Erasmus MC het grootste ziekenhuis van Nederland vernieuwd
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wordt voor een groot deel vernieuwd. Het grootste ziekenhuis van Nederland krijgt nieuwe gebouwen en een lange overdekte passage. Het komt op de plaats van een deel van de bestaande gebouwen. Het Erasmus MC wordt straks behalve het grootste ziekenhuis ook één van de modernste en comfortabelste ziekenhuizen. Veel is inmiddels gereed, in 2017 moet alles klaar zijn.
Architectuur
Gebouwen
Het nieuwe Erasmus MC is een ontwerp van EGM Architecten uit Dordrecht. De nieuwbouw is net als de bestaande toren wit van uiterlijk. In een deel van de nieuwbouw is ook hout in de gevel verwerkt. De nieuwbouw bestaat uit één hoge toren van 120 meter die inmiddels gereed is en een aantal gebouwen die lager zijn. De nieuwbouw vervangt een deel van de bestaande bebouwing dat niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. De totale vloeroppervlakte van het gehele ziekenhuis zal in 2017 zon 185.000 m2 bedragen, niet veel groter dan nu.
Het nieuwe onderwijscentrum is ontworpen door Claus en Kaan Architecten. Het dak wordt gevormd door een grote en bijzondere glazen dakconstructie die de gehele ruimte overspant. In het onderwijscentrum is een enorme boekenwand met ongeveer 2 kilometer aan wetenschappelijke literatuur. Het heeft in 2013 een de Rotterdamse Architectuurprijs gewonnen.
Passage
De nieuwe en bestaande gebouwen zijn verbonden door middel van een met glas overdekte passage. De hoofdingang (met voorplein) wordt verplaatst naar de Zimmermanweg.
Buitenruimte
Ook een deel van de buitenruimte wordt opnieuw ingericht. Zo is de Wytemaweg in 2016 helemaal opnieuw bestraat en is er meer groen gekomen. Ook de voorpleinen bij het Sophia en bij de nieuwe hoofdingang zijn nieuw.
Duurzaamheid en groen
Er is veel aandacht voor groen en duurzaamheid. Zo komen er op veel gebouwen groene daken, die ook deels toegankelijk zijn voor bezoekers. Vanuit de passage is een verbinding gemaakt met het Museumpark, zodat je makkelijk een wandeling kan maken door het groen. De directe omgeving van Erasmus MC wordt beplant met veel bomen.
Onderzoekstoren
Wat er met de huidige onderzoekstoren gaat gebeuren is nog niet bekend. Er zijn plannen geopperd om deze te slopen ook te vervangen voor nieuwbouw, maar de onderzoekstoren heeft een beschermde status.
Planning
De bouw is gestart in 2009 en wordt naar verwachting eind 2017 opgeleverd. Met een bouwperiode van 9 jaar een bijzonder lang project, maar als je bedenkt dat het Erasmus MC 24 uur per dag en 7 dagen per week door moet draaien (zonder ernstige hinder voor medewerkers en patiënten) is dit nog een bijzondere prestatie.
Wat komt er allemaal in het vernieuwde Erasmus MC
Patiëntenzorg
Het ziekenhuis van Erasmus MC (voormalig Dijkzigt) komt voor een groot deel in de nieuwbouw. Een aantal van de bestaande gebouwen moet daarvoor wijken. De hoofdingang van het ziekenhuis komt aan de Zimmermanweg te liggen. Nu ligt de hoofdingang nog aan de s Gravendijksewal.
Het Sophia Kinderziekenhuis blijft op de huidige plek. De ingang is inmiddels wel aangesloten op de overdekte passage, van waar ook de andere gebouwen van Erasmus MC te bereiken zijn.
Het Erasmus MC-Kanker Instituut (voormalig Daniel den Hoed) gaat de locatie aan de Groene Hilleweg verlaten om naar de nieuwbouw in het centrum te verhuizen.
Onderzoek
De grote wetenschappelijke onderzoeksafdeling van Erasmus MC blijft grotendeels in de bestaande witte toren gehuisvest. De witte toren is een bekend gezicht in Rotterdam en heeft als bijnaam de ijskast. Het gebouw is 117 meter hoog. De toren bestaat uit aluminium panelen ontworpen door de architect Jean Prouvé en is een gemeentelijk monument. Er zijn plannen om een nieuw gebouw op de plek van de huidige toren neer te zetten maar het is nog onzeker of dit gaat gebeuren.
Onderwijs
Het Erasmus MC heeft meer dan 70 opleidingen en is daarmee één van de grootste medische opleidingscentra van Nederland. Als onderdeel van de vernieuwing van Erasmus MC is in 2012 het Onderwijscentrum gereed gekomen: een grote ruimte waar studenten en docenten kunnen leren en werken en waar de Medische Bibliotheek en horeca te vinden is. Andere onderwijsfaciliteiten bevinden zich naast het Onderwijscentrum.
Passage
De passage is een groot, overdekt loopgebied van waaruit alle gebouwen zoals het Onderwijscentrum, de faculteit en poliklinieken te bereiken zijn. Ook het Sophia Kinderziekenhuis is via de passage te bereiken. De parkeergarage Wytemaweg is rechtstreeks aangesloten op de passage, evenals parkeergarage Westzeedijk. Via de in- en uitgang Museumpark is het Museumpark te bereiken, evenals de parkeergarage Museumpark. In de passage komen winkels (waaronder een kleine supermarkt) en een restaurant. In de passage zijn veel planten en bankjes geplaatst. Een deel van de passage is begin 2014 geopend, de rest van de passage wordt in 2017 in gebruik genomen zodat ook de rest van het ziekenhuis aangesloten is.
Grootste ziekenhuis van Nederland
Het Erasmus MC was en is ook straks het grootste ziekenhuis van Nederland. Het Erasmus MC laat andere grote ziekenhuizen zoals UMC Utrecht en UMC Groningen achter zich.