Erasmus MC: inloopspreekuur voor SOA's

Erasmus MC: inloopspreekuur voor SOA's SOA's, ofwel seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is een lastig onderwerp, zo niet een taboe. Als je je wilt laten onderzoeken, wil je natuurlijk graag dat het snel en zo gemakkelijk mogelijk verloopt. Een van de plekken waar dit mogelijk is, is het inloopspreekuur van het Erasmus MC in Rotterdam. Op afspraak of zonder, je kunt er snel terecht. Hoe, wat, waar en tegen welke eventuele kosten? Lees verder. SOA's, ofwel seksueel overdraagbare aandoeningen. Het blijft een lastig onderwerp. Ook als je je wilt laten onderzoeken, bijvoorbeeld omdat je onzeker bent over een seksueel contact. Omdat het Erasmus MC in Rotterdam merkte dat er onder veel mensen belangstelling is voor een 'laagdrempelig' spreekuur voor constatering en behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen, is er een inloopspreekuur van start gegaan. Het doel is om snelle en 'patiëntvriendelijke' zorg aan te bieden voor mensen die willen worden onderzocht op een eventuele SOA.

Waarom dit inloopspreekuur?

Er was binnen het Erasmus MC al een dergelijk initiatief dat bestond tot 2009, de zogenaamde SOA-poli. Maar het werk van die poli werd verplaatst, en wel naar de GGD Rotterdam-Rijnmond (Schiedamsedijk 95). Toch bleek er ook bij het Erasmus MC belangstelling te blijven bestaan voor een spreekuur, gehouden door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Vandaar dit initiatief.

SOA inloopspreekuur: wie en wat?

SOA's betreffen een overlap van diverse medische specialismes. Dat betekent dat op het gebied van SOA's de deskundigheid is verenigd van medewerkers van de afdelingen Inwendige Geneeskunde, Infectieziekten en Dermatologie. Wie zich bij het SOA inloopspreekuur meldt met de vraag of er bij haar of hem een SOA aanwezig is, zal worden onderzocht op symptomen. Dan gaat het met name om ontstekingen van plasbuis, vagina en anus en andere symptomen die kunnen doen vermoeden dat er sprake is van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Met of zonder afspraak

Het vrij toegankelijke spreekuur is er op werkdagen van 8:00 tot 9:30 uur. Hiervoor is een afspraak niet nodig of mogelijk. Wel is er slechts plaats voor zes personen. Het gebouw ‘Rochussenstraat’ is vanaf 7.30 uur open, en je zou kunnen zeggen 'wie eerst komt, die eerst maalt.'De eerste zes personen die zich melden worden onderzocht en als het nodig is behandeld. Maar het is ook mogelijk een afspraak te maken voor het spreekuur op woensdag. Dat kan online. Voor het spreekuur is een doorverwijzing mogelijk, maar je kunt ook op eigen initiatief langskomen.

(Eventuele) kosten

Op maandag, dinsdag en woensdag wordt het spreekuur gehouden door medewerkers van Dermatologie, en op donderdag en vrijdag door medewerkers van de poli Inwendige Geneeskunde. De kosten van het bezoek en de eventuele behandeling declareert het Erasmus MC bij je zorgverzekeraar. Onder andere vanwege het eigen risico dat je zelf standaard moet betalen, kan dit kosten voor je meebrengen. Het adres: Gebouw Rochussenstraat, Burgemeester s’Jacobplein 51, 3015 CA Rotterdam. Metrostation Dijkzigt.

Het Erasmus MC

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GeslachtsgemeenschapGeslachtsgemeenschapDe geslachtsgemeenschap begint wanneer de stijf geworden penis in de vochtige geworden vagina word ingebracht. Soms maak…
HartkatheterisatieAls de cardioloog denkt dat er sprake is van zuurstofgebrek van het hart, dan kan er een hartkatheterisatie plaatsvinden…
Echografisch onderzoek: gynaecologisch en prenataalTijdens je zwangerschap wordt je opgevolgd door een vroedvrouw of gynaecoloog. Tijdens deze onderzoeken wordt vaak gebru…
Chlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandelingChlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandelingAls een van de twee partners een geslachtsziekte heeft dan kan de ander deze ziekte ook krijgen. Het lastige bij geslach…

Schizofrenie, gespleten persoonlijkheid?Schizofrenie is een levenslange aandoening, die niet altijd even makkelijk te herkennen is. Gelukkig wordt er nog steeds…
Moe, prikkelbaar, lusteloos? Hoe zit het met je thiamine?Moe, prikkelbaar, lusteloos? Hoe zit het met je thiamine?Ben je moe, prikkelbaar of lusteloos zonder een duidelijke oorzaak? Als je voedingspatroon gezond is en je drinkt weinig…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Erasmus MC
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.