Medische sportkeuring, is dit nodig?

Medische sportkeuring, is dit nodig? Een medische sportkeuring is aan te raden voor mensen die willen gaan sporten of na een lange tijd de sport weer willen oppakken. Vooral mensen vanaf de leeftijd van 35 jaar doen er goed aan om een uitgebreide sportkeuring te ondergaan. Verder wordt het aangeraden bij chronisch zieken, mensen met hartklachten en bij meer dan 7 uur sport per week. Soms is een keuring zelfs verplicht zoals bij de duiksport of de zweefvliegsport. Een medische sportkeuring wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar wanneer je aanvullend verzekerd bent.

Sporten is gezond

Dat sporten gezond is weten we al. Maar sporten kan ook gevaar voor de gezondheid opleveren. Vooral in gevallen waarbij het lichaam niet meer gewend is aan beweging kan het plotseling gaan sporten zorgen voor allerlei blessures. In ernstige gevallen kan ook een hartstilstand optreden.

De risico's van sport

Steeds meer mensen lopen een blessure op tijdens het beoefenen van sport. Het probleem ligt hem vaak in de overbelasting van het lichaam. Er wordt te weinig getraind. Slechts eenmaal per week wordt er gesport, terwijl mensen de avond van te voren nog een paar drankjes doen (alcohol) en laat naar bed gaan. Het lichaam kan hier erg slecht op inspelen. De spieren zijn niet soepel en warm genoeg en een blessure is zo opgelopen. Ook kinderen lopen makkelijker een blessure op. De meest kinderen brengen veel tijd achter de (spel)computer, laptop, tablet of andere apparatuur door. Ze bewegen te weinig en leren hun evenwicht niet te ontwikkelen. Tijdens sport vallen ze sneller en weten dit niet goed op te vangen.

Oudere mensen die plots gaan sporten lopen een nog groter risico. Het hart kan onderhevig zijn aan slijtage. De aders kunnen gedeeltelijk dichtgeslibd zijn. Plotseling veel bewegen kan zorgen voor een te grote belasting voor hart-en bloedvaten. Een hartstilstand kan mogelijk het gevolg zijn. Maar ook duursporters lopen een vergroot risico. Het zogenaamde sporthart werkt niet alleen efficiënter, maar geeft mogelijk een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Het plotseling stoppen van sporten zorgt ervoor dat het sporthart in omvang afneemt. Wanneer er weer even plotseling begonnen wordt met sporten kan er schade aan de hartspier optreden.

Waarom een medische sportkeuring?

Niet alleen voor mensen die de wedstrijdsport beoefenen, ook voor de recreatiesport is het verstandig om voor de aanvang van het sporten eerst een medische sportkeuring wordt verricht. Vooral ouderen doen er goed aan de keuring te laten uitvoeren. Ook chronisch zieken wordt aangeraden een sportkeuring uit te laten voeren. Sommige sportkeuringen zijn verplicht, anderen zijn vrijwillig.

Verschillende soorten onderzoek mogelijk

Er zijn drie verschillende sportmedische keuringen mogelijk die op basis van vrijwilligheid worden uitgevoerd. Deze keuringen zijn zeker aan te raden voor mensen die willen beginnen met sport.
 • Basis sportkeuring: voor mensen die jonger dan 35 jaar oud zijn en minder dan 7 uur per week sporten. Niet voor mensen met hartproblemen of andere ziekten.
 • Basis sportkeuring plus ECG en bloedonderzoek: voor mensen die jonger zijn dan 35 jaar en meer dan 7 uur per week (willen gaan) sporten. Ook voor mensen met blessures of risico op blessures. Niet voor mensen met hartproblemen of chronisch zieken.
 • Uitgebreide sportkeuring plus ECG, bloedonderzoek en inspanningstest: voor mensen die ouder zijn dan 35 jaar en meer dan 7 uur per week sporten. Ook voor mensen met blessures of een risico hierop en voor mensen met hartproblemen. Ook aan te raden voor chronisch zieken.
Een basis sportkeuring bestaat uit het meten van lengte, gewicht en het berekenen van het vetpercentage. Daarnaast wordt de urine gecontroleerd, wordt er een ogentest verricht en vindt er intern onderzoek plaats (orgaan en lichaamsfuncties).

Daarnaast zijn er nog een aantal verplichte sportkeuringen:
 • Parachutspringkeuring
 • Zweefvliegkeuring
 • Duikerskeuring
 • Autosportkeuring
 • Motorsportkeuring
 • Instapkeuring wielrennen
 • Keuring voor een sportopleiding
Deze keuringen zijn verplicht wanneer iemand zich aanmeldt bij een desbetreffende sport of sportopleiding. Zonder sportkeuring mag de sport niet beoefend worden en kan de opleiding niet gevolgd worden.

Kosten en vergoeding

Een basis sportkeuring kost tussen de 100 en 120 euro. Het maken van een ECG kost tussen de 20 en 40 euro. Een uitgebreide sportkeuring kost tussen de 175 en 200 euro. De prijzen kunnen sterk variëren. Afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt de sportkeuring vergoed. De hoogte van de vergoeding kan ook variëren en bedraagt gemiddeld tussen de 50 en 200 euro per jaar of per twee jaar. Het gaat hier wel om een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. De basisverzekering kent geen vergoeding toe aan sportkeuringen. Zaken die vergoed kunnen worden zijn een sportmedische keuring, bezoek aan een sportarts, behandeling van blessures en/of sportmedisch advies. Voorwaarde is dat de keuring wordt uitgevoerd door een sportarts, werkzaam bij een sportmedisch centrum. Soms moet de sportarts of het centrum zijn aangesloten bij een door de zorgverzekeraar goedgekeurde instelling.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…
Sporten blijft ook noodzakelijk op latere leeftijdHet gebeurt vaak dat mensen op jonge leeftijd intensief gaan sporten. Als ze met het ouder worden constateren dat het ni…
Controleer zelf of uw bloeddruk te hoog isControleer zelf of uw bloeddruk te hoog isEen te hoge bloeddruk is best gevaarlijk. Als je weet dat je daar last van hebt, moet er wat gebeuren. Als het om een li…
Duurtraining als anti-aging: houdt je lichaam jongDuurtraining als anti-aging: houdt je lichaam jongMensen zijn er voor gemaakt om te bewegen. Beweging werkt stimulerend voor zowel lichaam als geest. Het geeft levenslust…

Beeldhouwen als therapieBeeldhouwen als therapieVoor het oplossen van persoonlijke problemen bestaan talrijke therapieën. Therapeuten op elk gebied hebben een goede opl…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsnet.nl/hart-voor-je-hart/sporthart-problemen-door-vergroot-hart
 • http://www.sportzorg.nl/_asset/_public/Overzicht_vergoedingen_sportzorg_sportarts_2014.pdf
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.