Injectie met corticosteroïde bij slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder is het in de meeste gevallen mogelijk een injectie toe te dienen maar sommige deskundigen vinden dat niet zinvol. Sowieso is het voor de meeste artsen de laatste poging om de patiënt van de problemen af te helpen. Eerst worden andere behandelingen toegepast te beginnen met pijnstillende en ontstekingsremmende middelen. Daarna wordt eventueel een fysiotherapeut ingeschakeld. Als die onvoldoende resultaat bereikt wordt meestal pas overgegaan tot het toedienen van corticosteroïde door middel van een injectie.

Bij klachten toch blijven bewegen

Schouderklachten die veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking verdwijnen bij ongeveer een derde van de patiënten na twee tot zes weken. Voorwaarde is dan wel dat de schouder in gebruik blijft ook al veroorzaakt dat pijn die met pijnstillers verminderd kan worden. Na het ontstaan van de pijn is het toch beter zo snel mogelijk weer de dagelijkse bezigheden op te pakken. Als daar lang mee wordt gewacht wordt het steeds moeilijker die weer te hervatten.

Injectie na pijnstillers en therapie van fysiotherapeut

Het best is om niet steeds dezelfde bewegingen te maken maar deze af te wisselen. Zware belasting en bewegingen die zeer pijnlijk zijn dienen te worden vermeden. Soms wordt door een arts geadviseerd een sportarts in te schakelen die veel ervaring heeft met bewegen van geblesseerde ledematen. Pas als alle mogelijkheden geprobeerd zijn en ook een fysiotherapeut onvoldoende resultaat heeft geboekt wordt soms overgegaan op het toedienen van een injectie.

Gevaar beschadiging peesblad of spierbundels

Met een injectie wordt vloeistof in de slijmbeurs gespoten. Die vloeistof bevat ontstekingsremmende (corticosteroïde) en pijnstillende componenten en kan ook een snelwerkend verdovingsmiddel bevatten. Bij het toedienen van zo’n injectie bestaat echter het gevaar dat de naald het peesblad en de spierbundel beschadigt. Mede daarom wordt het toedienen van een injectie in de regel zo lang mogelijk uitgesteld of helemaal vermeden.

Werking en gebruik van corticosteroïde bij slijmbeursontsteking

Corticosteroïde is een lichaamseigen bijnierschorshormoon waar ook een chemische variant van bestaat. Die chemische variant wordt gebruikt voor een injectie bij een slijmbeursontsteking. Een corticosteroïde injectie zorgt er voor dat het slijmvlies tot rust komt en de ontsteking wordt afgeremd. Maar de pijnklachten kunnen terugkomen als het middel is uitgewerkt. Naast het gebruik voor een injectie bij een slijmbeursontsteking kan corticosteroïde ook gebruikt worden voor andere doeleinden en toegediend worden door:
  • Inslikken
  • Op de huid smeren
  • Inademen in poedervorm
  • Via een infuus
  • Als oogdruppels

Maximaal drie injecties

Overigens worden slechts drie injecties als maximum gegeven wat zowel door de huisarts als door de orthopeed kan worden gedaan. De injecties worden toegediend met tussenpozen van twee tot vier weken. Indien de eerste twee injecties niet helpen is het eigenlijk niet zinvol een derde toe te dienen.

Geen gegarandeerd resultaat

De gunstige werking van een toegediende injectie kan niet tevoren met zekerheid worden aangegeven. Als deze wel effectief is wordt dat meestal binnen enkele dagen gemerkt en zal de bewegingsmogelijkheid van de schouder toenemen en de pijn afnemen. De injectie heeft dan gedurende enkele weken effect. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval en blijven de klachten dikwijls ook na het toedienen volledig bestaan. Een injectie geeft overigens zelden bijwerkingen.

Weinig effect volgens Dickon Crawshaw

Wie zeker is van het geringe effect van een toegediende injectie is Dickon Crawshaw die een onderzoek publiceerde in het British Medical Journal. Hij stelt dat een injectie weinig extra effect oplevert als patiënten al een oefentherapie krijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er tijdens meetpunten na twaalf en vierentwintig weken geen opvallend verschil was tussen de groep waaraan wél en waaraan niet een injectie was toegediend. Overigens waren beide groepen op een gelijke wijze door een fysiotherapeut behandeld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een ontsteking van de slijmbeu…
Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeurzen kun je vinden in de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Een slijmbeurs, ook wel bursa of bindweefselzak…
Pijn aan de schouderPijn aan de schouderPijn aan de schouder door fitness, sport, werk of een ontsteking. Bij overbelasting kan de schouderpijn gaan doen. Vaak…
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…

Competenties om voor dementerenden maatwerk te leverenmijn kijk opCompetenties om voor dementerenden maatwerk te leverenWelke competenties heeft een verzorgende of een activiteitenbegeleider nodig om maatwerk te leveren in de omgang met men…
Erasmus MC – het grootste ziekenhuis van Nederland vernieuwdErasmus MC – het grootste ziekenhuis van Nederland vernieuwdHet Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wordt voor een groot deel vernieuwd. Het grootste ziekenhuis van Nederland krij…
Bronnen en referenties
  • Medischcontact.artsennet.nl
  • Slijnmbeursontstekingschouder.com
  • Thuisarts.nl
  • Cwz.nl
  • Plazilla.com
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.