Heb ik een leesbril nodig?
Veel mensen merken dat zij, naarmate ze ouder worden minder goed kunnen lezen. Wanneer ga je over tot aanschaf van een leesbril?
Minder goed kunnen zien bij het lezen
Het eerste signaal dat de ogen achteruit beginnen te gaan is het niet meer kunnen
lezen van de kleine lettertjes. Dit merk je vaak het eerst bij het lezen van verpakkingen van producten. Bijvoorbeeld de lettertjes op de achterkant van een flesje shampoo. In de jaren daarna verslechtert het
zien van dichtbij langzaam maar zeker. Je houdt de tekst die je aan het lezen bent steeds verder van je af om zo de letters helder te kunnen zien. Wanneer je op normale afstand probeert te lezen, dan zijn de letters troebel en onscherp.
Wanneer een leesbril?
Wanneer je slechts moeite hebt met het lezen van hele kleine lettertjes, dan is een
leesbril nog niet noodzakelijk. Naarmate je zicht slechter wordt, ga je het lezen steeds lastiger vinden. Dan wordt het tijd om naar de opticien of oogarts te stappen. Een goede, gediplomeerde
opticien is goed genoeg, wanneer je geen andere oogklachten hebt dan niet meer goed van dichtbij kunnen lezen.
Wat voor leesbril heb ik nodig?
Mensen die nog geen bril hebben zijn bij de keuze van een leesbril in het voordeel. Je hebt dan alleen een enkelvoudige bril nodig met + glazen. De opticien zal de exacte sterkte van de benodigde leesbril bepalen. Wanneer je eenmaal je eerste leesbril bij de
opticien hebt laten aanmeten, dan kun je extra goedkope leesbrillen in een goedkope winkel, zoals bijvoorbeeld een drogist, bijkopen. Je hoeft dan slechts te letten op de juiste sterkte en je kunt zo je kant en klare leesbril aanschaffen. Dit is erg handig, mensen met een leesbril raken hun bril namelijk nogal eens kwijt, omdat zij deze alleen nodig hebben bij het lezen en de bril dus niet doorlopend dragen. Wanneer je onverhoopt vergeten bent je leesbril in je tas te stoppen, als je weggaat, dan kun je er onderweg eventueel eentje kopen voor onder de vijf euro.
Mensen die al een bril hebben omdat zij niet goed in de verte kunnen zien hebben al een bril of
lenzen die zij doorlopend dragen. Wanneer deze mensen een leesbril nodig hebben, dan is er een aantal opties mogelijk.
- Men gaat van een enkelvoudige bril over naar multifocale glazen. Dit zijn glazen die zo geslepen zijn dat het bovengedeelte van het glas geschikt is om in de verte scherp te zien en het ondergedeelte om goed mee te kunnen lezen. De bovenkant van het glas is dan - en de onderkant +.
- Als je lenzen hebt om in de verte goed te kunnen zien, dan kun je een leesbril voor dichtbij kopen. Je gebruikt dan je leesbril bovenop je lenzen. De lenzen blijven gewoon zitten en de leesbril zorgt voor versterking bij het lezen.
- Ook kun je, wanneer je al lenzen draagt multifocale lenzen aanschaffen. Deze lenzen werken hetzelfde als een multifocale glazen en je hebt dan geen aparte leesbril nodig.
- Als laatste kun je naast je bril voor het kijken in de verte een leesbril aanschaffen. Je moet dan bij het lezen van bril wisselen. Dit kan als lastig worden ervaren, maar sommige mensen kunnen niet goed wennen aan multifocale glazen, omdat de overgang van - naar + in de glazen vervelend gevonden wordt. Zij zullen liever steeds de ene bril afzetten en de andere opzetten.