te neutraliseren.
  • Draag je een bril wat een blikvanger is? Als het een blikvanger is, is het verstandiger de ogen niet te heftig op te maken.
  • De wimpelkrultang is altijd mooi te gebruiken, maar met lange wimpers en een bril kan je – ook zonder mascara – wel eens in de problemen komen. Krul je wimpers altijd even voordat de bril en/of mascara op gaat.
  • Wil je diezelfde ogen wat groter laten lijken als je een verkleinende bril draagt, neem dan lichte oogschaduw. Als je ogen ook nog wat bol zijn, vermijdt dan wel lichte parelmoeroogschaduw.
  • Een vuiltje in het oog is vervelend, zeker als je lenzen draagt. Maar als je make-up door gaat lopen (in verband met het oog wat door vocht het vuiltje wil bestrijden) en mogelijk zelfs in het oog komt, heb je een dubbel probleem. Gebruik daarom bij lezen bij voorkeur waterproofmake-up.
  • Waterproofmake-up is ook aan te raden als je droge ogen hebt en af en toe moet druppelen.

De computer

De computer is een ideaal ding, maar ja … minder voor de ogen, tenminste als je niet wat regels voor je ogen in acht neemt. Waarbij zo’n halve meter van het scherm, goed algemeen licht (niet vlak voor het raam of met je rug dicht bij het raam) en niet meer dan zo’n 2,5 uur achtereen achter de computer wel de belangrijkste zijn.
Voor je ogen en je hele lijf is het goed om ook daadwerkelijk even iets anders te doen. Maar even de ogen sluiten met een ijszak of natgemaakte doek is ook erg goed voor de ogen en de algehele rust.

Tot slot

Op zich zijn het niet zo’n spannende zaken die je moet doen om goed voor je ogen te zijn, maar we doen het te weinig. We nemen de ogen nog te gemakkelijk als vanzelfsprekend. Vaak is het zo dat pas als er iets niet goed is, we in actie komen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…
Heb ik een leesbril nodig?Heb ik een leesbril nodig?Veel mensen merken dat zij, naarmate ze ouder worden minder goed kunnen lezen. Wanneer ga je over tot aanschaf van een l…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…

De geheime weg naar meer zelfvertrouwen door NLPDe geheime weg naar meer zelfvertrouwen door NLPDe term NLP, of Neuro Linguistic Programmeren heeft een beetje een bijsmaak gekregen door het verkeerde en veelvuldige g…
Hormoonstelsel onder de loep – de schildklierHormoonstelsel onder de loep – de schildklierDe schildklier maakt thyroxine aan, een hormoon dat een regulerende invloed heeft op tal van stofwisselingsprocessen. Bo…
Bronnen en referenties
  • Voedingscentrum
  • P. Hansen – opticien
  • V. Breggeman - optometrist
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.