Echografisch onderzoek: gynaecologisch en prenataal

Tijdens je zwangerschap wordt je opgevolgd door een vroedvrouw of gynaecoloog. Tijdens deze onderzoeken wordt vaak gebruik gemaakt van het echografisch onderzoek. Deze echografie kan verschillende doeleinden hebben. Een kort overzicht.

Echografie

Een echografie of ook wel endoscopie genoemd, is een onderzoek dat door middel van geluidsgolven beelden van weefsels weerkaatst. De ontvangen geluiden worden door het echoapparaat omgezet in beelden.

Een echografie kan op 2 manieren plaatsvinden: inwendig (vaginaal) of uitwendig (via de buikwand).
Een inwendige echografie kan wat eng klinken maar is niet pijnlijk. Een smalle staaf wordt in je vagina geschoven. Dit gebeurt dan vooral ook tijdens het eerste onderzoek aan de gynaecoloog wanneer je net zwanger bent. Later gebruikt men de uitwendige echografie.

Er bestaan verschillende soorten echografisch onderzoek.

Het gewone echografische onderzoek:
Vindt nogal routineus plaats tijdens de zwangerschap. Er wordt gekeken naar het kind, naar de ligging van de placenta, naar de hoeveelheid vruchtwater...

Termijnecho:
Om vast te stellen hoelang je zwanger bent en dus de vermoedelijke bevallingsdatum te berekenen. Dit is ook handig wanneer je onregelmatig ongesteld bent en het is dus onduidelijk is wanneer de bevruchting zou plaatsgevonden hebben.

Groei-echo:
Om letterlijk de grootte van het kind te bepalen. Wanneer dit later in de zwangerschap gebeurt, is dit echter niet meer mogelijk. Wel is een schatting mogelijk.

Prenatale diagnostiek, de nekplooimeting:
De nekplooimeting gebeurt tussen de 11de en 14de zwangerschapsweek. In de nekplooi van het kind is wat vocht aanwezig. Wanneer deze verdikking meer dan 3 mm bedraagt, is er een verhoogd risico op een kind met een chromosomale afwijking zoals het Down-syndroom (trisomie 21), trisomie 18 en trisomie 13.

Doppleronderzoek:
Een echografisch onderzoek dat de bloeddoorstroming door de navelstreng meet. Als deze slechter wordt, is dit een teken dat de placenta niet goed meer functioneert.

Een uitgebreid echografisch onderzoek:
Wanneer men al reeds een kind gekregen heeft met erfelijke afwijkingen; er erfelijke afwijkingen in de familiegeschiedenis voorkomen; suikerziekte; ...

De gyneacologische echografie:
Deze kan vb gebeuren voor vruchtbaarheidsbehandelingen, maar ook bij vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een vermoeden van een vleesboom, een controle van het spiraaltje...

Andere redenen echografie

Andere redenen tot een echografie kunnen zijn: geslachtsbepaling, een vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zwangerschap na vruchtbaarheidsbehandelingen, een vermoeden van een twee- of meerling of.... het is gewoonweg leuk naar je kleintje te kijken op het scherm.

Van het echografisch of echoscopisch onderzoek zijn tot op heden geen schadelijke effecten bekend.
© 2008 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste echo van je babyDe eerste echo van je babyJe bent zwanger en dat geeft jou een prettig gevoel. Maar heel veel zie of voel je nog niet tijdens de eerste weken en m…
Essure-methode bij sterilisatie: toepassing en checkEssure-methode bij sterilisatie: toepassing en checkElk jaar laten zo'n tienduizend Nederlandse vrouwen zich steriliseren. In vier van de tien gevallen wordt daarbij de zog…
Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Je bent zwanger, maar hoelang al? Als je zwanger bent wil je ook graag weten hoelang je in verwachting bent. Je krijgt n…

Negatieve factoren mbt (prenatale) ontwikkeling van baby'sNegatieve factoren mbt (prenatale) ontwikkeling van baby'sDat roken in de buurt van baby's niet goed is voor de gezondheid van de baby weten we allemaal. Wat echter minder bekend…
Het tweelingtransfusiesyndroomHet tweelingtransfusiesyndroomVaak weet men al zeer vroeg in de zwangerschap dat men een tweeling verwacht. Doch is het niet overbodig nog enige geres…
Lise (27 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.